Aydın Metal
ÇAĞRI OTOMOTİV
Toprak Turizm

Seyahat izni için HES kodu kullanıma açıldı

21-05-2020 11:41:17 - TÜRKİYE
Seyahat izni için HES kodu kullanıma açıldı

Sehayat izni için kullanılacak HES kodu kullanıma açıldı. Kod "Hayat Eve Sığar' uygulamasından temin edilecek.

Özgür Adımlar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün açıkladığı “HES” kodu "Hayat Eve Sığar" uygulamasına eklendi. Bakan Koca; “Kontrollü sosyal hayatın en iyi şekilde uygulanması için yeni girişimlerde bulunuyoruz” demişti.
 
Şehirlerarası seyahatlerde, işyerlerinde ve bireysel iletişim gerektiren tüm kamusal mekanlarda kullanılmaya başlanacak olan HES Kodu uygulaması ile yurttaşların kontrollü sosyal hayatta güvenliği en üst düzeyde sağlanacağı belirtildi.
 
Bakan Koca, Covid-19 salgınının sadece sağlığı değil, hayatın her alanını etkilediğini, HES Kodu’nun yaygın kullanılmasının hayatı kolaylaştıracağını, güvenli hale getireceğini söyledi ve “hastalıkla mücadelenin bu döneminde seyahat ederken, bizlerden risk taşımadığımızı göstermemiz istenecek. Bu bilgi dünyada karşılıklı bir haktır. Salgınla bulaşan hastalıkla ilgili sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir.” dedi.
 
HES KODU NEDİR?
 
HES Kodu, kontrollü sosyal hayat kapsamında, yurttaşların şehirlerarası yolculuklarında, kurum ziyaretlerinde ya da bireysel iletişim gerektiren kamusal alanlarda Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşmasına ve salgının takibine yarayan bir uygulama.
 
Öncelikle seyahatlerde kullanılacak olan uygulama ile yurttaşların, uygulama üzerinden alacakları kodları kullanarak, sağlık durumlarının kontrolü ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak ve buna göre onay verilecek. Seyahati gerçekleştirilen kişinin seyahat sonrasında pozitif olduğunun tespit edilmesi durumunda ise yolculuk sırasında temas ettiği kişiler uyarılacak ve filyasyon uygulamasına başlanacak.
 
Bakan Koca, Türkiye'nin koronavirüste R0 değerini açıkladı
Yurttaşlar, tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden ya da kısa mesaj yoluyla HES Kodu alacak. Aldığı HES Kodunu bilet alırken ilgili seyahat firması ile paylaşacak. Paylaşılan HES kodları üzerinden tüm yolcuların Covid19 riski taşıyıp taşımadığı sorgulanabilecek ve riskli kişilerin seyahati onaylanmayacak. Böylece tüm yurttaşların sağlık durumu korunabilecek. Uygulama öncelikle seyahatlerde kullanılmaya başlansa da kısa süre içerisinde işyerleri, muayenehaneler, kurum ziyaretleri gibi birçok alanda yaygınlaştırılacak.
 
HES KODU NASIL ALINIR?
 
Yurttaşlar dilerlerse telefonlarındaki Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES Kodu oluşturabilecek. Uygulamada kod üretimi, üretilen kodun süre ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm yönetim yurttaşların kendi kontrolünde olacak. Yurttaşlar, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden dilediği sayıda kod üretebilecek, hangi kodu hangi kurumla paylaştığının listesini görüntüleyebilecek, dilerse iptal edebilecek ya da yetkilerini kaldırabilecek.
 
MOBİL UYGULAMA DIŞINDA HES KODU NASIL ALINIR?
 
İkinci bir yol olarak ise kısa mesaj devreye giriyor. Yurttaşlar, HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla T.C. kimlik numarası, kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresini gün sayısı olarak yazmaları ve 2023’e kısa mesaj atmaları halinde HES Kodları telefonlarına kısa mesaj olarak iletilecek. Paylaşım süresi belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli olacak.)
 
HES KODUNUN GÜVENLİĞİ
 
HES Kodları tamamen kişiye özel üretilmiş tekil kodlardan oluşuyor. HES kodunun kontrolü ve yönetimi tamamen yurttaşın elinde. TC Kimlik Numarası gibi değişmeyen bir numara yerine kimse tarafından bilinmeyen, her paylaşıma özel farklı kodlar oluşturulması kodu güvenli kılıyor. Ayrıca yurttaşlar HES Kodu sayesinde kimlik numarası gibi kişisel bir veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak. HES Kodu yarından itibaren Hayat Eve Sığar uygulamasından alınabilecek.
Akgün Restoran Çorba

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Markette hasmını vurmuştu, tutuklandı
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks