Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

FED’İN KARARI PİYASALARI NASIL ETKİLER!!!

2010-02-19 00:00:00
3023 OKUNMA

Halil AKAN

 

ABD merkez bankası (FED)  yıllardır iktisatta boş konuşma politikası olan bir ucuz ekonomi politikası ile hem kendi durumunu düzeltti hem de tüm dünya ekonomisini hem de büyük yatırımcıları yıllarca yönetti. Piyasalarda büyük paraları olanlar yatırımla değil ülkeler arasındaki faiz farklarından yararlanarak para kazanıyorlar yatırım devri bitti. Kimse işçiyle, vergiyle vb sıkıntı verici işlerle uğraşmak istemiyor. İşte yıllardır yatırımcılar fed başkanının ağzından çıkacak faizle ilgili kelimelere baktı ama hiçbirinden dünkü kadar net bir cümle çıkmadı gerekirse artırırız ya da düşürürüz türünden ucu açık açıklamalarla beklenti sattı ve sıfır riskle dünyayı kendisine endeksledi. ABD nin şuan ki konumunda hangi ülke olsa parası pul olmuş, herkes o paradan kaçıyor olurdu. Ama dolardan herkes kaçmak istese de yapamıyor 10 yıldır elinde tutan ya ben çıktıktan sonra artarsa diye korkuyor. Dün fed nihayet faizleri artırdı ve dolar değer kazanmaya başladı ama bu değer kazanımı euro ve diğer ülke para birimlerine karşı tl ye karşı değil. Bu açıklamalardan sonra geçelim parite ve altın üzerine yapacağı etkiye…

  

Euro/Dolar kuru ve pariteye etkisi;

  ABD’nin mevcut bu berbat ekonomisi doların artışını zorlaştırsa da bu olmak zorunda Euro yukarda yeteri kadar durdu şimdi eurosu olanlar dolara dönüş yapıyor hatta daha önceki yazımda da belirttiğim gibi biz düşünürken onlar 1.50 lerde .140 lardan çoktan çevirmiştiler bile. Bizler ya dolar artmaya başlarsa diye korktuk 1.80 lere çıktığında bozdurmadık. Şimdide öğrenilmiş çaresizliğimizden dolayı korkuyoruz dolar yıllardır düşüktü ya yine düşük kalırsa diye. Ben enazından 2010 yılında doların euro karşısında değer yapacağını düşünüyorum ve paritenin kademe kademe gerileyeceğini tahmin ediyorum. Önce 1.34-1.32-1.30-1.27 oda geçilirse 1.19 ne yapmak lazım yükseldikçe euromuzu verip dolar almak lazım. Tl açısından dolar kurunda öylede afakî artış öngörmüyorum çıkacağı en yüksek seviye 1.60 olur. Euro da aynı pariteye bağlı düşüş beklediğimden euro tl kuruda artış ön görmüyorum.

Kısaca tavsiyemiz euro dolar karşısında değer kaybedecektir. O da zirveye çıktıktan sonra tekrar eski duruma geçiş olacaktır. Kurlarda artışı satış olarak değerlendirmenin doğru tercih olacağını tahmin etmekteyim.

  

Altın/ons:

 

Altın dolarla ters orantılı hareket eder. Dün harika bir yükseliş yaptı gerek tl bazında gerekse dolar bazında. Euro bazında da yılın zirve noktasına ulaştı ve 1000gr altın 26000 euroyu geçti. Bu seviyelerden altın alımını uygun görmüyorum. 48-52000 aralığı tl ile alım için uygundur ve bu seviyeleri paritedeki dolar lehine değişim beklentimizden dolayı yakın zamanda görmemiz mümkün. Altını yükseldikçe 55 000 ve üzeri satış için uygundur. Dolar bazında da 38-40 000$ aralığı dolar bazında satış uygundur. Orta ve uzun vadeli tavsiyem tabiî ki altına yatırmanın uygun olduğunu düşünmekteyim. Altın yine altın olacak özelliklede bugün dolarınızla alabileceğiniz altını sonralarda satıp daha fazla dolar alabilirsiniz.

  

Sorularınız için : akan_751@ Hotmail.com’a mail atabilirsiniz.

 U Y A R I                     BURADA YER ALAN YATIRIM BILGI, YORUM VE TAVSIYELERI YATIRIM DANISMANLIGI KAPSAMINDA DEGILDIR. YATIRIM DANISMANLIGI HIZMETI SERMAYE PIYASASI KURULU TARAFINDAN YAYIMLANAN SERI:V, NO:52 SAYILI `YATIRIM DANISMANLIGI FAALIYETINE VE BU FAALIYETTE BULUNACAK KURUMLARA ILISKIN ESASLAR HAKKINDA TEBLIG` CERCEVESINDE ARACI KURUMLAR, PORTFOY YONETIM SIRKETLERI, MEVDUAT KABUL ETMEYEN BANKALAR ILE MUSTERI ARASINDA IMZALANACAK YATIRIM DANISMANLIGI SOZLESMESI CERCEVESINDE SUNULMAKTADIR. BURADA ULASILAN SONUCLAR TERCIH EDILEN HESAPLAMA YONTEMI VE/VEYA YORUM VE TAVSIYEDE BULUNANLARIN KISISEL GORUSLERINE DAYANMAKTA OLUP, MALI DURUMUNUZ ILE RISK VE GETIRI TERCIHLERINIZE UYGUN OLMAYABILECEGINDEN SADECE BURADA YER ALAN BILGILERE DAYANILARAK YATIRIM KARARI VERILMESI SAGLIKLI SONUCLAR DOGURMAYABILIR. 

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Ölüm onu market alışverişinde yakaladı
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran