İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Toprak Turizm

Vakalar bir haftada 4e katladı

29-07-2021 11:01:30 - AKYAZI
Vakalar bir haftada 4e katladı

"Bir hafta içerisinde Türkiye’de ne varsa aynısı Sakarya’da da oldu, vaka sayıları 1 haftada 4 kat arttı”

Özgür Adımlar
Sakarya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü; şehir genelinde artan vaka sayılarıyla ilgili olarak, “Bir hafta içerisinde Türkiye’de ne varsa aynısı Sakarya’da da oldu, vaka sayıları 1 haftada 4 kat arttı” ifadelerini kullanırken artış nedeniyle hastanelerde yaşanacak yoğunlukla ilgili hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.
 
Şehir genelinde Covid-19 vakalarında yaşanan artışla ilgili olarak açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, “Vaka sayılarının artmasının nedenlerinden bir tanesi insanların bilinçli şekilde kendilerini korumaktan uzak kalmalarıdır. Maske gerçekten bizim için çok önemli bir koruyucu, yaz olmasından kaynaklı ve birazda vaka sayılarının düşmesi nedeniyle vatandaşlarımız maskeden uzaklaştı. Bunun sonucu olarak da yeni bir mutasyonun tüm dünyaya hakim olması, ülkemizde de hızlı bir şekilde arttığı görüldü. Yeni mutasyonun, Delta varyantının bir özelliği de çok hızlı yayılmasıdır. Şuana kadar mutasyon geçirmiş virüsler arasında en fazla bulaşıcı olan Delta varyantıdır. Bir de bu varyant varken bizimde tedbirleri azalttığımızı düşünürsek vakaların artamaması mümkün değildi” dedi.  
 
“ARTIŞ ENTÜBASYON HASTALARA YANSIYACAK”
 
Vaka sayılarında artışın entübe hastalara yansıyacağını belirten Doç. Dr. Öğütlü, “Biz hem İl Sağlık Müdürlüğü hem de hastane idareleri olarak devamlı günde 2 ile 3 saatte bir bir araya gelemesek de dijital ortamda buluşarak gelişmeleri takip ediyoruz. Vaka sayıları, yatış sayıları arttığında bunlar yoğun bakıma yansıdı, belki entübasyona yansıyacak. Bizler de hızlı bir şekilde düzenleme yapıyoruz. Hastanelerde kalabalık ortam oluşmaması için düzenlemelerimiz zaten devam ediyor. Bunları da yapmak zorundayız. Hastane yataklarında covid-19 sayısı arttığında covid-19 hastalarına ayrılan yatak sayılarını artırmak zorundayız. Tabi ki bizlerde bu düzenlemeleri yaptık” şeklinde konuştu.
 
“POLİKLİNİKLERDE AKSAMA OLMAYACAK”
 
Vaka sayılarının artmasına yönelik olarak alınan tedbirlerin polikliniklerde aksamalara neden vermeyecek şekilde hazırlandığını belirten Doç. Dr. Öğütlü, “Tüm Türkiye’de şuan da yüzde 60’ın üzerinde aşılama ortalaması var. Sakarya’da da şuan da yüzde 60’ın üzerinde. Bu aşılama oranlarımızda bulaş sayısı azalıyor. Hastaneye yatma ve yoğun bakım yatışları gibi ağır durumlarda aşılama sayesinde azalmalar yaşıyoruz. Aksi takdirde bu kadar bulaşıcı ve çabuk yayılan bir virüs için aşı olmasaydı çok daha farklı sayılarla karşı karşıya olabilirdik. Biz de aşıyı arttırarak hastane yatışlarını azaltmak istiyoruz. Bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi aşıyı yüzde 75’in üzerine çıkarmak. Tatilde, tarlada, bahçede olan hastaneye gelemeyen kişilere ulaşmak için her türlü tedbiri alıyoruz ve onları aşılamak için büyük bir gayret sarf ediyoruz. Sakarya’da ellili rakamlara düşmüştük ama maalesef bir hafta içerisinde Türkiye’de ne varsa aynısı Sakarya’da da oldu, bu sayılar şu an 3 ile 4 kat artmış durumda. Şuan biraz daha belirli sayıda kaldık gibi inşallah aşağıya doğru da eğim olursa, aşılama şuanda çok iyi gidiyor. Aşılama da aynı şekilde ilerlediğinde artık tekrar yeni bir dalga yaşamak istemiyoruz. Delta varyantı şuanda yaygın olan varyanttır. Fakat tam bir Delta varyantı diyebilmemiz için tarama testi yapıyoruz. Tarama testlerini Ankara’ya gönderiyoruz, Ankara’dan da daha ileri testler yapıldığı için testlerin sonuçları aynı gün gelmiyor. Sonuçlar gelmeyince tam sayı olarak Sakarya’da ne kadar Delta varyantı var onu bilmiyoruz. Ama şuanda virüsün büyük bir çoğunluğu Delta varyantı olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
 
GENÇLER AŞIDAN UZAK DURUYOR
 
Vatandaşlara uyarılarda bulunan Doç. Dr. Aziz Öğütlü, “En önemli şey ölüm oranları. Aşılmadan dolayı vaka sayılarımız artsa da vefat sayılarımız düşük gidiyor.  Salgın şunda bitmedi. Lütfen maske, mesafe, temizliğe dikkat edelim, açık alanda belki ihmal edilebilir ama kapalı alanlarda mutlaka maske takılması gerekiyor ve mutlaka aşılarımızı yaptıralım” dedi.
Ürdüç

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Kayan tır yoldan çıktı
1 / 15
Yıldız Oyun Gezegeni

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)