Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Batakköylü Düğün Salonu

Geyve de şeritli engerek görüntülendi

21-05-2020 18:03:58 - SAKARYA
Geyve de şeritli engerek görüntülendi

Geyve'de bir çiftlik sahibi tarafından Türkiye'nin en zehirli yılanları arasında yer alan şeritli engerek yılanı görüntülendi.

Özgür Adımlar
Melekşe Oruç Mahallesi'nde  çiftlik sahibi Yahya Özen, hayvan otlatırken yol kenarında bir şeritli engerek yılanı gördü.
Özen, cep telefonunun kamerasıyla yılanı görüntüleyerek; "Yılanı yolda ilerlerlerken tesadüfen fark ettim. Çok saldırgan tavırlar göstemeyen bu yılanın sonradan çok zehirli bir yılan türü olan engerek olduğunu öğrendim. Yaklaşık 80-90 cm uzunluğunda olan engerek yılanının zarar görmemesi için yoldan araziye yönlendirdim ve gözden kayboldu" dedi.
 
ŞERİTLİ ENGEREK YILANI
 
Sırtta, baştan kuyruğa kadar uzanan siyah ya da koyu kahverengi büyük benekler bulunur. Bu benekler bazen birleşip baklava desenli, dalgalı ya da zikzaklı bir şerit oluşturur. Vücudun yan taraflarında da bir benek sırası bulunur. Başın üzerinde küçük siyah benekler ve arka kısmından yanlara doğru sarkan iki büyük siyah benek bulunur. Siyah renkli şakak bandı da açıkça görülür.Karın bölgesi sarımsı beyaz ve üzerinde küçük siyah noktalar bulunur.Boyları ortalama 70–80 cm (en fazla 150 cm) kadardır.Kendilerini koruma amaçlı saldırabilirler. Oldukça ağır hareket ederler ama saldırırken çok hızlı olabilirler. Sıkıştırılmadıkça insanı ısırmayan, zehirli bir yilandır. Zehirleri İnsanlar için tehlikeli olabilir. Yavru olanları bile yetişkin bir insanı devirecek kadar zehir taşır.
 
Dağlarda, ormansız ve taşlık olan yerlerde yaşarlar. Bazen orman içi ve harabelerde de görülür. Yüksekliği 2000 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.
 
Genel olarak küçük kemiriciler. Yılanlar, kertenkeleler ve kuşlarla beslenirler. Kemiricilerle beslendikleri için yararlıdırlar. Gündüzleri oyuklarda ve taş altlarında saklanan bu hayvanlar, avlanma işlerini gece yaparlar.
 
Bir dişi 2-15 yumurta bırakır.