ÇAĞRI OTOMOTİV
Toprak Turizm

Şener Bayraktar'dan mısır fiyatlarına ilişkin açıklama

08-06-2023 11:02:06 - SAKARYA
Şener Bayraktar'dan mısır fiyatlarına ilişkin açıklama

Hardal Burger Akyazı
Sakarya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu, Akyazı Ziraat Odası ve Akyazı Ticaret Borsası Başkanı  Ali Şener Bayraktar, mısırda maliyetler dikkate alınarak çiftçiyi memnun edecek bir fiyat açıklanmasını beklediklerini söyledi.
 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından buğday fiyatlarını açıkladı. Buna göre bu yıl üreticilerin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL, arpada ise ton başına 7 bin 500 TL geçecek. Açıklanan fiyatları Akşam Haberleri'ne değerlendiren Sakarya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, “Dünya’da hububat fiyatları dolar bazında düşmeye başladı. Buğday fiyatları 450 dolar civarında fiyatlandırılırken gerilemeye başladı. Mısır fiyatları 410 Dolar üzerinden işlem görürken liman teslimi ürünler 295 Dolar civarına geriledi. Dünya piyasasında ham madde fiyatlarında dolar bazından bir gevşeme söz konusu. Bütün bu durum ile birlikte ülkemizde üretim yapan çiftçilerimizin maliyetleri, Türkiye’nin mevcut enflasyonu sebebiyle hala yüksek durumda. Böyle olunca üreticinin beklentisi yüksek oluyor. Buğday fiyatları üreticinin beklentisi altında açıklansa da ton başına destekleme ile üreticiye katkı sağlanmaya çalışılıyor” dedi.
 
 
“AGRESİF ALIM POLİTİKASI”
 
Bayraktar, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklamış olduğu fiyat kadar Ofis’in piyasadan günlük ve toplam ne kadar alım yapacağı da önemli bir nokta. Serbest piyasada üreticiyi tüccarın eline mahkum etmeyecek alım politikası oluşturulmalı. Agresif alım politikası dediğimiz bir alım politikası oluşturulabilirse, üretici tüccar karşında rekabet edebilir. TMO fiyatlarına eş değer fiyatların oluşmasına katkı sağlar. Bu sağlanamazsa üretici TMO fiyatlandırmasının çok daha altında mahsullerini satmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle TMO fiyat açıklamasının yanında alım miktarı, kapasitesi ve almış olduğu ürünün bedelini taaddüt ettiği süre içerisinde ödemesi üretici için çok önemli bir konudur” diye belirtti.
 
MISIR EKİMİ GEÇ YAPILDI
 
Sakarya’da mısır üretiminin bu yıl yağışlar sebebiyle geciktiğini aktaran Ali Şener Bayraktar, “Mayıs ayı sonuna kadar sarkan ekimler söz konusu oldu. Ekimler yeni yapıldı diyebiliriz. Dolayısıyla bu sene hasadımız önceki senelere göre daha geç yapılacak. Bu süre zarfında dünya piyasalarındaki değişmeler, döviz kurlarındaki hareketler ve diğer hususlar fiyatların çiftçinin lehine olup olmayacağına etki edecek. Buğday fiyatlarındaki artış dikkate alındığında ve geçen sene ile kıyaslandığında yüksek artışlar olma ihtimalini zayıf görüyorum. Bu süreçte mısırda çiftçimizin maliyetleri dikkate alınarak memnun edecek bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz” ifadelerin yer verdi.
 
 
MALİYETLER ÇOK YÜKSEK
 
Dünya genelinde fiyatlarda gerileme yaşanmasına rağmen Türkiye’de üretim maliyetlerinin artmaya devam ettiğini söyleyen Bayraktar, “Mevcut enflasyon sebebiyle akaryakıt, tohum, ilaç ve gübre gibi üretim maliyetleri çiftçimiz için yüksek durumda. Bu maliyetlerdeki artış göz önüne alınarak üreticimizin geçinmesini sağlayacak bir refah payı bekliyoruz. Fiyat belirlenirken sadece üretici maliyetlerindeki artışa değil, üreticinin bu ürünleri satarken geçimini de sağlamaya çalıştığına bakılmalı. Ürünleri satın almadaki fiyat farklılıkları dikkate alınarak taban fiyatlarım belirlenmesini bekliyorum” dedi.
 
KARGALARLA MÜCADELE
 
Mısır üreticisinin birçok sorunla karşı karşıya kaldığını dile getiren Bayraktar, “Bir tarafta iklim koşullarının getirdiği zorluklar var. Koşullara göre üretim yapmaya çalışıyoruz. Bu sene yağışların uzun sürmesi nedeniyle mısır ekiminde geçen seneye göre bir buçuk aylık bir gecikmemiz var. İş sadece ekim yapmakla bitmiyor. Hastalık ve zararlılara karşı bir mücadele söz konusu. Üreticimiz şu an kargalarla bile mücadele halinde. Kargaların ekimi yapılmış olan mısırı topraktan çıkartarak üreticiye zarar verdiği bölgeler var. Üretim yapmak böyle riskli bir durum” diye belirtti.
 
YENİ BAKANDAN BEKLENTİLER
 
Yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan beklentilerinin yüksek olduğunu söyleyen Bayraktar, “Tarım ve Orman Bakanımız geçmiş kabinede Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. Kendisi GÜBRETAŞ Genel Müdürlüğünde de bulunmuştu. Yeni seçilen Bakan sektörü bilen birisi. Bakanımızdan beklentimiz; üreticinin yanında olmasıdır. Tarım sektöründe bulunan üreticilerimizin üretim heyecanını muhafaza ederek, sürekliliği sağlayacak olan tedbirlerin alınması gerekiyor. Bunun için de üreticiye verilen desteklerin arttırılması ve ürünlerin hak ettiği değerlerin verilmesi gerekiyor” dedi.
 
YAPISAL TEDBİELER
 
“Ülkemizin yapısal sorunları var” diyen Ali Şener Bayraktar, “Arazilerimizin önemli bir kısmını henüz sulamaya açamadık. Dünya genelinde gelişmiş ülkelerin verimlilik rakamlarını yakalayabilmemiz için yapısal tedbirleri almamız gerekiyor. İthalat tehdidine karşı ülkemizdeki şartların gözetilerek üreticimizin ithalatla mağdur edilmemesi gerekiyor. İnşallah önümüzdeki süreçler de sektördeki insanlarımızın üretimden soğumadan, üretim heyecanını koruyarak üretimde kalmasını temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Ürdüç
Şener Bayraktar'dan mısır fiyatlarına ilişkin açıklama
Ürdüç

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Vatan sever 11 ay önce2023-06-11 23:50:19

Biri çıkmış tek adam diyor tek adam dediğin kilictarogludur adam folundan kalkası bile gelmiyo yenile yenile doymadiniz gitti

0
-0
Muhalif 11 ay önce2023-06-09 13:25:04

Aptal herif asıl senin yazdığın satırlar ülkede demokrasi olmadığını gösteriyor. Biraz düşün anlayacaksın

1
-0
Doğrucu 11 ay önce2023-06-09 08:36:36

Muhalif denilen mahlük chpkkip ve onun kuyruğu olanlara mı oyumuzu verecektik..senin şu anda yazdık ların ülkemizdeki insan haklarının ve demokrasinin Var olduğunu ispat ediyor yoksa sen o satırları oraya Yazamazdın..her türlü iftira yalan sizde..hava alanına köprülere yollara karşı çıktınız..utanmadan hala saçma lıyorsun..

0
-2
Muhalif 1 yıl önce2023-06-08 13:30:47

Milli arabamız togg bu şartlarda seri üretime geçebilir mi Milli elektrikli traktörümuz nerede Milli uçağımız helikopterimiz tankimiz uçağımız niye seri üretime geçmiyor. Bu ekonomik kriz tarihin en büyüğü ve yıllarca acısını çekeceğiz.

2
-0
Muhalif 1 yıl önce2023-06-08 13:27:52

Mehmet Şimşekin kurtarması mümkün değil. Çünkü Erdoğan tek adam. Ülkede hukuk yok demokrasi yok insan hakları yok. En önemlisi de kasada tek cent yok. Ülkenin geleceği 5 tane müteahhide peşkeş çekildi. Yapılan anlaşmalara ingiliz mahkemeleri görevlendirildi. Emeklinin! İşçinin!memurun!garibanın! Hakkı bu müteahhitlere 30 yıl boyunca dolar üzerinden ödenecek. Akpye halkın desteği 2011den sonra düzenli olarak düştü. Seçimleri kazanmak için hazineyi boşalttılar. Sonuç acı olacak.

1
-0
Muhalif 1 yıl önce2023-06-08 13:22:29

Seçimden önce sizi uyardım. Akpye oy vermeyin dedim. Chp ve kemal beyi seçelim dedim. Beni dinlemediniz vatan dediniz terör dediniz akpye oy vermek için bahane aradınız. Şimdi vatanı kurtarmanın bedelini ödeyin. Benim tuzum kuru. Dolarla maaş alıyorum. Maaşım hiç erimiyor her sene de zam alıyorum. Ama üzülüyorum. Bir partinin ve kişinin yanlış politikalarıyla tüm halkın eziyet çekmesi fakir yaşaması beni derinden etkiliyor. Size şunu söylemeliyim. Mehmet Şimşek bu ekonomiyi kurtaramayacak.

2
-0
Kayan tır yoldan çıktı
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)