Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Ellidört Park

Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar

15-07-2020 11:57:16 - SAKARYA
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar

15 Temmuz’un üzerinden tam 4 geçti. Asla unutulmaması gereken darbe teşebbüsünün yaşandığı gece neler yaşandı.

Hardal Burger Akyazı
Aradan geçen sürenin ardından o gecenin hikâyesini sizler için yeniden derledik. İşte 15 Temmuz gecesi Sakarya'da yaşananlar.
 
İşte Sakarya'da hain darbe girişimi gecesinde yaşananlar; "
 
O gece Tugay Komutanlığından tüm kışlalara Çark Kışla’da toplanılmasına yönelik emir üzerine hareketlilik başladı.
 
Elmasağa Kışlası’nda saat 20.30 sıralarında 24 ere o üst aramasının nasıl yapılacağının uygulamalı olarak gösterildi. Saatler 21.39’u gösterdiğinde de kışladan 1 adet Zırhlı Personel Taşıyıcı, 22.23’te ise 1 adet personel taşıyan bir araç, 22.55’te de bir adet itfaiye aracı çıkış yaptı.
 
TAŞKISIĞI VE RÜSTEMLER
 
Taşkısığı Kışlasında ise saat 21.05’te rütbeli FETÖ'cü askerler kışlaya giriş yaptı. Kışlada saat 21.33’te Ani Müdahale Odasına gelen personellere 2’şer adet dolu şarjör dağıtımı yapıldı. Saat 21.53’te 2 jip ve bir personel taşıyıcı araç kışladan çıkış yaptı.  Rüstemler Sakarya Kışlasından ise saat 22.24’te 40 kişilik bir otobüs çark kışlasına doğru hareket etti.
 
HAREKAT MERKEZİ
 
Tüm kışlalara yapılan çağrının ardından saat 22.15 te kışla içerisindeki askerlerin ve personel taşıyıcıların kışla toplanma alanında hazır halde bekledi. Diğer kışlalardan gelen personellerin de yine Çark kışla içerisinde beklemeye geçti.
 
Darbe girişiminin ilimizdeki yöneticisi olan 1. Motorize Piyade Tugay Komutanı  FETÖ'cü hain Kurmay Albay Uğur Coşkun, saat 22.50’de toplantı alanında rütbeli personele sıkıyönetiminin direktiflerini okudu. Bildirinin okunmasının ardından darbeciler araçlara binerek saat 23.12 de darbe eyleminin icrasını gerçekleştirmek amacıyla Valilik istikametine doğru harekete geçti.
 
HAİNLER 23.33'DE VALİLİĞE GİRİŞ YAPTI
 
Çark kışladan hareket eden askeri araçlar Valilik güvenlik görüntülerine göre 23.33’de Valiliğe ulaştı. İlk olarak Paletli Zırhlı Araç arkasında 10 askerin valilik binasına giriş yaptı. Ardından da birçok askeri araç valilik binasına giriş yaptı. Sakarya’da ki FETÖ mensubu asker kılığında ki hainler Sakarya Valiliğini ele geçirerek her tarafı ablukaya aldı.
 
TANKLAR YOLA ÇIKTI
 
İl Jandarma Komutanlığı’nda ise Kocaeli istikametinden gelen tanların yollarının açılması için çalışma yapıldı. Saat 00.00 sıralarında Kocaeli’den Sakarya istikametine doğru yola çıkan tankların yolunun açılması için jandarma ekiplerinin Aşağıdereköy kavşağında yolu kapattı.
 
CUMHURBAŞKANI CANLI YAYINA ÇIKTI
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 00.24'te CNN Türk televizyonuna bağlandı. Görüntülü telefon aramasıyla kurulan bağlantıda Erdoğan, "Bu gelişme gerçekten Türk Silahlı Kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın ne yazık ki kalkışma hareketidir ve bu malum yapıya ait paralel yapılanmanın teşvik ettiği üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir." dedi.
 
Milleti darbecilere karşı durmak üzere meydanlara çağıran Erdoğan'ın bu çağrısı karşılık buldu.
 
VATANDAŞLAR KENT MEYDANI’NDA TOPLANDI
 
Vatandaşlar Kent Meydanında toplandı. O sırada İstanbul’da Boğaz Köprüsünde tanklar duruyor, Ankara’da MİT bombalanıyor ve jetler alçak uçuyordu. Büyük bir panik havası vardı.
 
 
VATANDAŞ PÜSKÜRTTÜ
 
O gece Sakarya’ya doğru ilerleyen tanklar Esentepe Kavşağının vatandaşlar ve belediye araçları ile kapatıldığını gördükten sonra bariyerleri ezerek geri döndü. Tankların vatandaşlar tarafından püskürtülmesi kilit noktalardan bir tanesi oldu.
 
 
VATANDAŞLAR VALİLİĞİ GERİ ALMAK İÇİN TOPLANMAYA BAŞLADI
 
Valiliğin FETÖ mensubu askerler tarafından ele geçirilmesi üzerine vatandaşlar, Valiliği FETÖ'cü hainlerden geri almak için  00.54’ valilik binasına giriş yaptı.
 
Valiliğin ele geçirildiği haberi üzerine Kent Meydanından 8 otobüs hemen bölgeye hareket etti. Amaç vilayeti geri almaktı. Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, zırhlı bir araç ve çelik yeleğini giyerek Valiliğe doğru hareket etti. Amacı, ne pahasına olursa olsun Sakarya Valiliğini askerlerden geri almaktı.
 
Herkes durumun ciddiyetinin farkına varırken, Kent Meydanında toplanan vatandaş sayısı bu esnada 1000’i buldu.
 
SELALAR OKUNDU
 
Sakarya’da müftülükten emir gelmemesine rağmen imamlar bireysel olarak camilerden sela okuyarak halkı sokağa çağırdı. Selalar vatandaşta büyük bir moral oldu.
 
FETÖ’cü askerlerin başında olan Albay, Sakarya Emniyet Müdürünü arayarak teslim olmasını istedi. Sert cevapla karşılaştı.
 
HAİNLER 19 VATANDAŞI YARALADI
 
Valilikte toplanan vatandaşlar askerler ile karşı karşıya kaldı. Asker kılığında ki hainler vatandaşları korkutmak için havaya ve sivillere ateş etti.  Sakarya Valiliğinin FETÖ’cülerin elinden alındığı  sırada hainlerin açtığı ateş sonucu 19 vatandaş yaralandı.
 
Camili bölgesinde büyük hareketlilik başladı. Yüzlerce vatandaş bölgeye geldi.
 
Sakarya Emniyet Müdürlüğünün önünde 500 kadar vatandaş toplandı. Askerlerin emniyete gelme ihtimaline karşı nöbet tutulmaya başlandı.
 
KAHRAMANCA MÜCADELE ETTİLER
 
Saat 01,03’te hainler tarafından ele geçirilen valilik makamına ulaşan vatandaşlar kahramanca mücadele ederek Valilik makamını geri aldı.
 
Büyükşehir ve İlçe Belediyelerine bağlı iş makinelerine sahalardan çıkın talimatı verildi. Bu iş makineleri kışlaların önlerinde günlerce sürecek bir nöbet bekleyecek ve engel teşkil edeceklerdi.
 
İLK GÖZALTILAR
 
Türkiye’de darbe girişimine yönelik ilk gözaltılar saat 01,16’da Sakarya’da gerçekleşti. Silahları ellerinden alınan askerler yakalanarak Yenikent Polis Merkezine götürüldü.
 
Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş makamının camından vatandaşlara seslenerek emanetin geri alındığını açıkladı.
 
Darbeye teşebbüs eden asker kılığında ki FETÖ’cü hainler teker teker yakalanmaya başladı. Sakarya Garnizonuna sığınan cuntanın başı olan Albay’ı almak için polis özel harekât Çark Caddesinde ki lojmanların olduğu bölgeye geldi. Bu sırada tugayın su ve elektrikleri kesilmişti.
 
Sakarya Tugayının önünde toplanan vatandaşlar oldukça gergindi. Milletvekilleri ve belediye başkanları burada toplanan kalabalığı sakinleştirmek için bölgeye geldi.
 
Kent Meydanında toplanan vatandaş sayısı on binleri bulmuştu. Sakarya sokaktaydı ve darbe nöbeti tutuyordu.
 
DARBECİ ALBAY GÖZALTINA ALINDI
 
Sakarya Tugayının önü daha da hareketlendi. Kapının önüne çekilen iş makinelerinin üstüne çıkan vatandaşlar askerden darbeci albayı polise teslim etmelerini istedi. Kısa süre sonra darbeci albay gözaltına alındı.
 
 
Sabah ile birlikte Orhan Cami ve Kent Meydanında vatandaşlar toplu halde namaz kıldı. Sakarya’da tehlike atlatılmıştı ama Türkiye’den vahim haberler geliyordu.
 
Sakarya Kent Meydanında halen binlerce vatandaş vardı. Milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı konuşma yaparak darbe nöbetinin başladığını ilan etti. En uzun gece sona ermişti ama, darbe nöbetleri henüz yeni başlayacaktı.
Marmara Göz
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar
Akgün Restoran Çorba
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar
Hain darbe girişimi gecesi Sakaryada yaşananlar

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden