YÖNYAP YAPI
Batakköylü Düğün Salonu

Japonya Değil Dünya Tehdit Altında:Kaçış Başladı

17-03-2011 14:57:00 - DÜNYA
Japonya Değil Dünya Tehdit Altında:Kaçış Başladı

Deprem, tsunami ve ardından nükleer patlama tehlikesiyle karşı karşıya kalan Japonya'dan kaçış başladı..

Özgür Adımlar

Japonya'da faaliyet gösteren yabancı şirketler birbiri ardına elemanlarını ülkeden çekmeye başladı. Dahası başta Türkiye olmak üzere çok sayıda ülke vatandaşlarına zorunlu olmadıkça Japonya'da kalmamaları için çağrıda bulundu. Rusya da bu ülkedeki diplomatların ailelerini tahliye etme kararı aldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Japonya'daki nükleer felaketten dolayı Alman vatandaşlarına, Tokyo ve çevresi ile Yokohama bölgesini terk etmeleri yönünde tavsiyede bulunurken, Avustralya da vatandaşlarından Japonya'da deprem ve tsunamiden en fazla etkilenen bölgelerden ayrılmalarını istedi.

KAR YAĞIŞI ÇARESİZLİĞİ ARTIRDI
Bir yandan Cuma günü yaşanan deprem ile tsunaminin yaralarını sarmaya bir yandan da nükleer felaketin önüne geçmeye çalışan Japonya'da dondurucu soğuklar ve yağan kar halkın çaresizliğini bir kat daha artırdı.

Enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmaları kar altında zorlukla yürütülürken, afet bölgesinde yaklaşık 850 bin haneye hala elektrik verilemiyor. Ülke genelinde resmi rakamlara göre şu ana kadar 4 bin 255 kişi hayatını kaybetti, 8 bin 194 kişi ise hala kayıp. Can kaybının 10 bini geçmesinden endişe ediliyor.

ÇERNOBİL'E BİR KALA
Fransa'nın resmi nükleer güvenlik dairesi ASN'den Salı günü yapılan açıklamada Fukuşima Daiçi nükleer tesislerindeki tehlike seviyesinin 1'den 7'ye ölçekte 6'ncı seviyeye çıktığı belirtildi.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Bilim ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü (ISIS) de Fukuşima'da durumun "ciddi anlamda kötüleştiğini" duyurarak 6'ncı seviyeye yaklaşıldığını öne sürdü. Kurumdan yapılan açıklamada "Maalesef durum 7'nci seviyeye bile gelebilir" denildi.

Geçmişte sadece 1986'da SSCB'de yaşanan Çernobil olayı için 7 seviyesinde tehlike açıklaması yapılmıştı.

JAPON YETKİLİLER: ÇERNOBİL'LE KARŞILAŞTIRMAYIN
Adı açıklanmayan bir Japon yetkili bu ifadelere verdiği yanıtta Fukuşima'daki tehlike seviyesinin hala 4 olduğunu söyledi. Öte yandan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Japonyalı başkanı Yukiya Amano da Çernobil kriziyle bir karşılaştırma yapılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

YÜKSEK RADYASYON ŞÜPHESİ
Kyodo Haber Ajansı, Savunma Bakanı'nın açıklamalarına dayandırdığı haberinde, Fukuşima'nın 3 numaralı reaktöründe çıkan yangını söndürme çalışmalarına katılan bir helikopterin muhtemelen yüksek radyasyon dolayısıyla olay yerine yaklaşamadığını duyurdu. Santralden yükselen dumanın söndürme çalışmalarından kaynaklanan su buharı olduğu tahmin ediliyor.

Televizyonlarda da polisin 4 numaralı reaktördeki yangını söndürmek için panzerler kullanacağı bildirildi. Daha önceden bakım için kapatılan 5 ve 6 numaralı reaktörlere de su fışkırtıldığı ifade edildi.

RADYASYON NORMALİN 10 KATI
Japonya hükümetinden üst düzey bir sözcü tesislerdeki radyasyon düzeylerinin acil sağlık riski oluşturacak seviyede olmadığını belirtirken Dünya Sağlık Örgütü de Japonya'da önemli bir radyasyon yayılımı olmadığını açıkladı. Tokyo'daki radyasyon seviyesinin normalin 10 katı olduğu ancak insan sağlığını tehdit etmediği bildirildi. Santral çevresindeki tahliye alanının genişletilmesi yönünde bir plan olmadığı da ifade edildi.

İMPARATOR BİLE ÇAĞRI YAPTI
Japonya İmparatoru Akihito çok nadir bir adım atarak televizyondan halka seslendi. Krizle ilgili çok derin kaygıları olduğunu ifade eden Akihito, vatandaşlardan zor zamanlarda birbirlerine yardım eli uzatmalarını istedi. Japon İmparatoru'nun savaşlar ve ulusal krizler dışında televizyona çıkıp halka seslenmediği biliniyor.

HER ŞEYE RAĞMEN DÜZEN
Büyük hasarın meydana geldiği Japonya'ya Türk Kızılayı'nın da aralarında bulunduğu birçok ülke ve kuruluş yardım göndermeye devam ediyor.

Nükleer sızıntı alarmı verilen, su ve gıda sıkıntısı yaşanan ülkede her şeye rağmen düzen hakim.

 

 

 

Ürdüç

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Otomobil takla attı
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

10 K Grup