ÇAĞRI OTOMOTİV
Ellidört Park

Geofoam teknolojisi nedir

31-08-2021 09:55:49 - İLANLAR
Geofoam teknolojisi nedir

Toprak dolguya karşın daha iyi bir çözüm ve ekonomik olan geofoam teknolojisini sizler için araştırdık.

Son olarak Akyazı'daki Vakıf Köprüsü'nün dolgusunda kullanılan geofoam teknolojisi, geleneksel toprak dolgudan 100 kat daha hafif olması, ağır iş makinelerine gerek duyulmaması ve ekonomik oluşu nedeniyle yenilikçi ve ekonomik çözümler sunuyor.
 
Vakıf'ta Kuzey Marmara Otoyolu geçişi için yapılan köprünün eğimi yapılan çalışmayla düşürüldü. Köprünün eğiminin düşürülmesinde ilk kez 1972 yılında Norveç Kara Yolları İdaresi (NPRA) tarafından kullanılan ardından ABD ve Avrupa'dan Japonya'ya kadar pek çok ülkede tercih edilen geofoam teknolojisi kullanıldı.
 
Toprak dolguya karşın daha iyi bir çözüm ve ekonomik olan geofoam teknolojisini sizler için araştırdık.
 
Projenin uygulayıcısı Austrotherm Şirketinin Genel Müdür Yardımcısı Bülent Yıldırım ile geofoam teknolojisini konuştuk.
 
Soru cevap ile geofoam teknolojisi;
 
Sakarya Akyazı Kuzey Marmara Otoyolunda gerçekleştirilen köprü yaklaşım dolgusu hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu projede neden geofoam teknolojisi tercih edilmiştir.
 
Projeye nasıl bir katkısı var?
 
Kuzey Marmara Otoyolu Akyazı U48 Köprü Yaklaşım Dolgu Projesi, KMO tarafından mevcut köprünün eğiminin düşürülerek, sürüş konforun arttırılması amacıyla gerçekleştirilen bir projedir.
 
Köprünün İki yaklaşım dolgusunun toplamı 240 m uzunluğundadır, mevcut yol tasarlanan şekilde kademeli olarak kazılmış, dolgu projesi hazırladığımız blok yerleşim planları ve tasarım raporları doğrultusunda Austrotherm İnşaat Mühendisliği Uygulamaları ekibinin deneyimli mühendislerinin süpervizörlüğünde geofoam bloklar kullanılarak tamamlanmıştır.
 
Ülkemizde ilk örneğini 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz, geofoam teknolojisi Austrotherm geoBLOCK®️ olarak ülkemizde birçok projede kullanılmıştır. Yurt dışında yaklaşık 50 yıldır başarı ile uygulanan bir geoteknolojinin ülkemizde de yaygınlaşmasının öncülüğünü yapmanın gururunu ve mutluluğunu yaşamaktayız.
 
2019 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü nezdinde Kayseri Boğazköprü köprü yaklaşım dolgusunda Austrotherm geoBLOCK®️ teknolojisi tercih edilmiş ve Avrupa’da son 10 yılda geofoam bloklar kullanılarak yapılan en büyük köprü yaklaşım dolgusu hayata geçirilmiştir.
 
Kuzey Marmara Otoyolu Akyazı U48 Köprü Yaklaşım Dolgu Projesi’nde Austrotherm geoBLOCK®️ teknolojisinin tercih edilmesinin nedeni, ürünün zeminde taşıma gücü ve farklı-toplam oturma sorunu olan bölgelerde herhangi bir zemin iyileştirmeye gerek duyulmadan mevcut yükün hafifletilmesi amacıyla kullanılabilir olmasıdır. Austrotherm geoBLOCK®️ geleneksel toprak dolgudan 100 kat daha hafiftir bu da ağır iş makinelerine ihtiyaç duyulmadan hızlı imalat imkânı sağlamaktadır. Üstelik doğada çözünmez, su ya da topraktaki mineraller ile etkileşime geçmez.
 
2. Bu projenin Austrotherm açısından önemi nedir?
 
Geofoam teknolojisi dünyada ilk kez 1972 yılında Norveç Kara Yolları İdaresi (NPRA)tarafından bir yol dolgusu inşasında toplam oturmaları önlemek amacıyla kullanılmıştır. Norveç’teki bu ilk uygulamadan günümüze kadar geçen 49 yıllık süre zarfında ABD ve Avrupa dan Japonya’ya kadar kullanılan geofoam teknolojisi, zayıf zeminler üzerine inşa edilecek olan otoyol dolguları için temel zemininde toplam ve farklı oturmalara karşı projelendirilen zemin iyileştirme uygulaması ve geleneksel sıkıştırılmış toprak dolgu inşaatına alternatif bir geoteknoloji olarak kendini kanıtlamıştır.
 
1972 yılından günümüze kadar geçen süreçte tamamlanan projelerin performansları ile kendini kanıtlamış, çeşitli ülkelerde yayınlanmış tasarım ve imalat şartnameleri ile teknik altyapısı oluşturulmuş geofoam teknolojisi, ülkemizdeki altyapı projelerinde tasarımcılara ve son kullanıcılara yenilikçi ve ekonomik çözümler sunabilmektedir.
Bu teknoloji, ülkemizde 2017 yılından itibaren Austrotherm geoBLOCK®️ ile yol dolgularının inşasında kullanılmaya başlanmıştır. Geofoam teknolojisinin, dünyada yaklaşık 50 yıldır kullanıldığını düşünürsek; Austrotherm olarak ülkemize ve sektörümüze bu teknolojiyi kazandırmak, altyapı projelerinde bir çözüm ortağı olarak yenilikçi geoteknolojileri tanıtmak  çok önemliydi.
İnşaat Mühendisliğinde geofoam blok uygulamalarının yaygınlaşması için sektörde öncülük etmeye devam edeceğiz. Bu sebeple bu teknoloji Austrotherm için önem arz etmektedir.
 
3.Geofoam teknolojisi hakkında daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Ne gibi avantajları var, inşaat mühendisliği alanında neden tercih ediliyor?
 
İmalat süresinin çok kısa ve uygulamanın kolay olması, ağır işçilik gerektirmemesi, geleneksel yöntemlere göre hızlı ve ekonomik çözümler üretmesi nedeni ile geofoam uygulamalarında son yıllarda artışlar gözlemlenmektedir. Dünyanın pek çok ülkesinde altyapı gereksinimlerinin karşılanmasında yaygınlıkla kullanılan, geleneksel yöntemlere göre hem inşaat süresi hem de toplam maliyet açısından avantaj sağlayan geofoam teknolojisi ülkemizde de yol dolgularının inşasında bir alternatif geoteknoloji olarak 2017 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
 
Geleneksel sıkıştırılmış toprak dolgudan 100 kat daha hafif. 1 m³ sıkıştırılmış toprak dolgunun ağırlığı yaklaşık 2000 kg/m3 iken, geofoam dolguların ağırlığı 16 – 30 kg/m³ arasındadır.  
 
Hızlı imalat, Düşük işçilik maliyeti, ağır iş makinelerinin kullanımını gerektirmemesi , Doğada çözünmemesi geofoam blokların avantajlarından bazılarıdır. Geofoam teknolojisinin kullanım alanları ise aşağıdaki gibi özetlenebilir;
 
• OTOYOL DOLGULARI
• KÖPRÜ YAKLAŞIM DOLGULARI
• MENFEZ ÜZERİ DOLGULAR VE GÖMÜLÜ BORU HATLARI GERİ DOLGULARI
• GÖMÜLÜ BORU HATLARI ÜZERİ DOLGULARI
• DEMİRYOLU VE HAFİF RAYLI SİSTEM DOLGULARI
• YEŞİL DÜZ ÇATI VE PEYZAJ UYGULAMALARI
• ŞEV DURAYLILIĞI UYGULAMALARI
• İSTİNAT DUVARI UYGULAMALARI
• SIIFR TOPRAK BASINCI KONSEPTİ UYGULAMALARI
• AZALTILMIŞ TOPRAK BASINCI (REP) KONSEPTİ UYGULAMALARI
• KOT YÜKSELTME VE BASAMKLI DOLGU UYGULAMALARI
• HAVAALANI DOLGULARI
• SİSMİK İZOLASYON VE TİTREŞİM SÖNÜMLEME UYGULAMALARI
• KAYA DÜŞMESİNE KARŞI KORUMA
• YÜZEN ADALAR
• SES VE GÜRÜLTÜ BARİYLERİ
 
 
4. Firmanızın geofoam alanındaki deneyimlerinden ve başarılarından bahsedebilir misiniz? Bu projeden önce inşaat mühendisliği alanında ne gibi projelere ürün ve hizmet sağladınız?
 
Austrotherm olarak Türkiye’de ilk yol dolgusu örneğini 2017 yılında ‘’İstanbul Acıbadem Bağlantı Yolu Yol Dolgusu’’ ile, ilk istinat dolgusu geri dolgusu örneğini yine 2017 yılında Kayaşehir/İstanbulda, ilk otoyol dolgusunu ise KMO kapsamında 2019 yılında hayata geçirmiş ve 2019 yılında ‘’Karayolları Genel Müdürlüğü Kayseri Boğazköprü yaklaşım dolgu Projesi ’’ ile Avrupa’da ki en büyük Geofoam dolgu işini gerçekleştirmiş bulunmaktayız.
 
Günümüze kadar Austrotherm geoBLOCK®️ Teknolojisinin Kullanıldığı Projelerimiz:
 
• İstanbul Acıbadem Bağlantı Yolu Yol Dolgusu
• Eskişehir Şehir Hastanesi Projesi Seviye Yükseltme Dolgusu
• Ortaköy Mandarin Oriental Otel İnşaatı Seviye Yükseltme Dolgu
• Rize Derepazarı Hafif Dolgu Seyir Terası inşaatı
• Kabataş Martı Projesi Seviye Yükseltme Rampa Dolgusu
• Turgutlu Fabrika İtfaiye Araç Geçiş Yolu Dolgusu
• KGM Kayseri Boğazköprü Köprü Yaklaşım Dolgu Projesi
• Başakşehir İstinat Duvarı Arkası Yol Dolgusu – İstanbul Üst Yapı A.Ş.
• Kuzey Marmara Otoyol Projesi IGA Deşarj Hattı Üzeri Yol Dolgusu
• Rönesans Çam ve Sakura Hastanesi Toprakarme Üzeri Hafif Dolgu Projesi
• Alaçatı Biblos Resort Hotel & Spa Teras Dolgusu
• Nef Reserve Yalıkavak Toprakarme Üstü Hafif Yol Dolgusu
• Bağcılar Medipol Mega Hastaneler Kompleksi Projesi - Medipol Eğitim ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. Seviye Yükseltme Peyzaj Dolgusu
• Four Seasons Resort and Private Residences Bodrum
• Nef Çekmeköy Projesi Peyzaj Alan Dolgusu
• Mesa Kuzguncuk Projesi Perde Duvarı Dolgusu
 
5. Austrotherm’in gelecek için hedefleri nelerdir?
 
SCHMID INDUSTRIE HOLDING kuruluşu olan Austrotherm Avrupa’da 1953 yılından beri faaliyet göstermektedir. Türkiye’de de 2003 yılından beri faaliyet gösteren Austrotherm yatırımlarına ve ürün geliştirme teknolojilerine ara vermeden büyümeye devam etmektedir. Avrupa’da Türkiye dahil 11 ülkede 23 Üretim tesisi ile faaliyet göstermekte olan Austrotherm kalite, güven ve teknolojisini Türkiye’de devam ettirmek için yatırımlarına devam etmektedir.
Bu bağlamda Türkiye pazarında büyümek ve pazarımızı Avrupa standartlarına çıkartmak hedefindeyiz.
 
6. Bu yenilikçi çözüm hakkında neler söylemek istersiniz?
 
Dünyada 50 yıldır Avrupa, ABD, Japonya gibi birçok ülkede kullanılan geofoam teknolojisi ile Türkiye’nin çok geç tanışması üzücü bir durum. Ama hızlı bir şekilde yol almaya başladığımız ve Austrotherm geoBLOCK®️ markası ile öncülük ettiğimiz geofoam teknolojisinin ülkemizde de dünyadaki  kullanım alanlarında çeşitliliğe ulaşması gerekmektedir. Bunun için Austrotherm olarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.
 
Bülent YILDIRIM
AUSTROTHERM GENEL MD. YRD
.
Geofoam teknolojisi nedir
Geofoam teknolojisi nedir
Geofoam teknolojisi nedir
Geofoam teknolojisi nedir
Geofoam teknolojisi nedir
Geofoam teknolojisi nedir
Sağlık Bakanlığı'na 36 bin sözleşmeli personel alınacak
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)