10 K Grup
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

ENGELLİ OLMAK…

2012-09-03 00:00:00
3206 OKUNMA

Engelli olmak evet engelli olmaktan bahsediyorum. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık % 15’i engelli insanlar teşkil ediyor. Ülkemizde ise bu rakam Devlet İstatistik Enstitüsünün 2002 yılı verilerine göre %12.23’ünü engelli insanlar temsil ediyor, buda yaklaşık olarak ülke nüfusumuzun yaklaşık  8,5 milyon insana tekabül etmektedir.

 Engelli olmak kimsenin tercihi olmamakla birlikte, engelliği önleyecek ve engelli insanların hayatını kolaylaştıracak bir takım etkin tedbirlerin alınması, engelliler için fırsat eşitliğinin sağlanması gerekmektedir. Özellikle engelli insanları görmezden gelene zihniyetlerin ortadan kaldırılması amaçlanmalıdır. Engelliler, toplum için görüntü bozukluğu değildir, onlarla birlikte yaşamayı öğrenmeli, onlara engellerini belli etmemeliyiz.

 Engelli olmak, ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın kanunun belirlediği çerçevede sosyal haklardan eşit ve üretken bir şekilde yararlanmaya hiçbir zaman engel değildir. Anayasamızın eşitlik ilkesi bunu en iyi şekilde ifade etmektedir.

 Engelli olmak aslında insanlar için engel değildir, yeter ki biz onlara gereken desteği verelim, onları topluma kazandırma noktasında yardımcı olalım. Engelli vatandaşlarımıza hiçbir zaman acıma duygusu ile bakmamak gerektiğini ve fırsat verildiği taktirde sağlam insanlar gibi engelli insanlarında topluma yararlı ve üretken birer birey olmaları kaçınılmazdır.

 Engelli olmak toplum hayatında ayrımcılık gerektirmemekle beraber sosyal imkânlar noktasında engelli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapılması önemli bir unsurdur. Hayat şartlarının engelli vatandaşlarımızın istifade edebileceği şekilde düzenlemek ve özellikle fiziki şartların yerine getirilmesi için gereken bütün imkânların seferber edilmesi sosyal devlet olma ilkesinin bir gereğidir, gerekmektedir.

 Son olarak kimse engelli olmak istemez, ama benim için engellilik, engelli olmak benim nazarımda bir şereftir, bir gururdur, önemli bir kavramdır. Hele hele engeli beyninde bitirmişse insan, o zaman hayat daha anlamlı olur. Önemli olan her şeye rağmen hayata tutunmak, hayatı anlamlandırmak. Bunları yaptıktan sonra zamanla hayatın lezzetine varacağınıza inanıyorum.

 Bir daha ki yazımda buluşuncaya dek, engelsiz bir dünya diliyorum. Her şey gönlünüzce olsun… Hoşçakalın…

Mehmet Şakir KAPLAN  Uluslararası Engelliler Derneği Sakarya Şube Başkanı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
16 yaşında ölü doğurduğu bebeği hastaneye getirdi
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Yasin Emlak