Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

Dolar düşmeyecek mi

2019-05-24 13:12:26
2772 OKUNMA

Halil AKAN

Bismillahirrahmanirrahim. Allah cc’üne sonsuz hamd ve şükür,  âlemlerin efendisine sonsuz salat ve selam olsun.
 
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bir önceki yazımda da belirttiğim ve geçen yıl yaşadığımız döviz fırtınasına benzer bir durumun bu yılda yaşanacağına dair endişelerim devam ediyor. Peki, bu dövizin ekonomimize verdiği zarardan kurtulmak mümkün mü?
 
Elbette ki mümkün fakat bunun için hükümetin çok acil atması şu adımları atması gerektiğini düşünüyorum. Bu yazımda bunların neler olduğunu belirtip detayına bir sonraki yazımda değinmeye çalışacağım.
 
1-Dindar toplum, dindar nesil yetiştirmek. Örf, adet, gelenek ve göreneklerine bağlı bir nesil yetiştirmek zorundayız, eskiden olduğu gibi. Eğitim sistemi, adalet sistemi vb her şey bize has, bize özel olmalı.
 
2-Anayasal hukuk sistemi ivedi düzenlenmeli. Gerek kendi vatandaşınızın gerekse de ülkemizde yaşayan, ticaret yapan yabancıların güvenebileceği bir hukuk sisteminizin olması şart.
 
3-Üretim: çok geniş bir alanı kapsayan bu iş için öncelikli hedef, halkımızın sağlıklı ve ucuza beslenebilmesi için gerekli olan tüm tarımsal üretimi hem de %100 yerli girdiler kullanılarak üretmek zorundayız. Bunun içinde ürünlerin üretiminin yapılacağı araziler belirlenerek vakit kaybetmeden uygulamaya geçilmeli. Bununla birlikte savunma sanayi ve fabrikaların kurulumuna imkân hazırlanmalı. Bunu ilk başta üretim amaçlı fabrika kuranlardan iki yıl max %10 veya hiç gelir vergisi almayarak cazip hale getirebilirsiniz. Bir sonraki yazımda detaylıca değineceğim fakat eğer istenirse 2020 yılından sonra tarıma dair hiçbir sorun kalmayabilir.
 
4-Enflasyon ve İşsizlik: Eğer siyasi otorite ivedilik ve ciddiyetle ilk üç maddeyi uygulamaya koyabilirse, Enflasyon ve işsizlik diye bir sorun kalmayacaktır. İşsizliğin sorun olmadığı bir ülkede de dolar gündemde olmayacaktır. Bu arada İşsizliği çözmek için dünyada benzeri pek rastlanmayan şu anlamsız uygulamaya da bir an önce son verilmesi gerekmektedir. Ne mi bu uygulama; iş müracaatlarında 30 yaş sınırı. Peki, 40-45 yaşında olan bir kişi ailesinin geçimini nasıl sağlayacak?
 
Her ne kadar hükümetin yanlış politik kararlarından dolayı dolar da yükselişler yaşanıyor gibi görünse de arkasındaki kirli el ve gayelerini göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum. Sınırımıza yapılan 500 tırlık ağır silah ve mühimmat yığınağının, İran bahane edilerek körfeze gelen Amerikan donanmalarının asıl hedef nedir? Bize Akdeniz de petrol, doğal gaz aratmayacaklar. Terör meselesinin doğu ve güney doğuda olması da tesadüf olmasa gerek. Bu konuda: “Doğu Akdeniz’de neler oluyor?  Mete Yarar açıklıyor” Youtobe dan izlemenizi ısrarla tavsiye ederim.
 
Yakın zamanda doların 8-10 tl civarına yükseleceği yazılıp çiziliyor. Böyle bir durum yaşandığında hükümetin bir çözümü olduğuna ihtimal vermiyorum, keşke olsa. Korkum odur ki, kurlardaki baskı ile içerdeki baskı artınca bundan öncekilerde yapıldığı gibi hükümet bu kez de S-400 lerden geri adım atmak zorunda kalacaktır.
 
Gelelim dövizdeki beklentimize, tekrar tekrar her yazımda belirtiyorum burada yer alan görüşler bir yatırım tavsiyesi niteliğinde olmayıp şahsi görüşlerimdir. Dolarda çok düşük bir ihtimal 5.80-5.90 aralığına gevşeme olabilir amma asıl hareket yönü yukarı gibi durmakta. İlk etapta 6.25-6.50 ve 6.80 (buradan 40-50 tl lik bir geri çekilme yaşanabilir) sonrasında ise nasıl bir tedbir alır hükümet bilinmez ancak eğer ciddi bir tedbir alınmaz ise 7.20-8.50 beklentisi gerçekleşebilir. (Eğer 8.00-8.50 görülürse buradan ciddi kar satışları gelir ve 6.20-6.50 aralığına geri çekilme yaşanabilir) dolara bağlı olarak Euro ve Gram altında yükselir. Dolar alıp Amerika’yı zengin edeceğime altın alır paramın değerini öyle korurdum. Euro da 7.20-8.20 aralığı görülebilirken altında da 267-327 aralığı olası dolardaki sert yükseliş gerçekleşirse bu seviyeleri görmemiz sürpriz olmayacaktır. İnşallah hükümet gerekli tedbirleri almıştır ve böyle bir durum yaşanmaz.
 
 Hep diyorum doların sürekli yükseleceği beklentisi devam ettiği sürece yatırım ve dolayısı ile işlerde bir açılma, canlılık olmayacaktır. Allah c.c yar ve yardımcımız olsun.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Kayan tır yoldan çıktı
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)