Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Ellidört Park

SOSYAL FARKINDALIK…

2012-11-05 00:00:00
2767 OKUNMA

Sosyal farkındalık; kişiden kişiye değişebilir. Örneğin engelli bir yakını olan birinin engelli insanlara bakış açısı, normal engelli yakını olmayan bir vatandaşın bakış açısı farklı olacaktır. Bu durum birazda kişilerin yaşam tarzları ve kişilikleri hakkında sosyal farkındalıkları hakkında bize bilgiler verir.

  Son zamanlarda engelliler ilgili yapılan kampanyalar, engelliler için yapılan çalışmalar sosyal farkındalığın bir göstergesi haline gelmiştir. Ülke genelinde adeta yarışırcasına bir mavi kapak kampanyasının devam ettiği ve vatandaşlarımızın bu kampanyaya verdiği destek takdire şayan olup engelli vatandaşlarımızın kalbinde taht kurmuşlardır.

  Sosyal farkındalık ile engellerin daha çabuk aşılacağı aşinadır. Herkes kendi evinin önüne bir ağaç dikmesi misali, herkes kendi mahesindeki, kendi köyündeki engellisine sahip çıkarsa, inanıyorum ki bütün engeller aşılacaktır.

  Engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanından istifade edebilmeleri için gerekli etkin tedbirlerin yanı sıra onların hayata tam katılımları için elimizden gelen özveriyi göstermemiz lazım. Örneğin engelli bir vatandaşın normal bir vatandaş gibi sinemaya giderken hiçbir engele takılmadan, o imkândan yararlanmasını sağlamamız lazım.
  Bizim en derin tarafımız saf bilinçli farkındalığımızdır. Engelli vatandaşlarımıza zaman zaman acıma duygusu ile bakıyoruz, hâlbuki acıma duygusu ile yaklaşmaktan ziyade onlara bunu hissettirmeden yardımcı olmamız gerekmektedir.

  Günümüzde engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırıcı etkenlerin yanı sıra bilinçli toplumun da etkisiyle, artık engeller yavaş yavaş aşılmaya başlanmıştır. Özellikle istihdam noktasında yapılan önemli adımlarla bir nebze olsun hayata tam katılımları sağlanarak topluma kazandırılmıştır.

  Sosyal farkındalıkla yaşarken dışımızda meydana gelen olayları yargılamadığımız gibi kendimizi ve içimizde olup biten duyguları da yargılamak mümkün değildir. Ama insanlık gereği herkesin imkânlar nispetinde engelli vatandaşlarımıza sahip çıkarak, onların topluma kazandırılması noktasındaki paya sahip olacakları unutulmamalıdır.

  Bir daha ki yazımda görüşünceye dek, engelsiz bir yaşam diliyorum. Hoşça kalın…
  
                                                                                                  Mehmet Şakir KAPLAN
                                                                                            mehmetsakirkaplan@hotmail.com

  

 

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Türkiye'den İsrail kararı! Tüm ticaret ilişkileri durduruldu
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yasin Emlak