Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Yerli İHA motoru PD170'in üretimi tamamlandı

13-10-2018 10:11:26 - TÜRKİYE
Yerli İHA motoru PD170'in üretimi tamamlandı

Tasarım çalışmalarına 2012'de başlanan yerli motor PD 170'in imalatı tamamlandı.

Hardal Burger Akyazı
TUSAŞ Motor Sanayi, ilk motoru Baykar'ın ürettiği insansız hava aracı Akıncı'da kullanılması için teslim etti. TSK'nın kullandığı Anka'lar da önümüzdeki yıl PD 170 ile uçuş testlerine başlayacak.
 
TEI, Savunma Sanayii Başkanlığı ile 2012’de imzaladığı sözleşme ile Operatif İHA Motoru Geliştirilmesi Projesi’ne başlamıştı. Türk mühendisleri tarafından tasarlanan motor ilk yer testine Ocak 2017’de girdi. Bu süreç içinde 3 bin saatten fazla test başarıyla tamamlandı. Motor,  20.000 bin feet yani yaklaşık 6 bin 600 metre yükseklikte 170 beygirlik güç sağladı.
 
Mevcut motora göre çok daha az yakıt sarfeden ‘turbodizel’ motorun önümüzdeki yılın ikinci yarısında tüm kalifikasyonunun tamamlanması hedefleniyor.
 
Akıncı 5 ton ağırlığında
 
Baykar tarafından geliştirilen ve çift motorlu olarak tasarlanan Akıncı, 24 saat havada kalabilecek. Akıncı Taarruz İnsansız Hava Aracı, geçtiğimiz haziran ayında imalat bandına girmişti. Servis irtifası 40 bin feet olarak planlanan Akıncı, toplam 5 ton ağırlığa sahip olacak. 1,5 ton faydalı yük taşıyabilecek. Kanat açıklığı 20 metreye kadar çıkacak Akıncı’da uydu haberleşmesi için SAT-COM sistemi yer alacak. Böylelikle aracın menzili çok daha uzatılabilecek.
 
ANKA yerli motorla uçacak
 
PD170’in önümüzdeki günlerde TUSAŞ tarafından tasarlanan ve TSK’da kullanılan ANKA-S İnsansız Hava Aracı’nda uçuş testlerine başlıyor. PD170, mevcut Alman orjinli motorun yerini alacak. Yer testlerinden başarıyla çıkan sistemin ilk uçuşunun ardından TUSAŞ’ın gerçek uçuş testleri başlayacak. Bu aşamanın da tamamlanması sonrasında motorun önümüzdeki yıl içinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmesi bekleniyor.
Güven Yapı
Yerli İHA motoru PD170'in üretimi tamamlandı
Güven Yapı
Yerli İHA motoru PD170'in üretimi tamamlandı
Yerli İHA motoru PD170'in üretimi tamamlandı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Ölüm onu market alışverişinde yakaladı
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran