Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın yolları

06-11-2019 15:01:31 - İLANLAR
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın yolları

Sağlıklı beslenme, vücudumuzun gelişmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli ve dengeli alınmasına denir.

Sağlıklı beslenme, hastalıklardan korunmak ve ilerlemesini önlemek için oldukça önemlidir. Kötü beslenme, şeker hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, şişmanlık, karaciğer hastalıkları gibi birçok hastalığa öncülük eder. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanmak ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için yaşam tarzı değişikliği şarttır. Öncelikle sağlıksız alışkanlıklarını belirleyin. Örneğin; su içmemek, öğün atlamak, sıklıkla fastfood tarzı beslenmek, aşırı tatlı tüketimi ve asitli içecek tüketimi gibi alışkanlıkları belirleyerek bunlar üzerinden beslenmenizde değişiklikler yapın.

 

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın yolları;

* Mutfağınızı sağlıksız besinlerle doldurmayın. Aç karnına market alışverişine çıkmayın. Alışverişe çıkmadan önce mutlaka alınacaklar listesi yapın ve bunun dışına çıkmamaya çalışın.

* Pişirme yöntemlerinizi değiştirin. Kızartma yerine ızgara, fırın, haşlama yöntemlerini kullanın.

* Ekmek sofranın vazgeçilmezidir. Sofranızda beyaz ekmek yerine tam buğdaylı ekmeklere yer verin. Tam buğdaylı ekmeğin lif içeriği daha yüksek olduğu için tokluk sürenizi uzatacak ve kan şekerinizi dengeleyecektir.

* Yemeklerinizi yavaş yiyin ve fazla çiğneyin. Çünkü doygunluk hissi 20 dakika sonra oluşur. Hızlı yemek yeme, doygunluk hissine ulaşmadan aşırı miktarda besin tüketimine neden olur.

* Gün içinde su tüketiminizi takip edin. Unutuyorsanız çalışma masanızda, çantanızda, arabanızda su şişesi bulundurun. Su tüketiminizi artırmak için sevdiğiniz meyveler veya sebzeleri aroma vermesi için suyunuzun içine koyabilirsiniz.

* Çay ve kahvenizi şekersiz için. Eğer birden şekeri kesemiyorsanız attığınız şeker miktarını azaltarak ilerleyin.

* Her gün tatlı tüketiyorsanız bunu hafta da 1-2 ye düşürün. Unutmayın öğün atlamak veya dengesiz beslenmek kan şekerini düşürür bu durumlarda tatlı isteğiniz daha çok olur. Gün içinde yeterli ve dengeli beslenerek tatlı isteğinizi azaltabilirsiniz.

* Yemeklerin yanında asitli içecekler yerine ayran veya maden suyu tüketin.

* Lifli beslenmeye dikkat edin. Özellikle günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Lif tüketimi mideyi ve bağırsakları çalıştırır.

* Sağlıksız besin tüketmek istediğiniz zamanlarda kendiniz başka şeyle oyalayın. Örneğin; yürüyüşe çıkmak, su içmek, kitap okumak gibi aktiviteler size yardımcı olacaktır.

* Öğün atlamayın. Öğün atlamak bir sonraki öğünde fazla yemenize neden olacağı gibi sağlıksız seçimler yapmanıza da öncülük edebilir.

* Yemekleriniz yanında yeşillikli salata tüketin. Mutlaka her gün bir öğününüzde sebze yemeği tüketmeye dikkat edin.

* Hareketsiz yaşam obeziteye neden olur. Yaşam tarzınıza uygun şekilde egzersizi alışkanlık haline getirin.

.
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın yolları
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın yolları
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın yolları
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın yolları
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın yolları
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın yolları

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Sokak köpeği altın ve paraların olduğu çantayı böyle götürdü
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks