Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Batakköylü Düğün Salonu

HADİ GAZETECİ OLALIM

2015-12-19 00:00:00
1519 OKUNMA

İsmail KUMBUZOĞLU

Daha önce Akyazı’da gazetecilik başlığı altında yazdığım bir köşe yazım vardı bugünlerde tekrar bir aynı konuyla ilgili bir köşe yazmak istedim nedeni ise hırsızlık. Hırsızlık deyince insanların aklına sadece bir malzemenin çalınması geliyor ancak emeksiz yapılan iş de hırsızlıktır EMEK HIRSIZLIĞI.

Bir önce köşe yazımda da dediğim gibi gazeteci olmak o kadar kolay ki sadece bir bilgisayar ve ADSL bağlantısı yetiyor. Nasıl mı nasılsa birileri haberleri girecek oradan kopyalayarak haber içerisinde ufak tefek değişikliler yaparak haberi kendi haber sitenize girebilirsiniz. (bakın tüyoda veriyorum) Ancak bunu yaparken de dikkatli olmak lazım zira haber sitesinin ya yanlış yapacağını unutmamak gerekir sizde aynı haberi girerseniz sizde yanlış yaparsınız dikkat edin.

Haberi hazırlarken önce olay yerinden bilginiz olması lazım olay nasıl oldu kim vardı kaç kişi yaşları ufak detaylar haberi okutur unutmayın ama olmamış bir haberi de olmuş gibi yaparsanız olmaz. Mesela başıma gelen bir örneği vereyim geçtiğimiz yıl bir trafik kazası olmuştu olay yerine ilk giden bendim detayları topladık fotoğraflar falan haberi girdik. Aradan 15 dakika geçti başka bir haber siteside haberi girdi ama orada bir detay vardı. Kaza yapan kişinin dili boğazına kaçmış ve o sırada yoldan geçen bir doktor boğazı keserek kazazedenin hayatını kurtardığını yazmıştı. Beni telefon ile arayan haber müdürü doğal olarak fırça attı o datayı nasıl atlarsınız diye ben kendisine öyle bir şey olmadığı söylesem de bunu kanıtlamam da gerekiyordu. Kendiside sağolsun o yalan detayı yazana değil bana inandı ve haberi araştırdık ve sonunda öyle bir şey olmadığını müdahaleyi yapan doktorun kendisinden öğrendik. Ve o detayın yanlış olduğu bildiren bir haber yayınladık. Detayın hatalı olduğunu öğrenen site ne mi yaptı hiç bir şey…
Bu sadece bir örnekti he her zamanda yanlış haber yapmıyor buduna söylemeden geçmeyelim bazen detayları da yakalıyor. Ancak insanları yanıltıcı bilgileri sadece kulaktan dolma duyumlar ile haberleştirir seniz kimseye bir faydanız olmaz aksine zararınız olur.

Geçtiğimiz günlerde yine aynı site ve uzantıları bir kaza haberinde Akyazı Haberin ulaştığı bir fotoğrafı kullanarak masa başı gazeteciliği yapmaya çaşıtlık ancak bu sefer fena faka bastı. O haber içerisinde geçen fotoğrafta editörlerimiz tarafından bir işaret koyulmuştu neden böyle bir şey yaptınız diyenler için cevaplayayım hemen çünkü bunu ilk defa yapmıyorlar. Neyse daha önce bir çok kez uyarılan bu kişiler bu defa ifşa edildi.

Bizler tamam artık daha almazlar derken yanıldığımız öğrendik. Yine bir haberde yazım hatasını alarak aynı şekilde girdiler.

Şimdi diyeceksiniz ki gidemediğiniz haberlere sizde kesin öyle yapıyorsunuzdur. Evet bizde öyle yapıyoruz. Eğer ki haberi kaçırdıysak aynen öyle yapıyoruz ancak bizim bir farkımız var biz CtrlA ve Ctrlv tuşları ile yapmıyoruz olayın üzerinden 1 saatte geçse bilgileri teyit etmeden hiçbir şekilde haberi girmiyoruz.

Uzun lafın kısası gazeteci olmak isteyen arkadaşlarımız varsa bir bilgisayar bir internet yetiyor unutmayın Nasılsa AKYAZI HABER var…

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden