Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

DİŞE DOKUNALIM

2014-05-23 00:00:00
2149 OKUNMA

Levent SERDAR

28 Şubat süreci sonrası Üniversite de bir nevi sıkıyönetim ilan edilmişti. Güvenlik, türbanlı öğrencilerin derslere girmemesi için yerleşke ve fakülte girişlerinde kontrol noktaları oluşturmuş. Yönetim ve disiplin kurullu üyeleri değiştirilmiş; Başta öğretim görevlileri olmak üzere fişlemeler, yıldırma politikaları, zora koşmalar, had safhaya ulaşmıştı. Dersler de irtica tehlikesi anlatılır, olmuştu. Söze şöyle başlanırdı. Ortaçağ karanlığına dönmemek için ... Bu ortaçağ karanlığı bilinçaltlarına işlenmişti. Ortaçağ denilince şimdi bile herkes, geri kalmışlık algısına kapılıyor. Oysa İslam güneşinin doğduğu yıllardı. Anıldığında sevinmemiz gerekmez miydi?

Asıl konumuza dönelim. Amfide kürsünün üstünden bize hitap eden hocamız; Kendisi o dönem dekan yardımcımızdı. Yine bu sözlerle başladı ve giderek haddi aşarak, Arap bedeviler diyerek doğrudan değil ama dolaylı olarak peygamber efendimizi küçümser bir tavra girdi. Biliyordum, tahrik ediyor. Kimin ne tavır göstereceğini anlamaya çalışıyordu. Buna rağmen söz istedim. Burası bir bilim yuvası öyleyse sizinle benim ortak paydamız bilim üzerinden konuşa bilir miyiz? Diye sordum. Devam et dedi. Siz inanmaya bilirsiniz. Fakat bir bilim adamı olarak Hz. Muhammed’e saygı duymak zorundasınız. Neden, dedi. Bir topluluk düşünün sizinde dediğiniz gibi geri kalmış, kan davalarının yüzyıllar boyu sürdüğü, kadınların mal olarak görüldüğü, cehaletin hat safhada olduğu bir topluluk. Temizlik nedir, bilinmediği yâda önemsenmediği bir ortamda aralarından bir kişi çıkıyor ve şöyle buyuruyor; Dişlerinizi sivaklayın( temizleyin ) ve güzelleşmek adına dişlerinizi törpülemeyin. O devirde Araplar arasında dişlerin seyrek gözükmesi estetik ve zenginlik olarak kabul edildiğinden demir törpülerle diş araları açılırmış. Peygamber, bunu yasaklıyor. Öğrenim hayatımız boyunca bize iki temel ilkeyi sizde öğretmeye çalışıyorsunuz. Bunlardan birincisi ağız ve dişlerin temizliği ikincisinde diş yapısının ( bütünlüğünün) korunması. Bu yüzden,  hiç değilse bilim adına saygı duymalısınız. O günlük konuşma bitmiş bir daha da bu konular gündeme gelmemişti. Derse devam edilmişti.

Resullulah a.s.’ Eğer ümmetime zor geleceğini bilmesem, her namazdan önce dişlerin misvaklanmasını emrederdim’ buyuruyor. Prof Dr M. Esad Coşan hoca efendi kendisi; Arap dili ve edebiyatı profesörüdür. Bu hadisle ilgili bir sohbetinde misvak kullanmaktan ziyade kelimenin kökü olan sivakın menşei, dişlerin ve ağzın temizlenmesi anlamına dayandığını. Misvak ve sivak bu amaçla bir araç olarak kullanıldığını, asıl sünnetin ağzın ve dişlerin temizlenmesi olduğunu, ama siz, sünnet niyetiyle diş fırçası da kullanırsanız, sünneti müekkede-i yerine getirmiş ve sevap kazanmış olursunuz, demişti. Dişlerin ve ağzın temizliği, Hanefi mezhebinde abdestin, şafi mezhebinde namazın sünnetlerindendir. Toplumumuzun bu konuda ki eksikliğini gördükçe peygamber efendimizden her konuda uzak kaldığımız gibi bu önemli sünnet konusunda da uzak olduğumuzu söyleyebilirim. Özellikle sünneti hayatına yansıtma çabasında olanların, bir nebze daha özenli ve örnek davranmaları gerektiği hepimizin malumudur.
 Müzdelife'de abdest sırasında bir mümin kardeşimizi görmüştüm, diş fırçasını uygun teknikle kullanıyor akabinde yine diş ipini gerektiği üzere hareketler vererek uyguluyordu. Özeni, hayranlık uyandırmıştı. İslam toplumunda çok sık rastladığım bir durum değildi. Tanışmak istedim, kendimi tanıttım, şaşkınlığımı dile getirdim, tebrik ettim ve kendisine hangi ülkeden olduğunu sordum. Amerika Birleşik Devletleri diye cevap verdi. Katolik bir aileden geliyordu ve İslam’la şereflenmişti. Çocukluğundan gelen bir alışkanlık olduğunu ve ailesinin bu konuda ki teşvikinden bahsetti. O kadar çok şekilciliğe kapıldığımızı ve asıl olandan o kadar uzak kaldığımızı bir kere daha anladım. İslam ailelerinin sahip olması gereken bu örnek davranışa başkaları önem vermişti…

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Ölüm onu market alışverişinde yakaladı
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran