Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Batakköylü Düğün Salonu

İlçe Sağlık Müdürlüğü Sigaranın Zaralarını Anlattı

09-10-2015 18:57:35 - AKYAZI
İlçe Sağlık Müdürlüğü Sigaranın Zaralarını Anlattı

Sakarya Akyazı Halk Sağlığı İl Müdürlüğü '09-10 Ekim Cuma günü Akyazı Taşburun mahesinde Cuma Namazı öncesi vatandaşlara tütün mamullerinin zararları ve bağımlılığın terkedilmesi konusunda bilgilendirme çalışması düzenledi.

Hardal Burger Akyazı

Etkinliğin ardından basına açıklama yapan Halk Sağlığı İlçe Müdürü Dr.Gülşah Yılmaz, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında sigara bağımlılığı alanında 3'üncü sırada olduğunu hatırlattı. Sigara ve tütün mamullerine bağlı kanser oranında her geçen yıl artış yaşandığının belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Sigara ve tütün kullanımı, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın; ölümler, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu, yüksek düzeyde bağımlılık yapan tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen olduğu bilimsel bir gerçektir. Dünyada başlıca tetikleyicisi sigara ve tütün kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısı yılda 7 milyon, yeni oluşan vaka sayısı 11 milyondur.

KANSER VAKALARINDA YÜZDE 24'LÜK ARTIŞ YAŞANDI
Ülkemizde de tütün mamulleri kullanımı önemli bir halk sorunu olmaya devam etmektedir. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3'üncü sırada, dünya ülkeleri arasında da 7'nci sıradadır. Türkiye'de 2020 yıllarında kanser vakalarının% 24 artış göstereceği tahmin edilmekte, bu nedenle sigara kullanımının önlenmesine yönelik mücadelenin önemi her geçen gün artmaktadır.
İlimiz bünyesinde İl ve İlçe Tütün kurulları yapılmakta olup sigaranın kapalı alanlarda kullanımının önüne geçilmesi için gerekli tedbirler alınmaktadır. Bu tedbirlerden birisi de Halk Sağlığı Müdürlüğümüz, Belediyeler ve Emniyet Müdürlüğü'nün katılımıyla oluşturulan denetim ekiplerinin il genelinde gerçekleştirdiği Dumansız Hava Sahası denetimleridir. İlimiz genelinde Dumansız Hava Sahası Denetimleri sürekli ve titizlikle devem etmektedir.


ALO 184 SİGARA İHBAR HATTI
Dumansız Hava Sahası Uygulamasının etkili olabilmesi için halkımızın kapalı alanlarda sigara içmemeye özen göstermesi, sigara içilen mekânları ALO: 184 ihbar hattına bildirmeleri gerekmektedir.
Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Alo 171 hattını arayarak gerekli yardımı alabilirler


AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK
Akyazı İlçe Sağlık müdür Dr.Gülşah Yılmaz Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde tüm dünya ülkelerinde her yıl 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü'  kutlanmaktadır.
Bu gün Taşburun Mahemizde gerçekleştirdiğimiz ve katılımın yoğun olması sevindirici Mahe muhtarımıza ve siz değerli katılımcılara bizleri dinlediğiniz için teşekkür ediyoruz “dedi.
Taşburun Mahesinde Bayanlara Özel Memem Kanseri tanımı yapıldı.
Akyazı Halk sağlığı müdürlüğü meme kanseri ve rahim ağzı kanseri konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla bir eğitim düzenledi. İlçe Halk Sağlığı ve İlçe Sağlık Müdürlüğü Adın Dr.Gülşah Yılmaz Tarafından  verilen eğitimde meme ve rahim ağzı kanserinin nedenleri, risk faktörleri ve alınacak tedbirler anlatıldı.

KADINLAR EN ÇOK MEME KANSERİ OLUYOR

Kanseri, "vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması" olarak tanımlayan Yılmaz "Kanser hücreleri, iyi bakım görmekte olan bir bahçede kontrolsüz gelişen ve oradaki çiçeklere zarar veren yabani otlara benzetilebilir. Bu yabani otlar imha edilmediği takdirde bahçe bütünüyle yok olur" dedi.

Kadınlar arasında en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu söyleyen Yılmaz, "Meme süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanarı döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denir" diye konuştu.

Yılmaz, meme kanserinin erken dönemde tespit edilen kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, erken teşhis döneminde tespit edilmesi halinde iyileşme şansının yüzde 98 olduğunu söyledi. Yılmaz meme kanserinin risk faktörlerini şöyle sıraladı: "Anne ve kardeşte varsa, yüzde 2-5; ikisinde de varsa risk yüzde 8 artar. Beyaz ırkta risk yüksektir. Erken adet ve geç menopoz görmek, doğum yapmamak veya geç doğum yapmak, yağlı diyet ve obezite, tartışmalı olmakla birlikte kozmetik ürün kullanımı, alkol ve sigara kullananlar ile radyasyona maruz kalanlar."

RAHİM AĞZI KANSERİ YÜZDE 100 TEDAVİ EDİLEBİLİR

Rahim ağzı kanserinin, kadın üreme organlarında en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu kanser türünün erken teşhiste yüzde yüz tedavi edilebildiğini söyledi. Yılmaz, "Daha çok 30-35 yaşlar arasında kanser öncesi değişimler ortaya çıkar. Erken teşhis edilirse yüzde 100 tedavi edilebilir. Rahim ağzı kanseri erken dönemde bulgu göstermeyebileceğinden kanserin erken belirlenmesinde PAP smear ve HPV DNA önemli bir testtir" diye konuştu. Başarılı tarama çalışması yapılan her ülkede rahim ağzı kanserinden ölüm sayılarının azaldığına dikkat çeken Yılmaz, "Rahim ağzı kanseri tarama yapılmayan gelişmekte olan ülkelerde hala başta gelen ölüm nedenidir" dedi.


Ethem Acar

 

Marmara Göz
İlçe Sağlık Müdürlüğü Sigaranın Zaralarını Anlattı
Akgün Restoran Çorba
İlçe Sağlık Müdürlüğü Sigaranın Zaralarını Anlattı
İlçe Sağlık Müdürlüğü Sigaranın Zaralarını Anlattı
İlçe Sağlık Müdürlüğü Sigaranın Zaralarını Anlattı
İlçe Sağlık Müdürlüğü Sigaranın Zaralarını Anlattı
İlçe Sağlık Müdürlüğü Sigaranın Zaralarını Anlattı
İlçe Sağlık Müdürlüğü Sigaranın Zaralarını Anlattı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
9 yıl önce2015-10-13 10:10:04

Muhtarimiz sürekli telefonla konusuyor, biraz hos olmamis, fotograflardan görüldügüne göre

1
-0
9 yıl önce2015-10-11 15:55:10

Rahim kanseri erkeklerde mi görülüyor? Bir tane kadın yok ! Kadınlar nerede ? Çok komiksiniz ... ( vatandaş kemal)

1
-2
Karasu'da feci kaza; Adliye çalışanı hayatını kaybetti
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)