Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

14 Şubat Valentine’s day ...

2013-02-14 00:00:00
3438 OKUNMA

Mehmet TAŞTAN

Çok şükür özel gün, bayram ve hafta kutlamalarımız bitmiyor!
Böyle giderse uzun sürmez bir yılın her gününü bir kutlama ile geçireceğiz anlaşılan...
Bayramlara alıştık da...
Kutladığımız haftalara bir bakın...
Girişimcilik Haftası, Yaşlılar Haftası, Kütüphaneler Haftası, Turizm Haftası, Kardeşlik Haftası,
Aile Haftası, Vakıf Haftası, Standartlar Haftası, Demiryolları Haftası, Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası, Danıştay ve İdari Yargı Haftası v.s...
Ya kutladığımız günler...
NATO Günü, Avukatlar Günü, Dünya Konut Günü, Dünya AIDS Günü, Dünya Kooperatifçilik Günü, Dünya Kadınlar Günü, Gazeteciler Günü, Avrupa Günü, Anneler günü, Babalar günü,
Doğum günü, Sevgililer Günü v.s...  
Yazmakla bitmez uzayıp gidiyor bu liste...
Gün çok ya...
14 Şubat’ta Sevgililer Günü imiş...!
Sevgililer günü neden kutlanır hiç anlamış değilim?
Bu özel gün ve haftaların birçoğunun para tuzağı olduğu artık bir aşikâr...
Ne günü derlerse desinler, ne maksatla neyi kutlamak isterlerse istesinler, hiçbir şey insana ‘asıl sevgiliyi ve sevgilinin sevgilisini’ unutturmamalı...
Peygamber efendimizi seven ve O’nun sünnetine uyan, dünyada olduğu gibi ahrette de huzurlu olacaktır...
Dünyada kimi seviyorsak ahrette de Onunla birlikte olacağız...
Gelelim Sevgililer Günü hikâyesine...
Aşağıdaki Hıristiyan hikâyesi doğruysa, sevgililer gününü kutlamak, bir papazın gençleri buluşturmasını kutlamak ve bir papazın ölümünü anmak gibi bir şey oluyor.

Zulmüyle ünlü Roma İmparatoru Claudius II, büyük bir ordu kurmak ister. (M.S. 200) İmparator, erkeklerin orduya katıldıkları zaman, ailelerini ve sevgililerini düşünmekten savaşamayacaklarına inanır. Bu sebeple de gençlerin evlenmesine izin vermez. Aynı dönemlerde İmparator Claudius’a karşı çıkan ve gençleri birbirleriyle buluşturan rahip Valentine, genç âşıkların en yakın dostu olur. Bunu öğrenen İmparator, Valentine’i hapse attırır. Gardiyanın kör kızının iyileşmesine yardımcı olan papaz Valentine’in bu davranışı, İmparator Claudius’un kulağına gider. 14 Şubat günü saint yani papaz öldürülür. (M.S. 270)

Öldüğü gün, Saint Valentine’in iyileşmesine yardımcı olduğuna dair, gardiyanın kızına yazdığı bir not bulunur. Notta Valentine, sevgililer arasındaki sevgiden, tutkudan söz etmiştir. Bundan böyle her 14 Şubat günü, Saint Valentine’i anmak için gayrimeşru sevgililer tarafından kutlanır.

Hıristiyan Saint Valentine, gençlerin yanı sıra, çocuklar tarafından da çok sevilir. Bir bahaneyle mahkûm edilir. Mahkûmiyeti süresince, çocuklar çiçek demetleriyle beraber yazdıkları notları her gün cezaevi demirlerine asarlar. 14 Şubat’ta Valentine, ölüme mahkûm edilir. Ölümünden sonra her yıl 14 Şubat’ta insanlar sevgililerine çiçek ve çikolata ile sevgi mesajları iletirler.

Çeşitli ülkelerdeki tarihçiler ise, 14 Şubat’ın sadece sevgililere mal edilmesine karşıdır. 5. asırda yaşamış bir rahip olan Saint Valentine’in bu günü bir bayram günü ilan ettiğini açıklarlar.

“Valentine, Hıristiyanlığa göre bir Roma azizidir. M.S. 269 yıllarında öldürüldüğü sanılmaktadır. Âşıkların Azizi olarak da bilinir. Valentine, her yıl 14 Şubat günü anılır, zamanla bu gün sevgililer gününe dönüşmüştür.” (Oxford Dictionary of English)

Hikâye bu...
Sevgililer gününü kutlayıp kutlamamak sizin eliniz de...

Rabbim hepimizi dünyada ve ahrette gerçek sevgiliye kavuşanlardan eylesin...


Haftaya görüşmek üzere...

Mehmet Taştan
mehmet@mehmettastan.com
http://twitter.com/mehmettastan

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Karasu'da feci kaza; Adliye çalışanı hayatını kaybetti
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)