Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
ÇAĞRI OTOMOTİV
Batakköylü Düğün Salonu

İkinci el telefon alırken dikkat edin

04-01-2020 11:48:14 - TEKNOLOJİ
İkinci el telefon alırken dikkat edin

El telefon almak çok cazip bir seçenek haline gelirken yanlış seçimle ikinci el telefon almak birçok açıdan zarara neden olabilir.

Hardal Burger Akyazı
2. el cep telefonu alırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte uzmanından tavsiyeler. 
 
Sakarya'da cep telefonlarında teknik servis ve satış hizmeti sunan Emre Gümüştakım, fiyatlardaki artış nedeniyle vatandaşın daha makul gözüken ikinci el cep telefonlarına yöneldiğini söyledi. 
İkinci el telefonlara talep artsa da, bu durumun kullanılmış bir telefon için şüphe ve endişeyi de beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
 
Bu nedenle ikinci el telefon alırken daha detaylı düşünmek ve incelemek gerektiğinin önemine vurgu yapan Gümüştakım; "
İkinci el telefon bakarken öncelikli olarak az kullanılmış ve garantisi devam eden cihazları değerlendirilmelidir. Bunun yanında, garantili olarak sunulan cep telefonunun yetkili distribütör firmalarına ait olduğunu anlamak için, kutusunun üzerinde yetkili firmaların geçerli logolarının bulunduğuna dikkat edilmelidir. Cihaz ve faturada yazan imei numaraların eşleşmesine dikkat edilmelidir. Yetkili distribütör firmalarının internet sitelerinden fatura sorgulama yaparak garanti durumu teyit edilebilmektedir. Ayrıca telefonun arama tuşlarından *#06# sorgulanarak çıkan imei numarası, BTK imei sorgu sayfasından sorgulanarak, cihazın Türkiye kayıtlı olup olmadığı da görülebilir." diye konuştu. 
 
Hasar Durumu
 
Satın alınan cep telefonu garantili dahi olsa, kasadan sert darbe görmüş veya ekran köşelerinden ufak da olsa darbe görmüşse garanti dışı kaldığını anlatan Emre Gümüştakım, şunları kaydetti; "Fiyat-garanti dengesi doğru tespit edilmeli. İkinci el cep telefonlarında her zaman, cihazın orijinal parçalarının değişmemiş olması öncelikli tercih olmalı. Bunu anlamak için de, ekran ve kasanın birleşim noktalarının arasında açıklık veya yapışkan artığı olmaması, cihazın civata olan bölmelerinde herhangi bir zorlama, çizik vs olmaması dikkate alınmalı. Aksi durumda telefon işlem görmemiş olsa bile kesinlikle açılmıştır. Çok iyi bir teknik servisten çıkma ikinci el telefonlarda ise bu durumu anlamak zorlaşmaktadır. Bu durumda da, ekran renklerinin normal tonlarında olup olmadığına, ön arka kameralarının puslu veya lekeli olup olmadığına, telefon sensörünün, kulaklık/şarj girişinin, flash ışığının, titreşim/hoparlör/iç kulaklık/mikrofonun sorunsuz çalıştığına emin olmak için dikkatli bir şekilde incelenmeli. Aynı zamanda üretim ve satışa sunulma tarihinden itibaren 2 sene geçmediği halde telefonun garantisi yoktur deniliyorsa, cihaz ya yurtdışı modeli ya da tamir görmüş bir cihazdır"
 
Cihazımı Satarken Nelere Dikkat Etmeliyim? (Telefon Sıfırlama)
 
"Cihaz satarken kesinlikle o günün tarihiyle birlikte belgelendirilmiş bir sözleşme oluşturulmalı ve alış veriş yapan taraflar karşılıklı mağdur olmayacak şekilde imzalandırılmalıdır" diyen Emre Gümüştakım; "Bu sözleşmede tarihin doğru olması, yazılan bilgilerin eksiksiz ve doğru olması, ilerde yaşanılabilecek mağduriyetlerin önüne geçmektedir. Satılacak olan android cihazın Ayarlar>Hesaplar bölümüne gelerek kurulmuş olan hesaplar kaldırılmalı, sonrasında Genel Yönetim>Sıfırla>Fabrika Ayarlarına Sıfırla işlemi gerçekleştirilmelidir. Aynı işlem ios işletim sisteminde Ayarlar>iCloud Hesabı>Çıkış Yap işlemi yapılarak cihazda kurulu olan icloud hesabı kaldırılmalı, sonrasında Ayarlar>Genel>Sıfırla>Tüm İçerik ve Ayarları Sıfırla işlemi gerçekleştirilmelidir. Böylece satılan cihaz tamamen sıfırlanmış ve içerisinde hiçbir özel bilgi kalmamış olacak. İmei ile ilgili yazımızda bahsettiğimiz gibi, imei numarası bir nevi kimlik numarasıdır ve gizli tutulması gerekir. Bu cihaz bir başkasıyla paylaşıldığı takdirde cihazınızın kimlik numarasının başka cihazlara kopyalanma riski artmaktadır. Ayrıca imei numarası, yaşanabilecek çalınma durumlarına karşı emniyet güçlerinden cihazın kullanıma kapatılmasını talep etmek ve yer tespiti için de gerekli bir bilgidir. Bu sebeple saklanmasında fayda var." diye konuştu.
 
Telefon Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?
 
Yapılan en büyük hatalardan biri, telefonu şarjdayken kullanmak, gün boyu defalarca şarja takıp çıkarmak ya da gece boyu şarjda tutmak olduğunu ifade eden Gümüştakım, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bu hatalar telefonun batarya ömrünü kısaltmakta, cihazda kısa devre oluşmasına sebep olmakta ve ekran yanması denilen ekranda ikinci bir ekran oluşturmaktadır. Mümkün olduğunca telefon şarjı yüzde 10’da iken şarja takılmalı, yüzde 90’ı geçtikten sonra çıkarılmalı ve düzenli şarj edilmelidir. Ekran koruyucu cam ve kılıf mutlaka kullanılmalı."
Ürdüç

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
akyazı 5 yıl önce2020-01-07 15:23:09

bilgi için tesekkurler

0
-0
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden