Ecdada Büyük Saygısızlık

Topkapı Sarayı 1. Avlusu'ndaki tarihi karakol binasının restaurant olarak işletilmek üzere bir şirkete kiralanmasına ve bu mekanda alkol servisi yapılacak olmasına tarihçilerden tepki geldi.

Muzaffer İslam Ordularının, Yavuz Sultan Selim dahil 40 hafız tarafından Kur'an-ı Kerim okunarak sefere uğurlandığı Topkapı Sarayı 1. Avlusu'nda bundan sonra sürekli içki içilecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın geçtiğimiz gün açılışını yaptığı Topkapı Sarayı 1. Avlusu'nda bulunan Karakol Restaurant'ın menüsünde her türlü içki bulunuyor.

Topkapı Sarayı Birinci Avlusu içerisine 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde sarayın güvenliğini sağlamak üzere tek katlı bir karakol binası olarak inşaa edilen yapı, belli bir süre kendi halinde bırakılırken, şimdi Kutsal Emanetler'in gölgesinde her gün kafayı çeken insanların mekanı olacak.

Osmanlı Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Topkapı Sarayı'nda sürekli içki içilmesini, “ağlanacak halimize gülmemiz gerekiyor” şeklinde yorumladı. Prof. Dr. Akgündüz; “Teessüf ediyorum, üzülüyorum, ecdadımızın kemiklerinin sızladığını hissediyorum. Dehşet bir durum, rezalet, terbiyesizlik, ecdada saygısızlık. Başka türlü ifade edemiyorum” dedi. “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu konuda en az bizim kadar rahatsızdır” diyen Ahmet Akgündüz, “Topkapı Sarayı'ndan başka içki satacak yer yok mu?” diye sordu. Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Topkapı Sarayı'nda böyle bir yere imkan vermesinin kesinlikle yanlış olduğuna dikkat çekti.

EKİNCİ: HASSASİYETİ GÖZETMEK GEREKİR
Osmanlı İmparatorluğu üzerine araştırmaları ile bilinen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Sarayın avlusunda içki içilmesinin, Topkapı Sarayı'nın tarihi misyonunu, içindeki mukaddes emanetleri ve halkın ona addettiği emniyeti nazara alırsak hoş karşılanacak bir durum olmadığının altını çizdi. Prof. Dr. Ekinci, “Bu gibi hususlarda, ‘bunda ne var, kanun buna müsait, çağdaşlık bunu gerektirir' demek yerine, toplum psikolojisini gözetmekte fayda var. İnsanların hassasiyetlerini gözetmekte fayda var. İnsanların çoğunluğunun istemediği bir şeyi yapmamak lazım. Restaurant olarak içki satışı yapılacak Topkapı Sarayı'na yakın çok yer var. Sultanahmet zaten turistik bir muhit ve orada içki satılıyor. Yakın geçmişte problem olan bir konuyu gündeme getirmek doğru bir şey değil. Cemiyette sosyal barışı bozacak hareketlerden kaçınmak ve bu hassasiyeti gözetmek gerekir” diye konuştu.


MÖNÜDE HER ÇEŞİT İÇKİ MEVCUT
Açılışı yapılmasına rağmen 1 Ekim tarihinde faaliyete başlayacak olan restaurantta ecdadımıza saygısızlık baş gösterecek. Uluslararası Kongre Sarayı Tesisleri İşletmeciliği Ticareti A.Ş. (UKTAŞ) tarafından restorasyonu yapılan yerin mönüsünde bira, Tekirdağ rakısı, yeni rakı, konyak gibi her türlü birbirinden çeşitli alkollü içecek mevcut.
Feriye Restaurantları'na kiralanan binada, her gün içki satışı yapılacak. Mekan ayrıca kongre ve konferansların özel geceleri ile gala yemeklerinde de kullanılarak içki servisi gerçekleştirilecek. Bu tür programlar, her geçen gün ecdada yapılacak olan saygısızlığı artırarak devam ettirecek. 



Vakit