Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Batakköylü Düğün Salonu

Yeni uygulamalar yarın başlıyor!

31-12-2018 11:20:18 - AKYAZI
Yeni uygulamalar yarın başlıyor!

1 Ocak itibarıyla bir dizi yeni uygulama yürürlüğe girecek.

Hardal Burger Akyazı
Örneğin market alışverişlerinde plastik poşetler ücretli hale gelecek, sigara paketleri tek tip olacak, harç ve cezalarda yüzde 23.73 oranında artış olacak.
 
2018’de TBMM’de birçok yasal düzenleme yapıldı. Yıl sonuyla birlikte pek çok düzenleme son bulacak, yeni düzenlemeler 1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe girecek. Milyonları ilgilendiren düzenlemelerden öne çıkan başlıklar şöyle:
 
MARKET POŞETLERİ: Market alışverişlerinde plastik poşetler ücretli hale gelecek. Plastik alışveriş poşetleri en az 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası kesilecek.
 
ZORUNLU BİSİKLET YOLU: 1 Haziran 2019’dan itibaren imar uygulaması görmemiş alanlarda hazırlanıp onaylanacak yeni imar planlarında, bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonları zorunlu hale gelecek.
 
İNTERNETE VERGİ: Google, Youtube, Facebook gibi yurt dışı platformlara ve “internet fenomeni” olarak tabir edilen kişilere verilecek reklamlar ve aracılık hizmetleri, ödemeler üzerinden stopaj uygulamasıyla vergiye tabi olacak. İnternet ortamında reklam hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılacak ödemeler, ödeme yapılan kişinin vergi mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın, belirlenmiş oranlarda stopaj vergisine tabi olacak.
 
YARGILAMA SÜRELERİ AÇIKLANACAK: Yeni adli yılla birlikte 3 Eylül 2018’de “Yargıda Hedef Süre” uygulaması başladı. 2019’da önemli adımlar atılacak uygulamaya göre, her bir dava ve soruşturma için, hedef süre öngörülecek. Hedeflenen sürede tamamlanamayan dava ve soruşturmaların hızlandırılması amacıyla çözüm üretilecek.
 
KİTAP, DERGİ KDV’Sİ ARTTI: Elektronik kitap, gazete ve dergiler için KDV oranı yüzde 8 yerine yüzde 18 olarak uygulanacak. Basılı satılan gazete ve dergide yüzde 1, basılı kitapta ise yüzde 8 KDV uygulaması devam edecek.
 
KDV’DE ÖNEMLİ DÜZENLEME: KDV iade incelemeleri için inceleme süresi 3 ay olacak. Zorunlu hallerde ve sadece ilgili birim tarafından bu süre 2 ay daha uzatılabilecek. İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler Defter Beyan Sistemi’ni kullanmaya 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlayacak. Bu sistemi kullanabilmek için mükelleflerin 31 Aralık 2018’e (bugün) kadar başvuru yapmaları gerekiyor.
 
KOTA KALKACAK: İnternet kullanıcılarının internet kullanımı esnasında yoğun veri trafiğinden etkilenmemesi için ve oluşabilecek teknik problemleri engellemek amacıyla uygulanan planlanmış uygulamalar bütünü olan adil kullanım kotası kaldırılacak.
 
HARÇ VE CEZALAR ARTACAK: 2019’da vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı yüzde 23.73 oldu. 2019’da pasaport, ehliyet harçları ve trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar vergisi oranı yüzde 23.73 artacak. Trafik cezaları da zamlanacak. 2019’da en düşük trafik cezası, trafik işaret ve işaretçilerine uymayanlara 108 TL olarak kesilecek. Spin ve drift (makas atmak) olarak ifade edilen tehlikeli hareketleri yapanlar ise 5 bin 10 lira para cezası ile cezalandırılacaklar ve 60 gün trafikten men edilecek.
 
ELEKTRONİK UYGULAMA: Aylık prim, hizmet belgelerinin elektronik ortamda alınması için Kolay Belge Kolay Hizmet Uygulaması başlatılacak. Elektronik tebligat uygulaması, yarından itibaren başlayacak.
 
EMLAK BANK: Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak Emlak Bankası 16 yıl sonra yeniden faaliyete geçecek. Emlak Bankası, katılım bankası olarak faaliyete geçecek.
 
PLAKADA DEĞİŞİKLİK: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nden izin belgesi alan taşıtların sağ ve sol yanları ile tavanlarına plaka yazılmasıyla ilgili karar aldı. Karar yarından itibaren başlayacak.
 
SİGARA PAKETİ TEK TİP OLACAK Tütün ürünleri paketleri ile nargile şişelerinin üzerine, zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajların konulacağı alan, yüzde 65’den yüzde 85’e çıkarılacak. Sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak. Tütün ürünlerinin üzerindeki yazı ve şekiller aynı olacak, sigara paketlerinin üzerinde markanın logosu olmayacak, sigara satışında ‘düz paket’ dönemi başlayacak.
Marmara Göz

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden