Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

İHLAS VE RİYA

20-06-2019 12:31:57 - AKYAZI
İHLAS VE RİYA

Özgür Adımlar
İhlâs; şirk ve riyadan, batıl inançlardan, kötü duygu ve düşüncelerden, çıkar hesaplarından ve genel manada gösteriş arzusundan kalbi temizlemeyi, her türlü hayırlı faaliyete iyi niyetle yönelmeyi ve her durumda yalnızca Allah’ın rızasını gözetmeyi ifade eder.
 
Riya ise; dünyevî çıkarlar elde etmek için (mal, mevki, saygı, şöhret vs. kazanmak için) dindar gibi görünmek veya ibadetleri yerine getirmektir.  
       
Sahabelerden biri, Ümmü Kays adlı bir hanımla evlenmek ister. Fakat o günlerde Ümmü Kays Medine’ye hicret etmeyi düşünmektedir. Kendisiyle evlenmek isteyen sahâbîye, niyeti ciddî ise Medine’ye hicret etmeyi ve orada evlenmeyi teklif eder. Mekke’ de yerleşmiş olan düzenini terk etmeyi henüz düşünmeyen o sahâbî, Ümmü Kays’la evlenmek arzusuyla Medine’ye hicret etmek zorunda kalır. Bu durumu bilen sahabeler, Ümmü Kays’ın muhâciri anlamında “Muhâciru Ümmi Kays” diye takıldıkları o zâtın, hicret sevabı kazanıp kazanmadığını tartışmaya başlarlar. İşte o zaman Peygamber Efendimiz (sav) : ‘‘Ameller niyetlere göredir. Herkes için niyet ettiği karşılık vardır. Kimin hicreti Allah’a ve rasulüne olursa onun hicreti Allah’a ve Rasulünedir. Kimin hicreti dünya için olursa ona ulaşır. Veya hicreti kadın için olursa onunla evlenir. Onun hicreti neye hicret ettiyse onadır.’’ (Buhari)  buyurmuş ve bu Hadis-i Şerif’le meseleye açıklık getirerek, herkesin niyetine göre sevap kazanacağını belirtmiştir.
 
Cüneyd-i Bağdadi (ks) ihlası şöyle tarif ediyor;   “İhlâs, Allah ile kul arasında bir sırdır. Melek bilmez ki yazsın, şeytan anlamaz ki bozsun.”  Bundan dolayı, ihlaslı kulları şeytan kandıramaz:  “(Huzûr-u ilâhîden kovulan İblîs) Dedi ki: Ey Rabbim! Andolsun ki, beni azdırmana karşılık ben de yeryüzünde onlara (günâhları) süsleyeceğim ve onların hepsini mutlaka azdıracağım. Ancak onlardan ihlâsa erdirilmiş kulların müstesna!"  (Hicr suresi; 39-40)  
 
 "Kim işlediği hayrı, şöhret kazanmak için halka duyurursa, Allah onun gizli işlerini duyurur. Kim de işlediği hayrı halkın takdirini kazanmak için başkalarına gösterirse, Allah da onun riyakârlığını açığa vurur’’ (Buhari)
 
Yaptığı ibadeti insanlara duyuran ve duymayanlara da sosyal medyada fotoğraf ve videosunu paylaşan ve ondan sonra da ‘‘Allah kabul etsin’’ diyen din kardeşlerimizin sayısı az değildir. (Toplum içinde yavaş, hiç kimsenin olmadığı yerde hızlı namaz kılmak, Kâbe’yi tavaf esnasında canlı yayın yapmak, Zekât ve sadaka verirken fotoğraf çektirmek, Kur’an-ı Kerim’den okumuş olduğu Aşr-ı Şerifi, ‘‘İnsanlar beğensin ve ne güzel okuyor’’ desinler diye internette paylaşmak) bunlardan bazılarıdır. İbadetler gösteriş için yapılırsa; Kelime-i Tevhid, Kelime-i Şehadet, Kur’an-ı Kerim okumak ve diğer zikirler slogan atmaya, Namaz spora, Oruç perhize, Zekat sponsorluğa, Hac turistik seyahate dönüşür.
 
Ebü'l-Leys Semerkandî Hazretleri anlatıyor: "Allah rızasından başka maksatlar için ibadet edenlerin hali, kesesine çakıl taşı doldurup çarşıya çıkan adama benzer, insanlar uzaktan kesesini dolu görünce, 'Ne zengin adam' derler. Hakkında böyle söylenmesinden başka, ona hiçbir fayda gelmez. Çarşıdan bir şey almak istese, kesesindeki çakıl taşlarına kimse bir şey vermez."
 
Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur; "Ümmetim hakkında en ziyade korktuğum şey, Allah'a şirktir. Bu sözümle, ümmetimin dönüp de tekrar güneşe veya aya veya puta tapacaklarını demek istemiyorum. Fakat beni korkutan şey, Allah'tan başkası için yapacakları ameller ve gizli arzulardır." (İbn-i Mace)
 
Riya, yapılan amelleri iptal eder:   ‘‘Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde insanlara gösteriş olsun diye malını harcayan kimse gibi, sadakalarınızı başa kakmak ve gönül kırmak suretiyle boşa çıkarmayın. Böylesinin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan ve maruz kaldığı şiddetli yağmurun, kendisini çıplak bıraktığı bir kayanın durumu gibidir. Onlar kazandıklarından hiçbir şey elde edemezler. Allah kâfirler topluluğunu hidayete erdirmez.’’(Bakara suresi; 264)
 
"Rasulullah (sav) buyurdular ki: "Kıyamet günü ilk çağrılacaklar, Kur’an-ı ezberleyen biri, Allah yolunda öldürülen biri ve bir de çok malı olan biridir. Allah Teâlâ Hazretleri Kur’an okuyana: "Ben Rasulüme inzal buyurduğum şeyi sana öğretmedim mi?" diye soracak. Adam: "Evet ya Rabbi!" diyecek.    "Bildiklerinle ne amelde bulundun?" diye Allahü Teâlâ tekrar soracak. Adam: "Ben onu gündüz ve gece boyunca okurdum" diyecek. Allahü Teâlâ Hazretleri: "Yalan söylüyorsun!" diyecek. Melekler de ona: "Yalan söylüyorsun!" diye çıkışacaklar. Allahü Teâlâ Hazretleri ona: "Bilakis sen, "Falanca Kur'an okuyor" densin diye okudun ve bu da söylendi" der.  Sonra, mal sahibi getirilir. Allah Teâlâ Hazretleri: "Ben sana bolca mal vermedim mi? Hatta o kadar bol verdim ki, kimseye muhtaç olmadın?" der. Zengin adam, "Evet ya Rabbi" der.    "Sana verdiğimle ne amelde bulundun?" diye Rab Teâlâ sorar. Adam: "Sıla-i rahimde bulunur ve tasadduk ederdim" der. Allahü Teâlâ: "Bilakis sen: "Falanca cömerttir" desinler diye bunu yaptın ve bu da denildi" der.  Sonra Allah yolunda öldürülen getirilir. Allah Teâlâ Hazretleri: "Niçin öldürüldün?" diye sorar. Adam: "Senin yolunda cihatla  emrolundum. Ben de öldürülünceye kadar savaştım" der. Hakk Teâlâ ona: "Yalan söylüyorsun!" der. Ona melekler de: "Yalan söylüyorsun!" diye çıkışırlar. Allah Teâlâ Hazretleri ona tekrar: "Bilakis sen: "Falanca cesurdur" desinler diye düşündün ve bu da söylendi" buyurur. Sonra (Rasulullah (sav), Ebu Hüreyre’nin (ra) dizine vurup): "Ya Eba  Hüreyre! Bu üç kimse, Kıyamet günü, cehennemin, aleyhlerinde kabaracağı Allah'ın ilk üç mahlukudur!" dedi.“ (Müslim-Tirmizi)
 
Cenab-ı Hak bizleri, bu gibi kimselerden olmaktan muhafaza eylesin. Yaptığı her işi, sadece Allah’ın rızasını kazanmak gayesiyle yapan ve O’nun rızasını kazanan ihlaslı kullarından eylesin. Amin…
Marmara Göz

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden