Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

GÖZLER, KULAKLAR MERKEZDE

20-01-2021 09:28:18 - AKYAZI
GÖZLER, KULAKLAR MERKEZDE

Özgür Adımlar
21 OCAK 2021 MEKREZ BANKASI faiz kararı açıklayacağı için, tüm gözler oradan gelecek karara çevrilmiş durumda. Normal şartlarda faizler artırıldığında döviz kurları düşer; faizler düşürüldüğünde ise döviz kurları yükselirdi. fakat bundan önceki iki faiz kararında, Merkez Bankası faizleri düşürdüğü halde, döviz kurları yükselmesi gerekirken beklenenin aksine düşmüştü.
 
Bunun yanında, faize karşı olduğunu belirten ve sırf bu yüzden Merkez bankası başkanlarını değiştiren, "bu faiz ne pahasına olursa olsun düşmelidir" diyen Cumhurbaşkanımıza rağmen, ikidir halkın beklentisine ters, piyasa yapıcılarının beklentisine doğru orantılı bir şekilde faizler artırıldı. Bakalım bu kez ne yönde bir karar çıkacak. Emin olun piyasa yapıcılar içerdeki adamları aracılığı ile açıklanacak kararı çoktan öğrenmiştir.
 
Dünyada reel anlamda en yüksek faizi veren ülke olduğumuzdan dolayı, yabancılar dövizlerini tl'ye çevirerek ortaya çıkan sıcak paranın bir kısmı faize, bir kısmı da epey düşmüş olan bir diğer kolay para kazanma yolu borsaya kaymış oldu.
 
Şimdi! perşembe günü faize dokunulmaz veya artırılırsa ne olur? Merkez Banaksı faizleri düşürürse ne olur, onun olası sonuçlarına bakalım. Piyasa yapıcı bir süre daha faizlerin yüksek kalmasını ister ve aksi bir karar alınmaması için de aba altından sopa göstermeye başlamıştır. hep söylüyorum, dövizi bir yatırım aracı olarak asla görmemeliyiz. biliyorum bir çoğunuz şunu diyecek:" iyi de paramın satın alma gücü sürekli eriyor, faiz haram ben paramın satın alma gücünü nasıl koruyacağım? Umarım siyasi otorite halkın bu sorusuna biraz kafa yorarak atıl fonları, halka güven vererek kendinde toplamayı başarabilir.
 
Piyasalarda net yönü tayin o kadar kolay değil. piyasa yapıcılar oyunu kuralına göre oynamıyor. hiçbir şey kitaplarda yazdığı gibi olmuyor. ancak bizler alacağımız tedbirlerle zararımızı minimize edebiliriz. nedir bunlar;
 
Mümkünse dövizle borçlanmayın, bankalara bulaşmayın. ihtiyaçlarınızı zorunluluk derecelerine göre sıralayın ve keyfi ihtiyaçlarınız uğruna geleceğinizi satmayın. covid bu güne bakarak gelecek hesabı yapmanın ne denli yanlış olduğunu öğretmiş olmalı. en iyi kural, her zaman kenarda kötü gün için bir akçenizin olmasıdır.
 
Döviz artar mı düşer mi sorusuna birazdan yazacağım seviyelere bakarak sizlerde bir tahminde bulunabilirisiniz. dolarda 7.20'lerin altı konuşuluyor olsa da ben inşallah düşer demekle birlikte biraz zor ihtimal diye düşünüyorum. Olurda merkez bankası tekrar bir faiz artırımı yaparsa işte o zaman 6.80 ve daha aşağıları söylemekte görmekte mümkün olabilir. aksi halde yeniden 7.65-7.96-8.02 ve 8.20'ler hedef olur. demek ki dolarda 7.20-7.65 'i izlemeliyiz.
 
Asıl sorun altın. ben Tl olarak 540'ları, ons olarak 2075 dolarları gördükten sonra, bir daha tl olarak 477’ leri, ons olarak 1940'ı geçemeyen altının, söylenen ve yazılanların aksine yükseliş değil uzun soluklu özellikle ons bazında bir düşüşün yaşanabileceğini düşünmüştüm. bunun benzerini on yıl önce de görmüştük. olur demiyorum ancak, birkaç aydır fiyat ve ons’un sığ bir alanda hareket etmesi ve özellikle ülkemde altına ciddi anlamda yatırım yapılmış olması, böyle bir durumun yaşanabileceği ihtimalini de aklımızdan çıkartmamamız gerektiğini işaret ediyor.
 
Altın için izlenmesi gereken seviyeler ise gramTl olarak 425'ler aşağı kırılırsa 395 ve oda kırılırsa düşüş bir ileri iki geri şeklinde devam eder. ancak 477'ler yukarı geçilebilirse; sırası ile 485-495-520-540 ve asıl hedef 580 belki de daha fazlası gündeme gelebilir. ons bazında 1820'ler çok önemli. burası kırılmaması gerekir. kırılırsa 1780-1650-1580-1450'ler gündeme gelir; 1870'lerin yukarı geçilmesi halinde ise: 1920-1940-1970-2075 ve devamı gündeme gelebilir. 
 
Unutmamak gerekir ki, siyasi bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık şarttır. bir devletin güçlü, istikrarlı ve uzun ömürlü olabilmesi için ise; o devlete vücut veren toplumun ana unsurları arasında tam bir dayanıma ve kaynaşma olması gerekir. fertler arasındaki ayrılık, kargaşa ve fitne tohumları saçmak isteyen iç ve dış düşmanlara  fırsat verilmemelidir. Asrı saadette Ensar ve Muhacir kardeşliği "muahat"-"kardeşleştirme" buna verilecek en güzel örnektir.
 
Her zamanki duam ile yazıma son vermek istiyorum: Yarab! her kim vatanım, milletim, dinim, mazlum ve masum İslam coğrafyası için hizmet vermek istiyorsa, ona nusretinle yardım et; kimde bu vatana, devlete, millete, dine zarar vermek istiyor, hainlerle işbirliği yapıyorsa onu da kahhar ismi şerifinle kahreyle. (amin)
 
Sağlıcakla kalın...
UB Group

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Başkan Yüce bu sözlerle veda etti
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden