Sunuculuğunu Fayda Yem Bölge Satış Yöneticisi Seminer ilk olarak Sakalar Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Saka’nın konuşmasıyla başladı. Hasan Saka öncelikle CP Grup Fayda Yem’e daha sonra seminere katılanlara teşekkür etti. Hasan Saka’nın ardından konuşan Fayda Yem Satış Müdürü Vet. Hekim Hayati Özdemir “ Burada toplanarak sizleri genel itibariyle süt üretimi ile ilgili bilgilendirmek niyetindeyiz. Dünya’da Karma yem üreten firmalar arasında CP Grup birinci sıradadır. Biz süt üretiminde yemin önemini sizlere aktarmak istiyoruz. “ dedi. Özdemir CP Grup’un dünya karma yem üretimindeki yerini ve Türkiye’de var olan süt üretiminin dağılımını istatistik verilerle sunumunu gerçekleştirdi.
Son Olarak seminerde konuşan Yem Teknolojisi Genel Müdürü Veteriner Hekim Doktor Haluk Gülmez “ Eskiden ineklerimiz daha az hastalanıyorlardı. Günümüzde ise çok hastalanıyor. Her gün bakım yapmamız ineklerimizi incelememiz gerekiyor. İnek ve Sığır beslenmesinde yetişmesinde verim sağlanmasında hedef işkembe sağlığıdır. İşkembe sağlığı ne kadar iyi olursa süt verimi, döl verimi, tırnak sağlığını o kadar iyi olur. İneklerde ilk 20-25 litre süt için işkembede yıkılabilen protein kaynakları gerekmektedir. Daha yüksek süt üretimi için bypass özelliğe sahip ince bağırsakta emilebilen proteinler devreye girmektedir. Yonca Kuru Otu, Şeker, Lif , Mısır Silajı buna örnektir. Sadece Yem vermekle inek ve sığır beslenmesinde verim alamayız. Lif, yonca, mısır silajı vermeliyiz ölçülü miktarda. “ dedi.
Gülmez seminere katılan süt üreticilerinin sorularını cevapladı. Sorulan güzel sorulardan memnun olduğunu ifade eden Gülmez, seminere katılan herkese teşekkür etti.
Seminere iştirak edenlere kuru pasta ve meyve suyu ikram edildi. Seminere katılanların ismi listeye alınarak, seminer sonunda çekilişle 10 kişiye 3 Torba CP Grup Fayda Yem Karma yem verildi.
NEDEN FAYDA YEM ?
• Fayda yem Türkiyedeki kaba yem imkanlarına ve sığır yetiştiricilerinin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiştir.
• Besin maddeleri birinci sınıf kalitede standardize edilmiş hammaddelerden köken almıştır.
• Fayda Yemde bir kısım işkembede yıkılabilen protein miktarını karşılamak üzere NPN kaynağı olarak azot kullanılmıştır.
• Özellikle yonca kullanımının olmadığı yada sınırlı olduğu işletmelerde NPN den gelen protein işkembe fermentasyonu için büyük önem taşımaktadır.
• Yonca kuru otunun yeterli miktarda ve kalitede kullanıldığı işletmelerde de Fayda Yem kullanmak son derece uygundur. Yoncadan gelen işkembede yıkılabilen proteini de metabolize edebilecek işkembede yıkılabilen enerji Fayda Yemde formülize edilmiştir.
• Fayda Yemde protein kaynağı yüksek proteinli ayçiçeği küspesidir.
• Bu hammadde aynı zamanda önemli bir lif kaynağı olduğu için işkembe sağlığı açısında önem arzetmektedir.
• Fayda yemde NPN kaynaklarını işkembede metabolize etmek üzere nişasta kaynağı olarak buğday ve arpa nişastası kullanılmıştır.
• Buğday ve arpa nişastası hızlı yıkılabilen nişastaya sahip olması nedeni ile kısa sürede NPN kaynaklarını metabolize etmektedir.
• Fayda yemde NPN kaynaklarını işkembede metabolize etmek üzere kullanılan şeker kaynaklarından biri melastır.
• Melas NPN leri en az nişasta gibi iyi metabolize edebilen bir şeker kaynağıdır. Metabolik bu özelliğinin yanında melas güzel tadı ile hayvanların yem tüketimini olumlu etkilerken pelet bağlayıcı özelliği ile yem homojenitesinin sürekliliğini sağlar.
• Fayda yemde kullanılan diğer enerji kaynağı mısırdır.Mısır işkembede geç yıkılmasından dolayı subkliniz asidoz için iyi bir önlemdir.
• Fayda yemde kullanılan farklı mısır prosesi mısır nişastasının önemli bir bölümüne bypasslık özelliği kazandırır.
• Böylece bypass nişasta işkembede parçalanmadan barsaklara geçer ve ince barsaklardan emilir.
• İnce barsaklardan emilen nişasta işkembede yıkılan nişastadan daha çok enerji üretimine sahip olması nedeni ile hayvansal üretim açısından önemlidir.
• Mısırın işkembeden yıkılan kısmı azaldığı için işkembedeki asit üretimi de sınırlanır. Bu durum işkembede oluşabilecek subklinik asidozun önlenmesi nedeniyle hayvan sağlığı açısından çok önemli bir avantaj sağlar.