Aydın Metal
YÖNYAP YAPI
Toprak Turizm

Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı

06-02-2020 12:53:19 - SAKARYA
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı

SUBÜ 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi Akademik Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi.

Hardal Burger Akyazı

Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Rektör Sarıbıyık, “Uygulamalı eğitim ve topuma hizmet odaklı çalışmalarla AR-GE olmazsa olmazlarımız arasında” dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi Akademik Genel Kurul Toplantısı Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yeni üniversitenin yapılanma çalışmalarında gelinen noktaların da aktarıldığı toplantıya SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sinan Serdar Özkan, Prof. Dr. Ali Fuat Boz, Prof. Dr. Naci Çağlar, Genel Sekreter Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Ergen, dekanlar, bölüm başkanları ve akademisyenler katıldı. Toplantıda Rektör Sarıbıyık tarafından Güz Dönemi’ne ilişkin değerlendirmelerin ve geleceğe yönelik hedeflerin anlatıldığı bir sunum yapıldı. Daha sonra unvan değişikliği yaşayan, görevinde yükselen ve göreve yeni başlayan akademisyenlere tebrik belgesi takdim edildi. Serbest bölümde ise akademisyenlerden öneriler alındı ve sorular cevaplandırıldı.

Uygulamalı Eğitimde Örnek Üniversite

Rektör Sarıbıyık, “Uygulamalı eğitim, topluma hizmet ve AR-GE olmazsa olmazlarımız arasında. Özellikle uygulamalı eğitim noktasında Türkiye’de ayrıcalıklı bir konumdayız. Örnek çalışmalarımız var. Meslek yüksekokullarından lisansüstüne kadar uygulamalı eğitimi kapsamlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. İddialıyız. Çözüm odaklı AR-GE’ye yöneliyoruz. AR-GE çalışmalarımızın topluma hizmet üretmesini ve sektöre çözüm getirmesini önemsiyor, bu anlamdaki çalışmaları destekliyoruz. Yüksek lisans ve doktora tezleri ile araştırma çalışmalarımızın belirli sorunları çözmesini arzuluyoruz” Diyen Rektör Mehmet Sarıbıyık, Türkiye’nin iki uygulamalı bilimler adıyla kurulan üniversiteler olarak ortak çalışmalara da imza attıklarını belirtti. Rektör Sarıbıyık: “Kararlarımızı alırken ilgili kurumlarımızı mutlak suretle çalıştırıyoruz. Katılımcı yönetişim ve ortak aklı önemsiyoruz. Çünkü ortak aklın hata yapması daha zor. Sürekli gelişime açık olmak temel ilkelerimizden. Gerek öğrenci yetiştirmede gerekse akademik süreçlerde etik yetkinliğe çok önem veriyoruz. Türkiye’de Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve üniversitemiz olmak üzere iki uygulamalı bilimler üniversitesi bulunuyor.  Geçtiğimiz hafta kardeş iki üniversite bir araya geldik. Gerek eğitim öğretim, gerekse idari çalışma süreçlerine ilişkin ortak olarak gerçekleştirebileceğimiz konuları görüştük. Bu toplantı çıktılarının bir kısmını açıkladık. Çok ciddi konuları görüşerek YÖK’e sunmak üzere rapor haline getirdik.”

Yeni Modeller Sunulacak

Lisede alınan mesleki eğitimi de dikkate alacakları bir model geliştireceklerini belirten Rektör Sarıbıyık, “Meslek yüksekokullarımıza meslek lisesi ve düz liseden öğrenciler geliyor. Örneğin meslek lisesinin Aşçılık programından gelen bir öğrenciyi hiç mutfak görmemiş bir öğrenci ile aynı seviyeden başlatıyor, mesleki eğitimini yok sayıyoruz. Bu hem emek kaybına, hem de öğrencilerin yeni bir şey öğrenmedik algısına kapılmasına neden oluyor. Bu nedenle burada yeni bir uygulama hayata geçirmemiz gerekiyor. Alışılagelmiş uygulamaların dışında çıkarak emek ve zaman kaybını önlemeliyiz. Girdi farklıysa ancak farklı müfredat uygulanarak aynı çıktılara ulaşılabilir düşüncesindeyiz.”

Kampüs yeri alternatifleri hazır

Rektör Mehmet Sarıbıyık, yeni üniversitenin Kampüs alanıyla ilgili çalışmalarda ilerlemelerin olduğunu belirttiği konuşmasında “Yerleşke çalışmalarımızda alternatifleri değerlendirerek devam ediyoruz. Şehrimizin yetkili birimleri ile görüşüyoruz. 10’un üzerinde alternatif üzerinde çalıştık. Bunları ilgililere sunuyoruz. Çok yakın bir gelecekte kampüs yeri ile ilgili hayırlı ve müjdeli bir haber vermeyi ümit ediyoruz. Diğer taraftan bazı okullarımızın organize sanayi bölgesi içerisinde yapılandırılması ve ilgili desteklerden faydalanmak için çalışıyoruz.” dedi.

Akyazı’ya Sağlık, Kocaali’ye Denizcilik

Rektör Mehmet Sarıbıyık, yeni açılan fakülte ve meslek yüksekokulları  hakkında da bilgi verdi. “8 fakültemizin 6‘sını aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültelerimizi şehrimiz için öncelikli ihtiyaçlar olarak görüyoruz. Buradaki akademik kadrolarımızı tamamlamak için çalışıyoruz. Kaynarca’daki yüksekokulumuz fakülteye dönüştürüldü. YÖK’ün tekliflerimize olumlu yaklaşımı bizleri mutlu ediyor. Sakarya Meslek Yüksekokulu’nun Adapazarı olarak değiştirilen ismi girişimlerimizle tekrar Sakarya oldu. 15 meslek yüksekokulumuzun 11’i aktif durumda. Kocaali’deki Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nda birimlerimizi oluşturduk. Kısa süre içerisinde derslere başlayacağız. Akyazı Meslek Yüksekokulu’nu Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak dönüştürdük. Sağlıkla ilgili okullarımız Akyazı’da bir bütünlük oluşturacak.”

Ekip ruhuyla çalışıyoruz

SUBÜ’nün kendisine özgü bölümleri olan bir okul haline geldiğini vurgulayan Rektör Sarıbıyık, “YÖK’e önerdiğimiz tüm bölümlerimiz bir iki istisna ile kabul gördü. Ayrıca ilgili yerlerde sektörün ve şehrin ihtiyaç duyduğu bölümleri açtık. 472 akademik, 349 idari personelimiz var. Toplam 821 personelimiz bulunuyor. Bölümlerimiz açıldıkça personel sayımız artacak. Bir önceki akademik kuruldan bugünkü kurulumuza kadar olan süreçte 15 unvan değişikliği oldu. Aynı süreçte aramıza toplam 36 akademik personel katıldı. Az sayıda personelimiz yoğun bir mesai ile çalışıyor. Ancak ekip ruhuyla çalıştığımız için huzurlu ve mutluyuz. Bu ruhu kaybetmememiz gerekiyor. Bu ekip ruhunu sürdürmek ve bozulmasına müsaade etmemek sizlerden en büyük istirhamım” ifadelerini kullandı.

Uluslararasılaşmayı Önemsiyoruz

“Ortak derslerimizin olduğu bölümlerimiz var. Burada hocalarımızın ortak akılla işbirliği yapması hedeflere daha kolay ulaşmayı sağlayacaktır. Erasmus, Mevlana ve Farabi programlarında ciddi bir hareketliliğimiz var. Geride bıraktığımız dönemde 67 işbirliği gerçekleştirdik. Yeni kurulan bir üniversite için bunlar ciddi sayılar. Üniversitemizde 52 ülkeden 999 yabancı öğrencimiz var. Yabancı öğrencilerimize bu ülkenin misyonunu kendi ülkelerine taşıyacak insanlar olarak bakıyoruz. Bu öğrencilerimiz hem kültür hem ticaret elçisi olacaklar. Bu nedenle bizim için son derece kıymetliler. Sakarya Dil Eğitim Merkezimiz (SADEM) bu hedeflerimizi gerçekleştirme noktasında önemli işler yapıyor. Şu an SADEM bünyesinde 89 öğrencimiz var. 17 öğrencimiz mezun oldu. Özellikle meslek yüksekokullarımıza yabancı öğrenci almakla ilgili çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bu öğrencilerimizin İngilizceyi ana dili gibi bilmeleri bizim öğrencilerimizin İngilizcelerini geliştirmeleri açısından da ciddi katkılar sağlayacak.”

Lisansüstü çalışmalara destek

“Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu’nda (TÜBİTAK) 7, Bilimsel Araştırmalar Proje Koordinatörlüğü’nde (BAPK) 10, Avrupa Birliği’nde 1 ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nda (MARKA) 2 olmak üzere toplam 20 projemiz mevcut. Proje kültürünü aktif bir şekilde oluşturmamız lazım. Üniversitemiz kaynaklarının yanı sıra farklı kaynaklar da oluşturmalıyız. Arkadaşlarımız ilgili gayretleri gösteriyorlar. Elimizdeki imkânlar ölçüsünde yüksek lisans öğrencilerimize 7 bin 500 TL, doktora öğrencilerimize 15 bin TL tez/proje desteği sağlayacağız. Hocalarımızın proje yazma kültürlerini geliştirmek için çabalıyoruz. TÜBİTAK’ın 50 bin liraya yakın bir desteği var. Buradan destek çıkmazsa imkânlarımız ölçüsünde biz destek olacağız.”

 

UB Group
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Ürdüç
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı
Uygulamalı eğitimde SUBÜ farkı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Sağlık Bakanı kararlı hastanelerdeki randevu sorununu çözecek
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks