TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, geçtiğimiz günlerde zirai dondan etkilenen Karasu ve Kocaali ilçelerinde çiftçi ve bahçe sahipleriyle bir araya gelerek incelemelerde bulundu.
10-13 Nisan tarihleri arasında hava sıcaklıklarının eksi 15 derecelere kadar düşmesiyle Türkiye'nin birçok bölgesinde yaşanan zirai donun tarımsal üretimde büyük zarara yol açtığını belirten Bayraktar, bu sene kokarca böceği ve don olayının etkisiyle özellikle fındık üretiminde ciddi verim kayıpları yaşanacağını vurguladı.
"Son 30 Yılın En Düşük Isı Değerleriyle Karşılaştık"
Kocaali ilçesinin yüksek kesimlerinde zararın en az yüzde 50 olduğunu ifade eden Bayraktar, mevsimsel kaymaların tarım sektörünü olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. "Belki Türkiye’nin değişik bölgelerinde bazı ürünlerden vazgeçmek zorunda kalacağız. Su isteyen bazı ürünlerimizi bırakmak zorunda kalacağız. Nisan ayında kışı yaşadık, arkasından gelen don olayı ürünlerimize çok büyük zarar verdi. Son 30 yılın en düşük ısı değerleriyle karşı karşıya kaldık. Buna birçok ürünümüzün dayanması mümkün değildi" diye konuşan Bayraktar, hem don olayı hem de kokarca zararlısının rekolteyi düşüreceğini ve beklenen üretimin sağlanamayacağını dile getirdi. Kışlaklarda kokarca ile mücadele yapıldığını ancak havaların ısınmasıyla zararlının mahsullere yayılmaya başlayacağını ve mücadelenin devam etmesi gerektiğini söyledi.
"Fındık Üretimimizde Beklediğimiz Rekolte Gerçekleşmeyecek"
Fındık üretimindeki duruma da değinen Bayraktar, ne kadar mücadele verilirse verilsin bu sürecin 3-5 yıl süreceğini belirterek, bu sene hem kokarca hem de don olayları nedeniyle beklenen rekoltenin gerçekleşmeyeceğini açıkladı. Özellikle rakımı yüksek yerlerde zararın yüzde 100'lere ulaştığını ifade eden Bayraktar, tarıma daha fazla destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Bu süreçten sonra yelkenleri tarıma çevirmeliyiz ve tarıma pozitif ayrımcılık yapmak zorundayız. Aksi durumda bu ülkeyi besleyemeyiz, bu ülkenin gıda güvenliğini sağlayamayız" şeklinde konuştu.