Hükümet, artık çok fazla işlevi kalmadığını düşündüğü muhtarlık sistemine son verecek çalışma yürütüyor.
Yapılan çalışmaya göre, belediye sınırları içinde kalan mahelerde muhtarlık olmayacak. Muhtarların yaptığı nüfus, seçim ve ikametgâhla ilgili işleri kaymakamlık ve belediyeler yürütecek.
Buna karşın köy muhtarları ise yerini daha güçlendirilmiş şekilde koruyacak. Köy muhtarlarının yetkilerinin arttırılması, özlük haklarının da iyileştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yasal düzenleme bu dönem çıksa bile uygulama gelecek seçimden sonra yürürlüğe girecek. Muhtarlar görev sürelerini tamamlayacaklar.
Radikal'in haberine göre, muhtarlık sisteminin değişmesinden 17 bin muhtar etkilenmiş olacak. Muhtar Dernekleri Federasyonu'nun verilerine göre, Türkiye'de 36 bin köy, 17 bin mahe muhtarı bulunuyor. Muhtarlar belediye başkanlarıyla aynı anda ve aynı süreyle 5 yıllığına seçiliyor. Mahe muhtarları bölgesinde ikamet edenlerin nüfus, yer değiştirme, seçim gibi işlerine bakıyor.
Köy muhtarlarının görev kapsamı ise daha geniş. Köy muhtarları, devlet ile köylü arasında köprü görevi üstleniyor. Okuldan askerliğe ve evliliğe kadar bir dizi iş için muhtarlığın onayı gerekiyor. Muhtarlar, 1977 yılından bu yana bütçeye konan ödenekten maaşlarını alıyor.
Kaynak:Sabah
Cok güzel bir düşünce bence. Zaten muhtarlar yönetmiyor hep yiyor her zaman zararları var.Bu ülkeye haybeye yük kaldırılsın....Onlara verilen para kaymakamlıklara verilsin onlarda gariplere versin daha hayırlı olur...Köyde haybe bölünmelere sebep oluyor.Huzursuzluk cıkıyor,karmaşa cıkıyor toplumda bölünmlere sebep oluyor o yüzden hiç durmasınlar kaldırılsın.