Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malül sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya arızası bulunanlar bu hastalık veya arızaları nedeniyle malüllük sigortası yardımlarından yararlanamazlar.
Birden fazla sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olarak çalışan sigortalıların malüllük aylığının Sosyal Sigortalar Kurumunca bağlanması sigortalının son çalışmalarının Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi olarak geçmesi kuralına bağlı bulunmaktadır.Malûllük aylığı, sigortalının yeniden Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi bir işte çalışmaya başlaması veya kontrol muayenesi sonucunda malûllük durumunun ortadan kalktığının tespit edilmesi ile kesilir.
Maluliyetin tespiti için nereye başvurulur?
Geçirdiği kaza veya hastalığı sonucu çalışma gücünün %60 ını kaybettiğini düşünen sigortalı maluliyetinin tespiti için, ikametgâhının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine yazılı olarak başvurup yetkili sağlık kurumuna sevkini yaptıracaktır.
Sigortalının maluliyetinin tespitini isteyebilmesi için 1800gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması gerekmektedir. Ancak prim gün sayısı eksik olanlar hizmet borçlanması yaparak prim gün sayısını tamamlayabilirler. Hizmet borçlanma bedellerini ödemeden sevk edilen sigortalılar maluliyetlerinin tespitine ilişkin masraflarını kendileri öder.
Sigortalının maluliyetinin tespitini isteyebilmesi için çalışıyor olması gerekir mi?
Sigortalının maluliyetinin tespitini isteyebilmesi için fiilen çalışıyor olması gerekmez. Çalışmayan ancak malullük aylığını hak etmek için sigortalılık süresini ve prim gün sayısını tamamlamış olan sigortalı da Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüklerine yazılı olarak başvurup maluliyetinin tespitini isteye bilir.
Sağlık Kurullarınca malul sayılmayanlar bu karara karşı nasıl ve nereye itiraz edebilir?
Kurum Sağlık Kurulunun düzenlediği raporla çalışma gücünün %60 ını kaybetmediği belirtilerek malul sayılmayan sigortalı bu karara karşı Yüksek Sağlık Kurulu nezdinde itiraz edebilir. Bunun için sigortalının maluliyetinin tespitini istediği Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğüne talebinin bir kez de Yüksek Sağlık Kurulu tarafından incelenmesi için yazılı olarak başvurması gerekir.
Yüksek Sağlık Kurulunun Kararına karşıda yargı yoluna başvurabilir.
Malullük aylığını hak etmek için gerekli olan sigortalılık süresi ile prim gün sayısı ne kadardır?
Malullük aylığını hak etmek için sigortalının 10 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması gerekir.
Malullük aylığının bağlanması için nereye ve nasıl başvurulur?
Malullük aylığının bağlanması için sigortalının son defa tabi olduğu Sosyal Güvenlik İl veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne başvurması uygun olacaktır. Ancak sigortalının ikametgâhına yakın müdürlüğe de başvurması mümkündür.
Hizmet akdi devam etmekte iken maluliyetinin tespitini yaptıran sigortalıların malullük aylığının bağlanması için kuruma başvurmadan önce hizmet akitlerini sona erdirmeleri gereklidir.
Malullük aylığı başvurusu örneği kurumca hazırlanmış dilekçe ile yapılır. Dilekçe ekine sigortalının bir adet belgelik fotoğrafı eklenir.
Malullük aylığı hangi tarihte başlar?
Sigortalının malul sayılmasına esas tutulan rapor tarihi, malullük aylığının bağlanması için yazılı başvurunun yapıldığı tarihinden önce ise yazılı istek yapılan tarihten, Malul sayılmasına esas tutulan rapor tarihi, malullük aylığının bağlanması için yazılı olarak başvurulan tarihten sonra ise rapor tarihini takip eden aybaşından itibaren başlar.
Sigortalı aylığın başlangıç tarihinde geçici iş göremezlik geliri alıyor ise malullük aylığı geçici iş göremezlik gelirinin sona erdiği tarihi takip eden aybaşında başlar.
Malullük aylığı hangi nedenlerle kesilir?
Malullük aylığı, sigortalının Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa veya yabancı bir ülkenin mevzuatına tabi olarak çalışmaya başlaması halinde çalışmaya başladığı tarih itibariyle,
Yapılan kontrol muayenesi sonucu sigortalının malullük halinin ortadan katlığının tespit edilmesi halinde ise buna ilişkin raporun tarihini takip eden aybaşından itibaren malullük aylığı kesilir.
Malullük aylığı kesilen sigortalıya aylığı yeniden bağlanır mı?
Malullük aylığı almakta iken çalışmaya başlaması nedeniyle aylığı kesilen sigortalı işten ayrıldıktan sonra tekrar malullük aylığının bağlanmasını talep edebilir. Kurum tarafından kontrol muayenesi yaptırılan sigortalının maluliyet halinin devam ettiği tespit edilir ise malullük aylığı yeniden bağlanır.
Malullük aylığının hesaplanmasında aylık bağlama oranı ne kadardır?
Malullük aylığının hesaplanmasında aylık bağlama oranı, hizmet akdi ile çalışan sigortalı işçi için prim gün sayısı 7200 günün altında ise 7200 gün üzerinden, fazla ise prim gün sayısı üzerinden (diğer sigortalılar için prim gün sayısı 9000 dir) hesaplanır.
Malul duruma düşen sigortalının başka birinin yardımına muhtaç durumda olduğu Sağlık Kurulu raporunda tespit edilmiş ise yukarıda belirtilen şekilde hesaplanan aylık bağlama oranı 10 puan artırılır.
Iyi gunler benim malulen emekli olabilirmiyim kulagimin sagtarafi 100/70duymuyo sol ise 100/45 duymuyo bu sekilde mamulen emekli olabilirmiyim ve gun sayim 2400 dur yazar saniz sevinirim
eşim 1851 gün ssk lı kroik antriyum hastalıgı sebebiyle işten ayrılmak zorunda kaldı malulen emekli olabilirmi