Aydın Metal
ÇAĞRI OTOMOTİV
Ellidört Park

İRAN Uzay'a Roket Gönderdi

04-02-2010 09:47:00 - DÜNYA
İRAN Uzay'a Roket Gönderdi

İran'da, içinde bir canlının bulunduğu ilk kapsülün uzaya fırlatıldığı bildirildi. Devlet televizyonu canlının ne olduğuna dair bilgi vermedi.

Hardal Burger Akyazı

Devlet televizyonu, kapsülün "Kavoşger-3" adlı roketle uzaya gönderildiğini duyurdu, ancak canlının ne olduğuna dair bilgi vermedi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katıldığı törende ayrıca, üç haberleşme uydusu ile bir uydu taşıyıcısının tanıtımı yapıldı.

Tanıtılan haberleşme uyduları "Tulu", "Nevid" ve "Misbah-2" ile uydu taşıyıcısı "Simurg"un İranlı bilim adamı ve mühendislerin imzasını taşıdığı ve bir öncekilere göre çok daha gelişmiş oldukları belirtildi.

"Sefir" adlı ilk yerli uydu taşıyıcısını 17 Ağustos 2008'de fırlatan İran, "Ümit" adlı ilk yerli haberleşme uydusunu da "Sefir-2" uydu taşıyıcısıyla 3 Şubat 2009'da başarıyla fırlatmıştı.

İletişim ve Bilgi Teknoloji Bakanlığı, "Uzay ve havacılık programı kapsamında 4'ü orta irtifada, 3'ü uzak irtifada 7 uydunun fırlatılması için İranlı bilim adamı ve uzmanların çalışma yürüttüğünü" bildirmişti.

İlk haberleşme uydusunun fırlatıldığı tarihi, "Uzay Günü" olarak ilan eden İran, 2020'ye kadar ilk astronotunu uzaya göndermeyi hedefliyor.

İran'da her yıl devrimin ilanının yıl dönümüne 10 gün kala yapılan "Şafakta 10 Gün" kutlamalarında bilim ve teknolojide elde edilen başarılar açıklanıyor.

İnternet Haber

 

Güven Yapı

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
13 yıl önce2012-05-17 10:08:31

ne gururu kardeşim bunlar belediye seçim yatırımı bayraktarlardan biri belediye başkanı adayı olacak biride ankaradaki yerini sağlamlaştıracak geçin bunları kardeşim geçin neyin gururu bu

0
-0
15 yıl önce2010-02-05 23:45:23

helal olsun irana .bi iran kadar olamadik ya bizim neyimiz eksik irandan yabiz hala unuversitede basortusuyle ugrasiyoruz adam uzaya gittide donuyor.eeee ahmedi nejatta o zeka varken yuru be kim tutar seni.

0
-0
Karadenizde şiddetli deprem
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Networks