Hendek Yukarı Çalıca Mahallesi'ndeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020 günü meydana gelen korkunç patlamada işçiler Havva Çelik, Sebahattin Tepeçınar, Muhammet Çanakçı, Muhammet Aygün, Halis Yılmaz, Ramazan Kor ve Erhan Ateş hayatını kaybetmiş. 127 kişi de yaralanmıştı.
189 kişinin çalıştığı havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın şiddeti o kadar büyüktü ki patlamanın şiddeti 50 km çaplı bir alanda şiddetli bir şekilde hissedildi.
Fabrikada dev krater oluştu. Yer kabuğunda deprem titreşimlerine benzer titreşimler de oluştu. Fabrikada yaşanan patlama 30 ton TNT'ye eş değerdi. Yaklaşık 30 ton TNT'ye eş değer 12,6 ton piroteknik malzemenin infilak etmesi sonucu meydana gelen patlamalarda 19, 17, 11, 10, 10 ve 4 metre çapında çukurlar oluştu.
Türkiye'yi yasa boğan patlamadan 6 gün sonra ülke ikinci bir patlama ile sarsılmış. Facia sonrası soğutulmuş kimyasal ve patlayıcıların Taşkısığı'ndaki eski taş ocağı alanında imha edilmesi sırasında büyük bir patlama daha yaşanmış. Bu patlamada 3 jandarma şehit olmuştu.
DAVA SÜRECİ
Patlamaya ilişkin görülen davada Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan fabrika sahipleri Yaşar C. ve Ali Rıza C., 16 yıl 3'er ay, Asiye A., Aslı B., Erşan Ö. 6 yıl 8 ay, Hasan Ali V. 12 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı.
Mahkemenin kararı istinaf için Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesine gitmişti. Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi, ağır ceza mahkemesinin verdiği kararı hukuka uygun bularak cezaları onamıştı. Dava dosyası, son olarak Yargıtay'a gönderilmişti.
Yargıtay, fabrika sahiplerinden Ali Rıza C. hakkından verilen cezayı onamış.
Fabrikanın diğer sahibi Yaşar C. hakkında ise eyleminin 'olası kastla öldürme' ve 'olası kasl' yönlendirinden değerlendirilmesi gerektiği gerekçesiyle bilinçli taksirle ölüme neden olma suçlaması ile verilen kararı bozmuştu.
Yüksek mahkeme diğer sanıklar için verilen cezalar hakkında da bozma kararı vermişti.
Yargıtay'ın bozma kararının ardından dosya yeniden Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
Yaşar C., Asiye A., Aslı B., Erşan Ö., Hasan Ali V.'nin yargılanmasına bugün başlandı.
Tutuklu sanık fabrika sahibi Yaşar C., mahkemenin ilk kararında direnmesini istedi. Her sanığın aynı suçtan yargılanması gerektiğini savunan Yaşar C; "Günah keçisi ilan edildim. Yargıtay'ın kararını kabul etmiyorum. Karara direnmenizi ve tahliyemi talep ediyorum." diye konuştu.
Müşteki ve avukatları ise mahkemenin Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını istedi.
Duruşma savcısı ise mahkemenin kararında direnmesini talep etti.
Yaşar C'nin tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.