Aydın Metal
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Batakköylü Düğün Salonu

Bakanlıktan çakar lamba yasağı

23-09-2019 13:00:01 - TÜRKİYE
Bakanlıktan çakar lamba yasağı

Kamu ve mahalli idarelerde üst düzey yönetici, genel müdür ve daire başkanlarının, araçlarında çakar lamba kullanması yasaklandı.

Özgür Adımlar
İçişleri Bakanlığı, trafikte yetkisiz çakar kullanımının önüne geçmek için harekete geçti.
 
Çakar adı verilen sistemde, otomobillerin ön kısmına yerleştirilen mavi-kırmızı ışık yer alıyor.
 
1 KASIM'DAN İTİBAREN YASAK GELİYOR
Bakanlık, kamudan başlayarak özel araç sürücüleri dahil yetkisiz çakar kullanımını, 1 Kasım’dan itibaren yasaklayacak. Bu tarihten itibaren kamuda, mahalli idarelerde, diğer meslek kuruluşları ve üniversitelerde üst yönetici, genel müdür, daire başkanı veya başka unvanlar ile görev yapan kamu görevlilerinin kullanımındaki araçlarda çakar olarak tabir edilen ışıklı uyarı işaretlerinin kullanımına izin verilmeyecek.
 
ÇAKAR LAMBA KULLANABİLECEK ARAÇLAR
Boyama şekilleri veya ayırım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli olan ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayınlanan usul ve esasların ekinde bildirilen "devletin en üst protokolü"nde bulunan makamların emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ve bu makamların korumasından sorumlu koruma araçları, çakar şeklinde tabir edilen ışıklı uyarı sistemlerini kullanabilecek. Bu araçlar dışında hiçbir araçta, çakar olarak tabir edilen sesli uyarı işaretleri kesinlikle kullanılmayacak.
 
MAKAM SAHİBİ, ARAÇ KONVOYDA OLMADIĞI SÜRECE KULLANAMAYACAK
Makamların korumasından sorumlu araçlar da sadece makam sahibi araçta olduğu sürece bu uyarı sistemlerini aktif olarak kullanacak. Makam sahibi, araç içinde ya da makam aracı konvoyda bulunmadığı zaman bu uyarı sistemlerini kesinlikle kullanamayacak. Kolluk görevlilerinin kullanımındaki resmi araçlar da ise ışıklı/sesli uyarı işaretleri görevle ilişkili olmak kaydıyla, usul ve esaslarda belirtilen şartlar doğrultusunda kullanılacak.
 
GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ TEPE LAMBASI İLE SAĞLANACAK
Karayolları Trafik Kanunu'nun 71. maddesi (f) bendi kapsamında hakkında koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ve kolluk birimlerine ait sivil araçlarda, sadece aracın tepe bölgesinde sabit ve/veya sökülüp takılabilir ışıklı uyarı sistemi bulunabilecek. Bu araçlarda da tepe lambası bulunması sürekli bir geçiş üstünlüğü hakkı sağlamayacak. Zorunlu hallerde çakar kullanımı, en az 150 metre önceden başlayacak.
 
UYMAYANLAR TRAFİKTEN MEN EDİLECEK
Bu usul ve esasların yürürlüğe gireceği 01 Kasım 2019 tarihinden itibaren, tüm trafik birimleri etkin bir denetime başlayacak. Belirtilen şartları sağlamayan tüm araçlara, araç sürücülerine ilişkin mevzuatta belirtilen idari yaptırımlar uygulanacak. Belirlenen esaslara uymadığı tespit edilen araçlar, trafikten men edilecek. Ayrıca, Karayolları trafik muayenesinde araçlarda mevzuat dışında sesli ve ışıklı uyarı sisteminin bulunmasının da "ağır kusur" olarak nitelendirilmesi için gerekli çalışmalar başlatıldı.
 
Kaynak: AA
Marmara Göz
Bakanlıktan çakar lamba yasağı
Güven Yapı
Bakanlıktan çakar lamba yasağı
Bakanlıktan çakar lamba yasağı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Biraz ciddiyet 5 yıl önce2019-09-23 13:56:39

Bu ne şimdi önceden ciddi değilmiymişler yani

0
-0
Markette dehşet anları kamerada
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks