Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

19 KASIM SONRASI

2020-11-22 21:03:39
2854 OKUNMA

Halil AKAN

Sevgili okurlar, yazımın başlığında da belirttiğim gibi 19 kasım geride kaldı. 19 Kasım'ın önemi Türkiye Merkez Bankamızın faiz kararı açıklamasıydı, açıklama yapıldı ve şahsen benim beklediğim yönde bir açıklama olmadı. artım beklentiler geride kaldı.
 
Yetkililer böyle uygun görmüş faizler yine artırıldı ancak, hiç bir şekilde faizi artırmakla tek başına kurların artışını durduramazsınız ki, dinimize göre zaten faizi alanda satanda hoş görülmemiştir bu faiz var oldukça Allah'ın gazabı da bizi bırakmayacaktır. rabbim tez zamanda kurtarsın inşallah.  inanın faizler %1000 de artırılsa, bu zalimler kurlarla bizim üstümüze gelmekten asla vaz geçmeyeceklerdi ve ben bu yüzden faizin bu denli artırılışını bir türlü içime sindiremiyorum ki çok yakın zamanda aynı senaryo daha önce de yaşanmış Merkez bankası faizleri beklentilerden daha çok oranda arttırmasına rağmen kurların artışına engel olunamamıştı.
 
hemen hemen her yazımda belirtmeye çalıştığım gibi faizi, kur artışlarını, sorun olmaktan çıkartmak istiyorsanız; milli paramızı istenen, değer verilen bir para yapmalıyız.  Ne zaman bu ülke öncelikle ve ivedilikle kendi tükettiğini kendi üretir olur işte o zaman kur artışı bu ülke için bir sorun olmaktan çıkacaktır.
 
Gelelim asıl meselemize, faizler artırıldı peki bundan sonrasında piyalarda neler olabilir. tabi benim burada yazacaklarım kendi şahsi düşüncelerim olacaktır, sizlerden de burada belirteceğim düşüncelerden farklı düşünenler elbetteki olacaktır, bu da doğaldır ve bu durum bana göre bizim zenginliğimizi göstermektedir.
 
ben karar öncesi faizin arttırılmayacağını düşündüğümü ve bunun da etkisinin kuralar da  yeniden yükseliş olarak yansıyacağını belirtmiştim. evet faizler artılıdı, kurlar sanki düşer gibi oldu ancak, ben düşmeyeceğini, yeniden doların 8.00 tl , euro'nun 9.20 lerin üzerine altının da bu yükselişe bağlı olarak yeniden 500 tl ve üstüne doğru hareket edeceğini düşünmekteyim. tabi daha öncede belirttiğim gibi bu benim düşüncem asla bir yatırım .tavsiyesi değildir. düşüş devam edecek diyebilmek için doların : 7.58 lerin altında kaldığını görmemiz gerekir, bu da dip not olsun. aksi halde 7.74-7.85-7.96-8.20 ler kısa vade de hedef olarak kalır.
 
peki döviz kurlarını neden sürekli yükseltiyorlar diyenlere kısaca izah etmeye çalışayım; ilki çok kısa vade de akıl almaz paralar kazandıkları için. mesela bu seferki olayda 100 000 euro'daki değişim 110 000 tl. yani 8.40 lara inmiyorum, 9.20 den aldıklarını düşünün 10.20 sattıklarını düşündüğümüzde sadece 100 000 euro da kazandıkları para 110 000tl artı birde dünya da eşi benzeri olmayan bir faiz geliri eklendiğinde neden olmasın ki. tabi bu onları sadece birkaç ay ancak durdurabilir. böyle kolay ve yüksek kazançtan neden vaz geçsinler ki. bir başka neden siyasi iktidara sıkıntı yaşatmak, yani halkına karşı zor duruma düşürmek. şöyle; "bir doları durduramıyorlar bunlardan bir şey olmaz vs" tarzında kendi adamlarınca fısıldamalara başlarlar, amaç itibarsızlaştırmak. bir başka hedef, daha çok ihracat yaptıkları için çok kazanan kendileri olacak, daha da önemlisi bu yolla sizi yapmak istediklerinizden vaz geçirebilecekler veyahut ta yapmalarını istediklerini daha kolay yaptırabilecekler, bence asıl neden bu, diğeri tali nedenler.
 
Ne hazindir ki, artık alternatifleri olduğu halde tüm Müslüman ülke halklarının ceplerinde ve rezervlerinde kendi ulusal paralarından çok dolar bulunmaktadır. böyle olduğu zaman kızmak ne kadar yerinde olur ki? Keşke hükümetler bir yolunu bulsalar da tüm vatandaşlarının döviz birikimlerini devlet bankalarına vadesiz mevduat olarak yatırmalarını sağlayabilseler. her şeye rağmen ben çok umutluyum, gelecek bizi konuşacak, her doğum sancılı olur ancak sonu mutluluk ve sevinçle biter.
 
o gözünüzde büyüttüğünüz ABD, Avrupa var ya, eğer ayaktaysalar sömürdükleri mazlum coğrafyaların sayesinde ayaktalar. ne Afrika bıraktılar, ne orta doğu. Allah cc'nün sabrı da büyüktür cezası da. elbet mazlumun ahı yerde kalmayacaktır. çok uzak değil, göreceğiz inşallah çok yakın zamanda onlar felaketlerle boğuşacaklar. mesela, madem o kadar güçlüydüler, gözle görülmeyen bir mikroba neden mani olamadılar, ölümlerin önüne neden set koyamadılar. Ahh keşke bizler inandığımız dini hakkıyla öğrenip yaşayabilsek ve kainatın sahibini hoşnut edebilsek, işte o zaman bir çok şey lehimize değişecek ancak kimse kusura bakmasın dinimizi hep ihmal eder olduk. bu konu din adamlarımızın işlemesi gereken bir konu haddimi biliyorum ve daha fazla bir şey yazmak istemiyorum.
 
inşallah siyasi irade gelecek yeni yılın ilk günlerinden itibaren, adalet, eğitim ve üretim alanında gereken kanunları ivedilikle çıkarıp hayata geçirir ve hep birlikte özlediğim ve tüm mazlum coğrafyanın beklediği o Türkiye hayalini gerçekleştiririz. her daim dilimden eksiltmediğim bir duam ile bitirmek istiyorum; "Allah'ım! her kim bu vatan için, dinim için, milletim için, ümmeti Muhammed için iyi niyetle hizmet etmek istiyorsa ona nusretinle yardım et, zalime mağlup eyleme, dara düşürme, imkansız bırakma; her kim de bu vatan için, dinim için, milletim ve ümmeti Muhammed için kötülük, fesat, hainlik düşünüyorsa ona fırsat verme, onu rezil eyle, kahhar sıfatınla kahru perişan eyle. (amin) kalın sağlıcakla...

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden