YÖNYAP YAPI
Batakköylü Düğün Salonu

Tekstilcinin yüzünü Avrupa soğukları güldürdü

22-01-2011 16:50:00 - DÜNYA
Tekstilcinin yüzünü Avrupa soğukları güldürdü

Tekstilcinin yüzünü Avrupa soğukları güldürdü

Hardal Burger Akyazı

Sezonun açıldığı günlerde Türkiye sıcak günler geçirirken, Avrupa'da görülen soğukların geleceği beklentisi kışlık ürünlerin satışına olumlu yansıdı. Kışın ilk günleri itibari ile sıcaklıkların mevsim normerini aşmasının paniğe yol açtığını ifade eden sektör temsilcileri, ancak tekstilcinin bu durumdan Avrupa soğukları sayesinde derin yara almadan kurtulduğunu söyledi.

Havaların mevsimine göre sıcak geçmesi kışlık ürün satışlarına olumsuz yansımadı. Hava muhalefetine rağmen sezon ürünlerinin ellerinde patlamadığını dile getiren tekstil sektörünün duayen isimleri, Cihan'a yaptıkları değerlendirmede, kışlık ürün satışlarında problem yaşamadıklarını kaydetti. Hazır giyim sektörünün önde gelen markalarından LC Waikiki'nin patronu Vahap Küçük, kış aylarının sıcak geçmesinin beklendiği gibi satışlarına sekte vurmadığını ifade etti. Küçük, "Ekimde bir soğuk yaşandı. Bu soğuktan mağazalarımız yararlandı. Soğuğun devam edeceği beklentisi taleplere olumlu yansıdı. Ekonominin gidişatı ve fiyatlarda yaptığımız indirimler de satışlarımızı artırdı." dedi.

Yine hazır giyimde akla ilk gelen markalardan Rodi Mood'un üst yöneticisi Ahmet Can, talep daralmasına rağmen kışlık kıyafetlerin ellerinde kalmadığını söyledi. Can, "Havaların soğuk olduğu 1-2 haftalık dilimde talepler arttı. Avrupa'dan soğuk hava geleceğine dair beklenti de satışları tırmandırdı. Stoklar tam olarak erimedi ama kışlık ürünler elimizde kalmaz. Doğal olarak piyasada satışlar beklentilerin altında gidiyor. Buna bağlı olarak agresif kampanyalara gidiliyor. Bir ürün alana bir ürünün bedava verilmesine ya da yüzde 50'ye hatta yüzde 70'e varan indirimlere tanıklık ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Negreti Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin de Avrupa'da beklenenin çok üzerinde kar yağınca, Türkiye'de bu beklentiyle iyi satış yapıldığını kaydetti. Aynı zamanda Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) başkanlığını da yürüten Negrin, "Stoklar büyük ölçüde eridi, kış ürünlerimiz raflarda kalmadı. Satışlar geçen seneyle hemen hemen aynı gidiyor." dedi. Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, kışın sıcak geçmesine rağmen triko satışlarını önceki senelere oranla artırdıklarına işaret etti. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı da olan Yılmaz, kaban satışlarında da triko kadar olmasa bile önemli artış yakaladıklarını vurguladı ve tekstil sektörü olarak oldukça iyi bir sene geçirdiklerini aktardı.

Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ise meslektaşlarının görüşlerine katılmıyor. TOBB Hazır Giyim Meclis Başkanı da olan Bektaş, kış sıcaklıklarının trikodan çok mont ve kaban satışlarını vurduğunu dile getirdi. İklimden kaynaklanan olumsuzlukların İstanbul'da Anadolu'ya göre daha fazla olduğunu, bunun fiyatlara da yansıdığını söyledi.

"AVRUPA SİPARİŞLERİ ZAM YAPTIRMAZ"

Öte yandan Çinli üreticilerin belli bir kapasitenin altındaki siparişleri kabul etmemesinden dolayı Batılı giyim markaları rotayı Türkiye'ye çevirdi. Pek çok firma 6 aylık üretimini talep eden siparişler aldı. Sektör durumdan memnun, ancak üretimin yurtdışı endeksli olmasının içeride fiyatları artırmasından endişe ediliyor. Siparişlerin firmaların üretim kabiliyetini artıracağına işaret eden Rodi Mood CEO'su Ahmet Can, bu durumun fiyatları yükseltmeyeceğini belirtti.

Hey Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ise söz konusu siparişlerin 'devamlı' olmayacağına dikkat çekti. Bektaş, "Avrupalı, Afrika ve Vietnam gibi yeni yerler keşfetti. Türkiye'ye yönelmelerinin en önemli sebebi pamuk tahsisinde görülen daralma. Rehavete kapılmamalıyız. Siparişlerin fazla olduğu bu zaman diliminde Anadolu'ya boş binalara taşınmalıyız." değerlendirmesinde bulundu. Yurt dışından talebin artmasının iç pazara üretimi dolayısıyla ürünlere rağbeti azaltacağını da sözlerine ekledi.

 

Ürdüç

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Restoranı kurşunladılar
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)