İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Toprak Turizm

EHLİYET VE LİYAKAT

2022-07-04 17:59:44
2527 OKUNMA

Mine YILDIRIM

Ehliyet ve Liyakat kavramını çokça kullanıyoruz. Bu kavramlar eş anlamlı değil, ehliyet başka bir şey liyakat başka bir şeydir. Bir insanın bir işte sadece ehliyet sahibi olması yeterli olmayacağı gibi aynı zamanda liyakat sahibi de olması gerekmektedir. 
 
EHLİYET NEDİR?
 
Ehliyet: Bir konuda tecrübe sahibi olmak, bir işin yeterince uzun süre yapıp, uzmanlığını yaptığı yada yaptığı iş alanında güçlü olandır. Bir insanın işinde ehil olması yeterli mi sizce ? Sadece işinde ehil olması yetmez, çünkü işinde ehil olan insan o mesleği icra ederken, o mesleğin tamamına vakıf olduğu gibi arka sokaklarını, üçkağıtlarını, dolandırılacak yollarını bilir ki ehil sahibi insan o yolları da kapatsın. Bu yüzden ehliyet sahibi olmak yetmez, liyakat sahibi de olmak gerekir.  
 
LİYAKAT SAHİBİ OLMAK NEDİR?
 
Liyakaat sahibi olmak; O bildiği, uzmanlaştığı, tecrübe kazandığı işi ahlaklı bir şekilde yapmaktır. Onu bunu gözetmeden, onu bunu kayırmadan, kendisine şahsı çıkar elde etmeden, tecrübe sahibi olduğu ve uzmanlaştığı işin hakkını vermektir. 
 
Hz. Muhammed (S.a.v), İslam takviminin belki de en önemli hadiselerinden biri olan, İslam takviminin başlangıcı sayılan Hicret sırasında Hz. Ebubekir ile çıktığı yola 3. Kişiyi yani rehberi müşriklerden seçmiştir. Burada Hz. Muhammed (S.a.v) tesadüfen, rastgele, şans eseri bir şey yapmayacağına göre bize burada tam olarak neyi anlatmak istemiştir ? 
 
Ben anladığımı sizlerle paylaşayım. Bir işe uygun insanı seçerken o insanın ehliyet ve liyakat sahibi olduğuna dikkat etmek gerekir. Bu insan benden mi değil mi, bana ne kadar yakın, dünya görüşü ne, siyasi görüşü ne, akrabam mı, komşum mu, arkadaşım mı, öz evladım mı gibi unsurlara değil. Bu unsurlara dikkat eden kişi/kişiler ehliyet ve liyakat sahibi olan ama saf dışı bırakılmış kişilerin hakkına girmiş olur. 
 
NASIL BİR NESİLDEN, GÜNÜMÜZE..
 
Günümüzde bir çok özel ve kamu kuruluşlarında maalesef buna çok sık şahit olmaktayız. Referans adı altında benden olana, bana yakın olana..  Yazacak çok şey var ama…  Neyse, eğer bir işe “layık olduğunuz için” yani liyakatla giriyorsanız asıl değerli ve kalıcı olan odur. Değilse eninde sonunda foyanız ortaya çıkar. Bir de şu sıralarda çok sevdiğim bir söz var; Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmazmış.
 
Günün Sözü;
Eşeği mektep müdürü yapan dershanelerin ahıra döndüğünden şikayet etmemelidir. (Cenap Şehabettin)
 
Faydalı Olması Dileğiyle..
Mine YILDIRIM
mineyildirim@akyazihaber.com

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
En popüler bebek isimleri belli oldu
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks