Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıdada taklit, tağşiş ve hileli ürünlerle mücadele noktasında yeni eylem planını açıkladı.
Bugüne kadar olan eski sistemde; taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucu ile tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar, bakanlık tarafından 6 aşamalı bürokratik bir sürecin sonunda listeler şeklinde kamuoyuna duyuruluyordu.
Ancak yeni dönemde artık süreç çok daha hızlı şekilde yönetilecek.
Yumaklı, taklit, tağşiş ve hileli gıdaların artık yeni sistemde kamuoyu duyurularının anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacağını açıkladı. Taklit, tağşiş ve hileli gıdaların guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde yer alacağını kaydeden Yumaklı, sistemin yarın saat 09.00 itibarıyla kullanıma açılacağını duyurdu.
Gıda Kamuoyu Duyurusu sekmesi tıklandığında iki kategoride; Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar ile Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar başlıkları altında duyurular yapılacak. Vatandaşlar bu iki kategoriye girdiğinde; duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabilecek.
Uygulamaya giren vatandaşlar sistemi ilk açtıklarında 1 Ocak’tan bu yana olan ürün, marka ve firmaları görebilecek. Yarından itibaren de artık anlık olarak veriler burada yer alacak.
Hatırlanacağı üzere eski sistemde taklit ve tağşişli ürünlere yönelik en son duyuru Mart 2022 tarihinde yapılmıştı. Mart 2022 ile 1 Ocak 2024 arasını kapsayan eski sisteme dair son liste de yine aynı şekilde yarın tek bir liste olarak yayınlanacak.
ALO 174 GIDA HATTINI ARAYIN
"Güvenilir gıda konusunu vatandaşımız olmadan yürütemeyiz" diye Bakan Yumaklı, "Onları sürecin içinde daha çok görmek istiyoruz. Tıpkı karekod uygulamasında olduğu gibi... Firmalara, işletmelere de 'kendi süreçlerinizi tekrar kontrol edin' çağrısı yapıyoruz. Bu şekilde marka güveninin oluşması firmalarımız için de bir kazanım olacaktır. Ben, bu kontrollerde görev alan gıda kontrol görevlisi ve laboratuvar personelimize, bu sistemin hazırlanması ve devreye alınmasında özveriyle çalışan mesai arkadaşlarıma, işini layıkıyla yaparak bu listede yer almayan gıda işletmecilerimize, Alo 174 Gıda Hattını arayarak gıda güvenilirliğinin sağlanmasına katkıda bulunan tüketicilerimize teşekkür ediyorum" dedi.
Bakan Yumaklı, geçen yıl 1,3 milyon denetim gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Bu yıl şu ana kadar 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 771 milyon lira idari para cezası kestik. 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yıl sonuna kadar toplam 1,5 milyona yakın denetim gerçekleştirmiş olacağız. İşletmenin risk durumuna göre bu sayı ülkemizde 2-3, şikayet durumuna göre daha fazla olabilir" diye konuştu.
Yumaklı, uygunsuzluk durumunda söz konusu gıda ürünleri ve bu ürünleri üreten, pazarlayan kişi ya da şirketlere yönelik gerçekleştirilen işlemleri ise şöyle özetledi: "Çeşitli idari yaptırımlarımız var. Hijyen esaslarına uygun olmayan gıda işletmesinin faaliyetini durdurmak, idari para cezası yazmak gibi. Uygunsuz ürünleri ise piyasadan toplatıyor ve imha ediyoruz. Suç teşkil eden uygunsuzluklar için de Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz."