Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Batakköylü Düğün Salonu

SEDAŞ Bilgilendirdi Klimalar ve Elektrikli Isıtıcıları Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

28-01-2019 11:56:19 - AKYAZI
SEDAŞ Bilgilendirdi  Klimalar ve Elektrikli Isıtıcıları Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

SEDAŞ yetkilileri;”Kazalardan korunmak için mutlaka dikkat ve özen gerekiyor.

Özgür Adımlar
SEDAŞ kışın soğuk havalarda ısınmak ve yazın sıcaklarında serinlemek için evlerimize ve işyerlerine birbiri ardına taktırdığımız klimalar ve kullandığımız ısıtıcılarla ilgili bilgilendirme sağladı.
 
 
Dikkat ve Özen Mutlaka Gerekli
 
Soğukta ısınma ve yaz aylarında sıcak bölgelerde serinleme amaçlı elektrik enerjisi kullanımı artıyor. Ancak belirli kurallara uyularak kullanıldığı sürece, ev ve işyerlerinde mevcut elektrik tesisatlarından doğabilecek riskler sadece klima değil, elektrikli ısıtıcılar ve evlerde kullanılan tüm beyaz eşya ve elektronik eşyalar ile aynı seviyede. Riskleri bertaraf etmek için biraz dikkat ve biraz da kullanım için gerekli özeni göstermek gerekli.  
 
TSE’ye Uygun Cihaz  Uygun Tesisatta Kullanılmalı
 
SEDAŞ yetkilileri klimaların ve elektrikli ısıtıcıların TSE standartlarına uygun olduğuna ve elektrik tesisat yönetmeliğine uygun bir tesisat ile kullanılmasına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çektiler, “Klimaların montajlarının mutlaka yetkili servislerce yapılmış olması gerekir. Elektrik tesisat yönetmeliğine uygun bir tesisata bağlanması, eğer tesisat eski  ise yenilenmesi  de çok önemli” dediler. 
 
Topraklama ve Kaçak Akım Rölesi Şart
 
SEDAŞ yetkilileri, “Klimalar için gerekli olan elektrik tesisatlarının, elektrik konusunda uzman yetkili elektrikçiler tarafından hazırlanması ve klimaların da klima konusunda yetkili uzman servis elemanları tarafından montajının yapılması gerekmektedir. Elektrikli ısıtıcılar, beyaz eşya ve elektronik aletler ile klimalar için de özellikle iyi bir topraklama yapılmış olmalı. Bağlantı kablolarında ek olmamalı. Aynı zamanda ev ve işyerlerinde mutlaka kaçak akım rölesi bulunmalı,  tesisata otomatik sigortalarla birlikte bağlı olmalıdır.” dediler. 
 
Yetkili Elektrikçi, Yetkili Servis Yapmalı
 
Klimaların montajından önce yetkili servis tarafından keşif yapılarak uygun kapasite seçimi yapılması gerekiyor. Keşif sırasında iç ve dış ünitelerin montajlarının yapılacağı en uygun yerlerin belirlenerek kararlaştırılması da önem taşıyor. Elektrikli ev aletleri satın alındığında üzerinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) veya Avrupa güvenlik işareti (CE) olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Dış ve iç üniteler arasında üretici firmalar tarafından verilmiş olan borulama mesafeleri, bakır boru ölçüleri, elektrik tesisat özellikleri, kullanılacak kablo kalınlığı fiş ve priz özellikleri, kablolarda ek olmaması gibi tüm konulara uyulması şarttır. Ayrıca montajların firmalarca yetkilendirilmiş olan yetkili servisler tarafından yapılması bazı riskleri  ortadan kaldırıyor. 
 
Olası yangın riskine karşı uyarı sistemi var mı?
 
Piyasada mevcut olan klimalarda yangına karşı bir uyarı sistemi bulunmasa da, ürünlerdeki arıza teşhis fonksiyonu sayesinde arızaya müdahale süresi oldukça kısalıyor. Isıtıcıların üzerinde mekanik çarpmalar sonucu  devrilme durumunda akım kesici sensör özelliği olması gerekiyor.  Isıtıcıların sabitlenmesi önem taşıyor. Ancak tamamen yerleşim hatası ile infrared ısıtıcının hemen karşısında konumlanabilen yanıcı elyaflı giysiler ya da elyaflı çadır malzemeleri nedeniyle yangın gibi durumlarla karşılaşmamak için dikkat ve özen gerekiyor.  Ayrıca cihazların çekeceği akım ve güce göre bağlantı kablosu yalıtkanlığının  ve kalınlığının, priz ve fişe ait özelliklerin mutlaka belirlenmesi gerekiyor. 
 
Uzatma Kablolarına Dikkat!
 
Akım korumalı ve parafudr içeren uzatma kablolarını tercih edin. Uzatma kablolarını aşırı yüklemeyin ve birbirine bağlamayın. İzolasyonu ve bağlantıları hasar görmüş uzatma kablolarını kullanmayın. Uzatma kablolarını halıların ve kapıları altından geçirmeyin. Uzatma kablolarını ıslak ve nemli ortamlarda kullanmayın.  Uzatma kabloları
geçici kullanım içindir unutmayın.
 
Klima bakımı önemli mi? Bakımlar nasıl, hangi zamanlamayla yapılmalı?
 
Klimaların ömürlerinin uzatılması ve daha sağlıklı olarak kullanılabilmeleri amacı ile yılda en az 2 kez yaz ve kış mevsimleri başlangıçlarında yetkili servislerce bakımlarının yaptırılması tavsiye ediliyor. Yapılacak bu rutin bakımlar sırasında ürünlerde yer alabilecek olağandışı durumlara erken müdahale imkanı olabiliyor. Bu sayede muhtemel yangın risklerinin minimuma indirgenmesi mümkün olabilir. Evlerde ya da işyerlerinde bulunan elektrik aksamları eğer eski ise portatif ısıtıcı cihazlar ve klima cihazı taktırmadan önce mutlaka elektrik tesisatlarının yenilenmesi yerinde bir davranış olacaktır.
 
SEDAŞ hakkında 
 
SEDAŞ, Doğu Marmara’da yer alan Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerini kapsayan yaklaşık 20 bin kilometrekarelik yüz ölçüm üzerinde, toplam 4 il, 45 ilçe, 49 Belediye, 766 köy ve 1344 mahalle'de 1,8 milyon tüketiciye, 3,5 milyon nüfusa 1700 çalışanıyla, 24 saat kesintisiz olarak enerji dağıtım hizmeti vermektedir. Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarından Akkök Holding ile Avrupa’nın en büyük on lider enerji şirketi arasında yer alan CEZ Group’a ait bir kuruluş olan SEDAŞ, elektrik dağıtım faaliyetleri kapsamında, bölgesindeki abonelere kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti vermeyi hedefleyerek, bu kapsamda oluşan arızalara hızla müdahale eder, 7/24 kesintisiz ve güvenilir hizmet vermek üzere elektrik dağıtım şebekesinde gerekli operasyonları gerçekleştirir. Bu faaliyetleri, sayısı 33’e varan dağıtım merkezi ve toplamda 21 Müşteri Hizmetleri Merkezi üzerinden yürüten SEDAŞ’ın, 2017 yılsonu itibarıyla Doğu Marmara’yı kapsayan faaliyet bölgesindeki 4 ilde, dağıtılan toplam elektrik miktarı 9,75 milyar kWh’tir.
 
Yayınlar ve gazeteciler için bilgi
Ayhan Erkovan Gülce Türker 
Kurumsal İletişim Müdürü Medya İlişkileri Temsilcisi 
SEDAŞ Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. İz Teknoloji Hizmetleri ve İletişim A.Ş. 
Telf : 0(264) 295 85 00 / 60010 Telf : 0(212) 243 92 34
Faks: 0(264) 275 10 48 www.iziletisim.com
Güven Yapı
SEDAŞ Bilgilendirdi  Klimalar ve Elektrikli Isıtıcıları Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Marmara Göz
SEDAŞ Bilgilendirdi  Klimalar ve Elektrikli Isıtıcıları Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

UB Group