Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çokça ilticâ etmelidir. Receb ayının birinci günü oruç tutanlara 3 senelik, ikinci günü oruç tutanlara 2 senelik, üçüncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevabı verilir. Üçüncü günden sonraki her gün için birer ay, oruç sevabı verilir.
Bu ay, Cenâb-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için Zât-ı İlâhî’yi bildiren İhlâs Sûresi’ni çokça okumak lâzımdır. Bilhâssa bu aya hürmet olarak, günde 11 defa İhlâs-ı şerîf okumalı, tevhîd, istiğfâr ve salevât-ı şerîfeyi ihmal etmemelidir.
Bu ayın ilk gecesi, bir tesbîh namazı kılınması tavsiye olunur. Ayrıca Receb-i şerîfin ilk on gününde kılınması tavsiye olunan on rekâtlık namaz da kılınabilir. Önümüzdeki günlerde bu namazların kılınış şekli anlatılacaktır.
Receb-i şerîf ayında her gün, -başında ve sonunda 7’şer Fâtiha-i şerîfe ile birlikte- 100 İhlâs-ı şerîf okumak da çok sevaptır. Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiyâ yapılmalı ve oruç tutulmalıdır. Bu orucu 13, 14 ve 15’inci günlerinde tutanlar, eyyâm-ı biyzda oruç tutma sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulurlar.
Muhakkak Receb-i şerîf ayı, hayır ve bereket aylarının anahtarıdır. Receb-i şerîf ayı ziraatin ekileceği, Şâbân-ı şerîf ayı sulanacağı, Ramazân-ı şerîf ise ziraatin hasat edileceği aydır. Sene, ağaç gibidir. Receb-i şerîf ayı, yaprak açma zamanı, Şâbân-ı şerîf ayı, tomurcuk zamanı, Ramazân-ı şerîf, meyve verme zamanıdır. Müminler de bu meyveleri toplarlar. Öyleyse bu ayların hakkına riâyet etmeli, ibadetlerle ihyâ etmeli ve günahlardan sakınmalıdır.
RECEB AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI
Hicrî-Kamerî 1445 Receb ayı ictimâı 11 Ocak Perşembe Türkiye saati ile 14.57’dedir. Ru’yet 12 Ocak Cuma Türkiye saati ile 01.57’dedir. Hilâl, ilk olarak Güney Amerika Kıtası’ndan itibaren batı taraflara doğru görülmeye başlayacaktır.
12 Ocak Cuma günü de Receb-i şerîf ayının 1. günüdür.
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Receb ayında çokça istiğfar ediniz. Zira bu ayın her anında, Allâhü Teâlâ’nın Cehennem’den âzât ettiği kulları vardır. Muhakkak Allâhü Teâlâ’nın (Cennet’te yarattığı) öyle köşkleri vardır ki oraya ancak Receb ayında oruç tutanlar girebilir.” (Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)