Aydın Metal
10 K Grup
Batakköylü Düğün Salonu

Sağlık Müdürlüğünden domuz gribi açıklaması

30-12-2019 14:33:44 - SAKARYA
Sağlık Müdürlüğünden domuz gribi açıklaması

"Domuz gribi” adı altında vaka sayılarını Sakarya’da arttığına ilişkin haberler üzerine İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü açıklama yaptı.

Özgür Adımlar
Yurt genelinde olduğu gibi son günlerde ilimizde de etkili olan grip ve soğuk algınlığı vakalarıyla ilgili İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü açıklamalarda bulundu. Öğütlü, gribin (influenza), genellikle ekim ayından başlayarak mart sonu nisan başına kadarki dönemde sık görülen, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olarak tanımlandığına dikkat çekti. Kamuoyunda ilimizde son günlerde “Domuz gribi” vakalarının arttığı yönünde haberlerin yer aldığını belirten Öğütlü, ilimizde “Domuz gribi” adıyla bilinen H1N1 virüsünün sebep olduğu bir grip türüne rastlanmadığını kaydetti. Öğütlü, hastanelere yapılan başvuruların mevsime bağlı soğuk algınlığı vakaları olduğunu belirterek, bu rakamların da normalin üzerinde bir düzeyde seyrettiğini ifade etti.
 
Bu aylarda hasta sayısında belirgin bir artışın beklendiği ancak bunun bir salgın olarak değil, mevsimsel grip hastalığının aktif dönemi olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulayan Doç. Dr. Öğütlü, mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok sayıda alt tipi bulunduğunu dile getirdi. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüslerinin sürekli değişerek hastalık yapabildiğini ifade eden Öğütlü "Son haftalarda yurt genelinde grip olan hasta sayılarında artış görülmektedir ve artış devam edebilir. İlimizde grip vakaları korkulacak bir salgın boyutunda değildir. Gripli hasta sayılarındaki artış olağan bir durum olup geçmiş grip sezonları ile kıyasladığında benzer olduğu görülmektedir. Ülkemizde dolaşımdaki baskın grip virüsü influenza A (H3N2) virüsüdür. Bununla birlikte grip benzeri hastalıklara neden olan diğer solunum yolu virüsleri de dolaşımda yüksek düzeyde yer almaktadır. Dolaşımdaki diğer solunum yolu virüslerinin baskınlığı mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir." dedi.
 
Gribe yakalanmamak için!
 
Gribe yakalanmamak için dikkat etmemiz gereken hususlar konusunda ise Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Karabay bilgi verdi. Karabay, sözlerine şöyle devam etti: “Grip bulaşıcı bir hastalıktır. Gripten korunmak için sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayınız. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınınız. Yüzeyleri sık sık temizleyiniz. Yeterli ve dengeli besleniniz. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınınız. Kapalı ve kalabalık ortamları sık sık havalandırınız. Herhangi bir risk grubunda iseniz grip aşısı yaptırınız.”
 
Gribe karşı daha dikkatli olun 
 
Karabay, 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil olmak üzere kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, sağlık çalışanları, toplu alanlarda çalışanlar ve yaşayanların gribe karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi. Grip olunca yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Karabay, antibiyotikler gribi tedavi etmediğini ve bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmasının uygun olmadığını belirtti. Gribin istirahat gerektiren bir hastalık olduğunu vurgulayan Karabay  “Bol sıvı tüketiniz. Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla teması sınırlandırınız. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatınız ve kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atınız. Kağıt mendil yoksa kol içi ile ağız ve burnunuzu kapatınız.” dedi.
 
İl sağlık müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, halk sağlığını ilgilendiren ve toplumda infiale sebep olabilecek konularla ilgili basında çıkan yazıları yazan basın mensuplarının daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Bu konularda ilimizde bilim adamlarının olduğu ve tüm vakaların hastane bilgi yönetim sistemleri tarafından kaydedildiğini vurgulayan Öğütlü, bu rakamların takip edildiğini ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü erken uyarı sisteminin herhangi bir olağanüstü durumda gerekli tüm uyarıları yaptığını söyledi.
Marmara Göz

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Makam aracı kullanmayan belediye başkanı işe otobüsle gidiyor
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks