Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

İnmede Erken Tanı Hayat Kurtarır

28-03-2024 16:24:37 - YAŞAM
İnmede Erken Tanı Hayat Kurtarır

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, inme hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Özgür Adımlar

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl yaklaşık 15 milyon kişinin inme geçirdiğini söyleyen Doç. Dr. Türkel, “İnme, beyin damar hastalıklarının ani olarak ortaya çıkan ve hızlı tedavi gerektiren bir durumdur. İnme, sakatlık oluşturan hastalıkların en yaygın ve ölümcül ikinci nedenidir. Ülkemizde de en sık rastlanan akut nörolojik hastalık inmedir. Bu hayati sağlık sorunu hakkında bilinçlenmek, hayat kurtarabilecek önemli bir adımdır. Bu yaygın hastalık grubundaki farkındalığı artırmak, koruyucu ve tedavi edici önlemlerin iyileştirilmesine dikkat çekmek büyük bir sorumluluktur” diye konuştu.

“İnme belirtileri”

İnme belirtilerini sıralayan Doç. Dr. Türkel, “Vücudun tek tarafında yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik ve/veya kuvvet kaybı, bilinç bulanıklığı veya konuşma ve/veya anlama güçlüğü, yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge ve koordinasyon kaybı, tek veya çift taraflı görme kaybı, şiddetli baş ağrısı. Bu belirtiler aniden ortaya çıkarsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması veya 112'nin aranması gerekmektedir” dedi.

“Sağlıklı beslenme önemlidir”

İnme tedavisinde en etkili yöntemin inmenin oluşmasını engelleyen koruyucu önlemler olduğunu dile getiren Doç. Dr. Türkel, “İnme riskinin azaltılmasında tansiyon, şeker ve kolesterol kontrolü, alkol alımının azaltılması, sigara içmemek, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, egzersiz yapmak ve tüm ilaçların doktor tavsiyesiyle kullanılması birincil önlemlerdir. İnme sonrasında uzun vadede ortaya çıkabilecek sorunlar, bireyler, aileleri ve toplum için önemli bir yük oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

“Toplumda inmeye karşı önlemler alınmalı”

İnme tedavisinde en önemli faktörlerden birinin, tedaviye hızla erişmek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Türkel, “Bu nedenle, "zaman beyindir" ilkesini benimseriz. Her geçen dakika, beyinde milyonlarca hücrenin ölümü anlamına gelir. İnme hastası, ilk dört buçuk saat içinde hastaneye başvurursa, erken müdahaleyle 3-9 hastadan biri kurtarılabilirken, bu süre kaçırıldığında hasta büyük oranda kaybedilmekte veya sakat kalmaktadır. Ulusal İnme Derneği verilerine göre, inme geçiren kişilerin yüzde 10'u tamamen iyileşirken, yüzde 25'inin sadece hafif komplikasyonları olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle, toplumda inmeye karşı önlemler almalı, farkındalık oluşturmalı ve hastalıkla mücadele yöntemlerini öğrenmeliyiz” dedi.

Marmara Göz

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Tanker kaza yaptı, evler tahliye edildi
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)