Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Toprak Turizm

DOLAR NE OLUR

2018-10-28 16:50:09
4054 OKUNMA

Halil AKAN

Aslında döviz kurları normal şartlarda ülke ekonomilerinin, büyüme, üretim ve ihracat gibi gelir gider dengesine bağlı olarak değişim göstermesi gerekir. Fakat Siyonizm ve sömürgeci ülkeler bir miktar mürekkebi matbaa makinelerini kullanarak icat ettikleri kâğıt parçası vasıtası ile dünyayı karıştırıp, az gelişmiş ülkelerin ürettiklerini daha kolay ve zahmetsiz bir şekilde kendi kasalarına aktarıyorlar.
 
Ülkeler için, bir ürünü üretmek, ithal etmekten daha maliyetli olsa bile gelecek nesli düşünerek, o ürünü ucuza ithal etmek yerine pahalıya üretmeyi tercih etmek daha doğru bir tercih olacaktır. Dışa bağımlı bir ülke olmak istemiyorsanız bu şarttır.  En azından insanlarınızın yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan gıda üretimini yapabilmelisiniz. Sarımsağı bile Çin’den ithal eden bir ülkenin ekonomisinde bu tür döviz dalgalanmaları hiç bitmez.
 
Ekonomimiz de yaşanan döviz hareketinin bu denli sert olmasında, siyasi otoritenin zamanlama hatası yaptığını düşünüyorum. Şöyle ki; 3.00’lardan soluksuz başlayan dolardaki tırmanışın asıl niyeti belliydi. Asıl hedef Merkez Banasına, ekonomiyi felç edecek, üretimi durma noktasına getirecek oranda faizleri artırmasını sağlamaktı. Bu kararı aldırtmak içinde kur baskısını koz olarak kullandılar. İşte siyasi otorite bana göre hatayı bu noktada yaptı. Madem bu faizi artırmak kaçınılmazdı, en azından TL’nin daha fazla değer kaybetmesine izin vermeyerek faiz hamlesini 4.00’ı aşmadan yapmalıydı. Bu seviyede iken faiz kararı verilmiş olsaydı, dolar 3.00-3.90 aralığında kalmış olacak ve faizle istediklerini alan zalimler kur artışından para kazanmamış olacaklardı.
 
 Hükümet Merkez Bankası ile bir birine topu atarken olan olmuştu. Adamlar ciddi olduklarını göstermek için doları 7,20 lere kadar yükseltiler. Film bitmemişti. Kur artışından sadece kendileri kazanmalıydı, bunu yapmanın yolu da halkı kur yükselişinin daha devam edeceğine inandırarak, yüksek seviyelerden satmalarına engel olmak gerekirdi. Nitekim de öyle oldu. Tv kanalları, sosyal medya vs her yerde birkaç ay içinde dolar 8-10 tl olarak dillendirilmeye başlandı. Onlar bir taşla iki kuş vurmayı yine başarmışlardı. Dolar çok yükselmiş ve kendileri o yüksek seviyelerden TL’ye dönerek paralarını ikiye katladıkları yetmezmiş gibi birde %25 faiz geliri elde etmeyi başarmışlardı.
 
Siyasi otorite bu konunun Merkez Bankası’nın yetkisi dâhilinde olduğunu ve müdahale edilirse Merkez Bankasının bağımsızlığına uymayacağını söylüyordu. Benim milletimin, devletimin, bağımsızlığından daha üstün bir bağımsızlık söz konusu olamaz. Kurumların dokunulmazlığı, milletin menfaatinden daha mı önemlidir? O halde her türlü tuzağı kurmayı mubah sayan küffar, kurumlarınızın içerisine hainler yerleştirirse, o zamanda mı bu kurumların bağımsızlığını öne sürerek her yaptığını sessizce izleyeceksiniz?
 
Son olarak Dolar Euro ne olur dersek;  Bunu net kimse bilemez. Ben size kesin bir ifade ile dolar şu olur diyemem ancak şu seviyeleri izlerseniz size yol göstermek için iyi bir rehber olacaktır diyebilirim. Burada yazacaklarım bir yatırım tavsiyesi değildir. Sadece benim kişisel düşüncelerimdir.
 
Dolarda takip edeceğiniz ilk seviye 5,41 burası aşağı kırılırsa, 5,26 seviyesi hedef olacaktır. Bu kuru görme olasılığımız yüksek ihtimal gibi duruyor. Bu seviye önemli, burada da tutunamaz aşağı kırılırsa ve bir gün 5.26’nın altında kalabilirse o zaman düşüşün devam edeceğinden bahsedebiliriz. Peki, 5.26’da da tutunamadığın düşünelim nereye kadar inebilir, düşeceği seviye sert yükseliş hareketinin başladığı seviye olan 4,034 seviyesi olur. (ki bu çokta mümkün görünmüyor ama olmazda kimse diyemez)  
 
Dolar yükseliyor demek için 5,90-5,96 seviyelerini takip etmeliyiz. Bu seviye geçilir ve bir günü bu seviyenin üstünde kapatırsa artık düşüş biter, yeni rekor denemelerinin önü açılmış olur. ( bu ihtimalde kısa vade de zor görünüyor) Altın’a da kısaca değinelim, dolar tl bazında değer kaybedecekse, altının Gram fiyatı da 210 TL lere inebilir. Daha fazla inmesi doların düşmesine bağlıdır.  Dolar tl bazında bahsettiğimiz gibi düşerse altının tl gram fiyatı da düşmeye devam eder.  Altının dolar bazındaki karşılığı olan ons için kritik seviye bence 1307$ burası geçilirse 1380$ lara kadar yükseliş devam edebilir (ben bu seviyelere ulaşmadan düşüşe dönecek diye düşünüyorum). Bir bakmışsınız ons da düşmeye başlar ve altında 200’ün altına inebilir. İmkânsız diye bir şey yoktur. Ben her zaman altına yatırım yapmaya gelenlere en az 6 ay bekleyebilecekseniz altına yatırım yapmanız mantıklı olur diyorum. Umarım sorunlarınıza yanıt verebilmişimdir. Son olarak, bizler dinimize sahip çıkarak, kuran-i bir hayat yaşamayı başarabilirsek, onların paraları, ekonomik güçleri kurtuluşlarına çare olmayacaktır. Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere kalın sağlıcakla…

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Fırsatçılara 848 milyon lira ceza kesildi
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran