Akyazı Aktaş Sürücü Kursu
Akyazı Panjur

Ehliyette eğitim ve direksiyon sınavı kuralları değişiyor

17-12-2021 16:36:53 - TÜRKİYE
Ehliyette eğitim ve direksiyon sınavı kuralları değişiyor

Ehliyet almak üzere sürücü adaylarının girdiği direksiyon sınavlarında değişikliğe gidiliyor.

Özgür Adımlar
Yeni yönetmelikle birlikte direksiyon sınavlarında 35 dakikalık sınav süresinin uzatılması ve gece dersleriyle de sürücü adaylarına eğitim verilmesi planlanıyor.
 
Uzun yıllardır alışılan direksiyon sınavlarında yapılacak köklü değişikliklerle, sürücülerin daha eğitimli bir şekilde ehliyet alması hedefleniyor.
 
Yeni yönetmelikle birlikte 35 dakika olan direksiyon sınav süresinin uzatılması, gece eğitimlerinin de verilmesi ve çeşitli trafik koşullarında sürücülerin test edilmesi planlanıyor.
 
KURUMLARIN GÖRÜŞLERİ ALINACAK
 
Yeni yılla gündeme gelmesi planlanan yönetmelikle ilgili hazırlık içinde olunduğunu aktaran Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, ilgili kurumların görüşlerinin alınmasının ardından taslağın netleşeceğini ifade etti.
 
"ŞU ANKİNDEN DAHA CİDDİ DİREKSİYON SINAVLARI BİZİ BEKLİYOR"
 
Murat Tekin, şöyle devam etti:
 
"Direksiyon sınavında devrim niteliğinde bazı değişiklikler planlanıyor. Ehliyette yeni yönetmelikle birlikte 35 dakika olan direksiyon sınavlarının daha uzun yapılması, eğitimlerin özellikle gece de verilmesinin sağlanması, farklı trafik koşullarında adayın test edilmesi gibi bazı değişikliklerin getirilmesi planlanıyor. Biz sınav alanlarının belli bir bölgeye hapsedilmesinden vazgeçilmesini arzu ediyoruz. Şu anda yapılan çalışma da bunu gösteriyor. Yani kursiyerin, aslında akan trafikte karşılaşabileceği bütün manevralar ve deneyimleri, sınavda yaşaması öngörülüyor. Şu ankinden çok daha ciddi, daha uzun süreli direksiyon sınavları bizi bekliyor. Yeni yapılacak yönetmelik değişikliğiyle direksiyon sınav süresi biraz daha uzatılacak, sınav yapılan güzergah genişleyecek ve akan trafikte daha fazla eğitim yapılmasının kursiyerlere çok büyük bir katkısı olacak."
 
"UCUZA ALINAN EĞİTİMİN KALİTESİ HER ZAMAN DÜŞÜKTÜR"
 
Sürücü kurslarına başvuran kursiyerlerin en az 34 saat teorik, en az 16 saat pratik direksiyon eğitimi aldığının altını çizen Tekin, yeni yönetmelikle verilecek ders saati sayılarının da muhtemelen artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
 
Tekin, kursiyerlerin ders alma haklarını sürücü kurslarından mutlaka talep etmesi gerektiğini anlatarak, "Çünkü girecekleri sınav son derece ciddi bir sınavdır, bu eğitimleri almazlarsa başarılı olmaları çok çok zor. Tabii bunun karşılığında şu da var. Siz bu eğitimi verdiğiniz zaman bunun bir ücret karşılığı var. Kursiyerler kurum kurum dolaşıyor, fiyat almak istiyorlar. Aslında ucuz alınan bir fiyatın eğitim kalitesi her zaman düşüktür. Bu eğitimler daha sonra sınavda kendisinin karşısına çıkacak, aldığı bu eğitimler sayesinde ancak bu sınavdan başarılı olabilir." ifadelerini kullandı.
 
"2020 YILINA KADAR ÖLÜM ORANINDA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ"
 
Türkiye'de 30 milyonun üzerinde ehliyetli sürücünün olduğunu ifade eden Tekin, bu sayının, nüfusun yaklaşık yüzde 38'lik bir kısmını oluşturduğunu dile getirdi.
 
Ehliyet sınavı öncesi verilen eğitimlerin önemine dikkati çeken Tekin, "Geçmişte Birleşmiş Milletler'e yaptığımız taahhütte 2020 yılına kadar ölümle sonuçlanan kazalarda ölüm oranlarının yüzde 50 azaltılması hedeflenmişti. Araç sayısı, sürücü sayısı artmasına rağmen ölümle sonuçlanan kazalarda 2020 yılına kadar ölüm oranında yüzde 50 kadar bir düşüş sağlandı." diye konuştu.
 
DİREKSİYON SINAV SÜRESİ, 2013'TEKİ YÖNETMELİKLE ARTIRILMIŞTI
 
Sınavlardaki başarı oranının 2013 yılında yapılan değişiklikle yüzde 99'dan yüzde 40 ila 50 bandına düştüğünü ifade eden Tekin "Çünkü o yönetmelikle direksiyon sınav süreleri uzatıldı. Geçmişte 15 dakika olan direksiyon sınavları 2013 yönetmeliğinden sonra ilk başta 30, ardından 35 dakikaya çıkarıldı." diye konuştu.
 
Tekin, söz konusu yönetmeliğin sınavlara ciddiyet getirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:
 
"Bu sınavları yaptığımız güzergahlarda park yapma, geri geri gelme, aracı yokuştan kaldırma gibi kriterler aramaya başladık. Geçmişte direksiyon sınavları 100 puan üzerinden hesaplanırken günümüzde bu başarılı ya da başarısız diye adlandırılıyor. Yani bir kursiyer, direksiyon sınavına geldiği zaman önce iki araç arasına park etmeyi, aracı yokuştan kaldırmayı, 25 metre geri geri gelmeyi, bu manevraların hepsini gösterdikten sonra başarılıysa diğer kalan alanlarda 35 dakikalık sınava devam etmesi gerekiyor. Eğer başarısızsa kursiyer tekrar sürücü kursundan 2 saat ders alıyor, bir sonraki sınavına tekrar gelip girmesi gerekiyor. Bu, Avrupa'da birçok ülkeyi de incelediğimizde, aslında onların da standartlarını yakalayan hatta bazı yerlerde de geçen kriterler."
 
KURSİYERLER SINAV SONUÇLARINI AYNI GÜN ÖĞRENİYOR
 
Teorik sınavlarla ilgili de bazı değişiklikler yapıldığını aktaran Tekin, "Örneğin ehliyet sınavlarına görsel sorular, videolu sorular geldi. Geçmişte kağıt kalemle yazılı olarak yapılan sınavlar şu anda elektronik ortamda yapılıyor. Kursiyerler sınav sonucunu aynı gün öğreniyor. Yani günümüz normlarına uygun, trafikte karşılaşabileceği senaryolara uygun sorular soruluyor." diyerek sözlerini tamamladı.
Afrika Eli

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
İzmir Usta Öğretici 4 yıl önce2021-12-24 22:24:38

MTSK larda usta öğretici olmak için, üniversite mezunu olma, p***olojik testlerden geçme ve diksiyonu düzgün olma şartları aranmalı. Kurs sahipleri asgari ücretle usta öğretici çalıştırmaya alışmışlar ve adayların başarısı işini gönülden layıkıyla yapan usta öğreticilerin insafına kalmış durumda. Teorik sınavlarda soru miktarı arttırılmalı ve adaylar trafikte araç kullanma derslerine başlamadan önce, moto***let ehliyeti almak isteyenlere uygulandığı gibi, önce kapalı parkurda eğitim almalıdır.

0
-0
Metin bey 4 yıl önce2021-12-21 21:16:25

Boş işler bunlar başkan siz sadece Mtsk ların işini kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyorsunuz biraz mücadele edip şu debriyaj frene bağlı lamba işini kaldırtın komisyon başkanı koltuğunda usta öğretici oturmasını sağlayın kurs müdürü öğrenim durumunu ön lisans mezununa düşürün önce sektörü koruyun sonra bu detaylara geçersiniz

0
-0
Fatma sönmez 4 yıl önce2021-12-21 09:53:43

Haftasonu bende girdim sınava parelel parkta dubaya çarptım hemen in dediler neden ikinci şansı felan tanımıyolar biz paramı basıyoruz tekrar tekrar para ödüyoruz her sınava girişte bunada müdahele edilsin

0
-1
Rabiye Akıncı 4 yıl önce2021-12-21 01:40:53

4defa direksiyon sınavına girdim birincisi dubaya değdin dediler in aşağı dedilet bir hakkım daha olduğu halde tekrarlatmadılar 2 cisinde göbeğe gazdan ayağımı ayarlamama rağmen yanımdaki ani fren yaptı in aşağı 3ile göbeğe girdin dediler her seferinde 350 tl verdim 3 üncüde l parka girdim çizgiye 2 santim değmedim diye bittimi diye sordular bilmem dedim in aşağı dediler aynı sebep lerden yolunacak kaz yerine koydular bende bir daha girmedim verdiğim para 5 bini buldu lütfen bana yardım

0
-1
Hatay usta öğretici 4 yıl önce2021-12-20 20:15:17

Arkadaşlar milli eğitimin artık bizi kadroya alması gerekmiyor mu? Sayın başkan murat tekin hocam bı konu üstünde bir çalışma yapalım bütün iller de bulunan direksiyon eğitmenlerimiz imza toplayalım. Çünkü haklarımız verilmiyor.

2
-0
DIREKSIYON EGITMENI 4 yıl önce2021-12-20 13:01:54

Direksiyon sinavinda basarili olamayan ogrencilere 10 ders ucretsiz direksiyon egitimi verilsin ucret alinmasin sorunlar yuzde 80 cozulur ...

0
-1
Ali Kemal Bekar 4 yıl önce2021-12-20 12:42:13

Eğitimin bu şekilde olması,kaza riskini minimize eder,muhtlemelen bununla alakalı Alt yapı uygun hale getirilir,Bu uygulama Avrupa’da bir çok ülkede mevcuttur.

0
-0
Bir usta öğretici 4 yıl önce2021-12-20 06:30:35

Aşağıda bir yorumda arkadaş direksiyon eğitmenleri olmasın demiş peki araç kaza yapmaması adına önde oturan başkan pedala basmayıp kazaya karışan komisyon başkanı , parklarda korktuğundan aşağı inen komisyon başkanımı , daha manuel araç hiç kullanmadım diyen komisyon başkanımı , star stop nedir bilmeyip aracı tanımayan komisyon başkanımı vs. Bunlar gibi daha bir sürü gördük tanıdık bu kişilere mi araç teslim edilip ehliyet sınavı yapılacak.

0
-0
Hidayet Gürleyen 4 yıl önce2021-12-19 23:31:49

Milli Eğitim'in büyük hatası Var,her şeyden önce denetim diye bir yetki var ve asla bunu beceremiyor;kurslar bomboş,öğrenciler gelmiyor ya da gelmeyin üzerinden kayıt alınıyor;bu doğru değil teori olmadan neyin pratiğini istiyorsunuz kurslar da bu yüzden ders saatlerini kısa tutup hocalara ders ücreti vermeyerek isi idame ediyorlar.Her şeyden önce işin emekçileriyle MEB hiç toplantı yapıp onları dinliyor mu sorunlar neler biliyor mu; bu işler tepeden bakmakla olmaz;her hafta sınav yap gelsin par

1
-0
Rıdvan Gülcür 4 yıl önce2021-12-19 23:20:04

Direksiyon hocaları araç içerisinde olmayacaksa kaza olması esnasında araca gelen zararı sınav başkanının karşılaması gerekir milli eğitimin sürücü kursu aracını sınav için kullanırken sürücü kursuna kiralama bedeli vermelidir sonuçta sınavı milli eğitim yapıyor sürücü kursu nun aracı yıpranıyor yakıt parası sürücü kursundan gidiyor zaten sürücü kursu 16 saatlik eğitimini tamamlamış oluyor sınav için extra yakıt sarfiyatı personel masrafı ödüyor hatta aracını riske atıyor

1
-0
Alli Velli 4 yıl önce2021-12-19 22:53:46

Kurslarda çalıştırılan nitelikli personellerin de asgari ücret ile değil de hakettiği ücreti verme konusunu da yönetmeliğe ekletseniz ..Ama sanmam.Yapmazlar..Çünkü ticari kaygılar eğitim kaygısının önünde hep..

1
-0
Hamiyet uygun... 4 yıl önce2021-12-19 20:12:49

Bence güzel olur....ben 64 yaşında ehliyet aldım..yani 7 yıl önce..120 sorudan 1 tane bilememiştim...motor dersini çok sevmiştim...fakat araba kullanmayı çok az gösterdiler...ondada çok başarılı idim..ve geri gitmeyi hiç öğretmemişlerdi..galiba eğitmenimiz unutmuştu...ben pratik yaparak öğrendim kendim...şu anda iyi bir sürücü yüm.. kitaptakileri değilde araba kullanması daha önemli..

0
-0
Halit Hacıkeleşoğlu 4 yıl önce2021-12-18 22:53:46

Ehliyet sınavında direksiyon sınavında kurs direksiyon eğitmen hocası araç içinde olmaması gerektiğini düşünüyorum.ikinci teklifim bir ilçede görev yapan öğretmenler direksiyon sınavında aynı ilçede görev almaması gerekir.Büyük şehirlerde bu pek sorun olmaz ama ilçelerde bir günde sınava aldığımız adayların yüzde ellisi üç beş sene önce mezun ettiğimiz öğrenciler rastlıyor nize veya tanıdık birilerini denetleme ile tanıdık olmayan birilerini denetleme arasında bir takım sıkıntılar ortaya çıkab

0
-0
Başkan Alemdar’dan mecliste 'İcraat belediyeciliği’ vurgusu
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

sakarya beton