Aydın Metal
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Batakköylü Düğün Salonu

Emlak vergisi hakkında bilinmesi gerekenler

07-06-2017 14:03:46 - YAŞAM
Emlak vergisi hakkında bilinmesi gerekenler

Özgür Adımlar

Her taşınmaz mülk sahibinin emlak vergisi ödemekle yükümlü olduğunu göz önünde bulundurun. Ödenen emlak vergileri gayrimenkul tipine göre değişiklik gösteriyor. Konut, iş yeri ya da arsa için farklı emlak vergileri alınıyor. Emlak vergisinin neye göre belirlendiğini biliyor musunuz? Her ev sahibi aynı emlak vergisi tutarını mı öder? Evin metrekaresinin emlak vergisi tutarına etkisi var mı?

İşte emlak vergisi hakkında bilinmesi gereken bilgiler…

 

Emlak vergisinin tanımını bilin

Konut, işyeri ya da arazi gibi taşınmaz sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu vergi türüne emlak vergisi denir. Emlak vergisi senede 1 kez ya da bölünmüş şekilde 2 kez ödenebilir. Emlak vergisi 2 taksit ile ödendiği taktirde birinci ödeme dönemi 1 Mart-31 Mayıs, ikinci ödeme dönemi ise 1 Kasım-1 Aralık’tır.

 

Emlak vergisini belirleyen kriterler nedir?

Emlak vergisi sahip olunan taşınmaz mülkün tipine göre değişkenlik gösterir. Vergi oranları incelendiğinde büyükşehir ve büyükşehir olmayan yerlerin birbirinden ayrıldığı görülüyor. Büyükşehirlerde konut için binde 2, işyeri ve dükkan için binde 4, arazi için binde 2 ve arsa için binde 6 şeklinde hesaplanır. Büyükşehir olmayan yerlerde konut için binde 1, işyeri ve dükkan için binde 2, arazi için binde 1 ve arsa için binde 3 şeklinde hesaplanır.

 

Emlak vergisi her ev sahibi için aynı mıdır?

Emlak vergisi her ev sahibi için aynı değildir. Peki, vergi yüzdeleri sabit olduğu halde değişken vergilerin olmasının sebebi nedir? Emlak vergilerindeki değişkenliğin sebebi vergi içerisindeki emlak rayiç bedellerinin farklı olmasıdır. Rayiç bedel olarak adlandırılan tutar, taşınmazın piyasadaki satış değeridir. Rayiç bedel, ilçe, sokak, ulaşım ve metrekare gibi kriterlere bağlıdır. Daire üzerinden örnek vermek gerekirse, satılık daire fiyatının olabilecek en düşük değeri de denilebilir. Emlak vergisi rayiç bedeli tespit edilirken o gayrimenkul için olabilecek minimum değer hesaplanır.

 

Emlak vergisini emekliler de öder mi?

Emeklilerin emlak vergisinden muaf olabilmesi için emekli maaşları haricinde gelir sahibi olmamaları ve en fazla 200 metrekare büyüklüğünde tek konut sahibi olmaları gerekiyor. Emekli maaşı haricinde geliri olmaması buradaki en önemli şart olarak öne çıkıyor.

 

Emlak vergisini ödemek zor mu?

Emlak vergisini ödemek oldukça kolay. Emlak vergisini ödemek için taşınmazın bulunduğu belediyeye giderek ya da belediyenin “e-belediye” sistemini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. 

Marmara Göz
Markette hasmını vurmuştu, tutuklandı
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks