YÖNYAP YAPI
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

HAYA

2009-12-14 00:00:00
2823 OKUNMA

Hüseyin HARPUTOĞLU

HAYÂ İMANDANDIR. UTANMIYORSAN İSTEDİĞİNİ YAP. ANCAK İNSANLAR, ÖZELLİKLEDE MÜSLÜMANLAR HAYÂ EDER, UTANIR. HAYVANLAR UTANMAZ…

Hz. peygamber (s.a.v):”hayâ imandandır” buyurmuştur. İman ile hayânın ilişkisini anlatırken de “hayâ imanın nizamıdır. Bir şeyin nizamı bozulunca parçaları darmadağın olur. Her dinin ahlakı vardır. İslam’ın ahlakı da hayâdır” buyurarak hayânın Müslümanların en belirleyici ahlaki nitelikleri arasında olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca “utanmıyorsan dilediğini yap”(buharİ)hadisi şerifiyle kötülüklerden alıkoymada hayânın güçlü bir duygu olduğunu ortaya koymuştur. Kuran-ı Kerimde Allah(c.c) şöyle buyuruyor: ”Ey! Âdemoğulları size avret yerlerinizi örtecek giysi ve süslenecek elbiseler verdik. Takva; (Allah(c.c)’ne karşı gelmekten sakınma)elbisesi varya işte o daha hayırlıdır. Bu (giysiler) Allah(c.c)’nün rahmetinin alametlerindendir. Ey Âdemoğulları avret yerlerini kendilerine açmak için, elbiselerini soyarak ana babanızı cennetten çıkardığı gibi, şeytan sizi de saptırmasın. Çünkü o ve kabilesi onları göremeyeceğiniz yerden sizi görürler. Şüphesiz biz şeytanları iman etmeyenlere dost kılmışızdır.(Araf ayet 26-27)şüphesiz Allah(c.c) çirkin işleri emretmez (Araf ayet 28). Bu ayetlerden anlaşıldığı üzere; avret yerlerini açarak gösterenleri şeytan saptırmıştır. Çünkü hayâ imandandır. İslam da mahrem-namahrem kurarı vardır. Müslüman bu kurara uymak mecburiyetindedir.

Sadece başı örtmek yeterli değildir. İslamda baştan ayağa kadar örtünmek vardır. Daracık kot pantolon veya buna benzer daracık giysiler örtü değildir. Vücut hatlarını gösteren dar giysiler veya vücudu gösteren ince giysiler, giysi değildir. Peygamberimiz(s.a.vs) şöyle buyuruyorlar: “Her dinin kendine has bir ahlakı vardır. İslam’ın ahlakı ise hayâdır. Diğer bir hadisi şerifte: “Edepsizlik ve çirkin söz girdiği şeyi çirkinleştirir. Hayâ ise girdiği şeyi güzelleştirir.(ibni macep) Farzı kifayet olan ilimler kadınlara farz değildir. İslami hayatı yaşaya bilmek için dini bilgileri öğrenmesi farzdır.

Cenab-ı hak çalışmayı, anaya babaya bakmayı, ailesine ve çoluk çocuğuna bakmayı, düşmana karşı savaşmayı, erkeklere emretmiştir. Hiç bir erkek hanımını çalışmaya mecbur edemez. İslam dini kadına doğurduğu çocuğu bile emzirme mecburiyeti getirmemiştir. Bir kadın yanındaki mahremiyle beraber erkek doktora muayene olabilir, tedavi olabilir. Birileri bunu bahane ederek İslami inanca ahlaka ve hayâya uymayan uygulamaları kabulleniyorlar. Peygamber efendimiz(s.a.v)’in hayâsı imanlı bakire bir kızın hayâsı gibi idi (sahabei kiramın hayatından) Hz. Osman(r.a) banyo yaparken iki büklüm yıkanırmış bunun için ona sahübül hayâ denmiştir(hayâ sahibi). Sokakta çıplak gezenlerin kulakları çınlasın.

Hayâ bir taç imiş nuru Huda’dan,

Giy o tacı kurtul her türlü beladan.

 Cenabı haktan niyazım bu hayâ duygularla hem kendi nefsim çoluk çocuğum ve bütün Müslümanların yaşamasını nasip eylesin. Âmin

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Otomobili ile köpeğin üzerinden böyle geçti
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

10 K Grup