Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm - yeni Banner

Depozito iade sistemi geliyor

13-08-2021 09:46:08 - AKYAZI
Depozito iade sistemi geliyor

Depozito iade sistemi ile birlikte atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye yılda 1 milyar 400 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor

Lonca Doğalgaz
Çevreyi tehdit eden plastik atık sorununa çare olarak gündeme gelen depozito iade sistemi ile geri dönüşüm yoluyla çevreye ve iade ücreti ile de tüketiciye katkı amaçlanıyor.
 
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, "Türkiye’de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajı kullanılıyor ve bunun 9 milyarı pet ambalajlardan oluşuyor. Depozito İade Sistemi ile söz konusu atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye yılda 1 milyar 400 milyon lira katkı sağlanabilir." ifadelerini kullandı.
 
DEPOZİTO İADE SİSTEMİ (DİS), 2022 YILINDA DEVREYE GİRECEK
 
PAGEV'den yapılan açıklamaya göre, plastik, cam, metal-alüminyum ve karton atıkların çöpe değil, geri dönüşüme gitmesini sağlayacak Depozito İade Sistemi (DİS), 2022 yılında devreye girecek. Çevresel sorunları azaltması beklenen DİS’in, geri dönüşüm sektöründeki yatırımları hızlandırması bekleniyor.
 
TÜRKİYE’DE KULLANILAN 20 MİLYAR İÇECEK AMBALAJININ 9 MİLYARI PET ŞİŞEDEN OLUŞUYOR
 
Türkiye’de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajının kullanıldığını ve bunun 9 milyarının pet ambalajlardan oluştuğunu anlatan Eroğlu, DİS ile söz konusu atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye yılda 1 milyar 400 milyon lira katkı sağlanabileceğini bildirdi.
 
DEPOZİTO SİSTEMİ, 3 SONUÇLA DA KAZANDIRACAK
 
Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Depozite sisteminin 3 sonucu olur. Birincisi ürünü satın alırsınız, kullandıktan sonra atığını iade edip depozito bedelinizi geri alırsınız. İkincisi ürünü alırsınız, kullandıktan sonra iade etmezsiniz ve depozito bedeli sisteme yani devlete kalır. Devlet o parayı, geri dönüşüm sisteminin büyümesi ve çevrenin korunması için kullanır. Üçüncü şıkta ise ürünü alırsınız ve kullandıktan sonra iade etmesiniz ama depozito bedeli için atık toplayan birilerine verirsiniz. O kişi de depozito bedelini almak için atığı toplama merkezine götürür ve depozito iade parasını kendisi alır. Her üç şıkta da ambalajların etrafa atılması engellenerek çevrenin korunması sağlanırken hem tüketicinin hem geri dönüşüm sektörünün kazandığı sistem çalışmış olur.”
Sakarya Beton

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Vatandaş Kemal 4 yıl önce2021-08-14 00:19:25

Batının bizden 50 yıl ileride olduğunu düşünmüyorum. Her yönüyle Türkiye yi kıskanıyorlar. İnsan hakları ve özgürlükleri, gelir dağılımı adaleti, eğitim-sağlık- hizmet alanlarında yapılan atılımlar Batıyı kıskandırmak. Tabii yersen

0
-1
Asi54 4 yıl önce2021-08-13 22:44:41

Dünyadan ülkemize geri dönüşüm ile kazandırılmak üzere aylık 49bin ton yanlış değil evet aylık tam 49 bin ton plastik atığın ülkemize geldiğini kim biliyor.greenpeace sayfasında mevcut google türkiyede plastik atık İthalatı son 15 yılda 173 kat arttı greenpeace yazın rakamları görürsünüz.Şöylede bir gerçek var pandemi gibi bir illet varkende aslında virüs ithal ediliyor.Son kesildiğinde son balık tutulduğunda galiba insan oğlu paranın yenmiycek birşey olduğunu anlayacak...vesselam güzel ülkem

0
-0
ÇAKIR 4 yıl önce2021-08-13 12:34:09

4. İse marketlerde bedava verilen poşete bize markete 25 kuruş ödetildigi gibi artı depozito koyarsınız ya verir alırız yada evden kap getiririz

0
-0
eleman 4 yıl önce2021-08-13 09:55:53

batı dünyası bu sistemi yıllardır kullanıyor, çevre dostu, ekonomik, insana doğayı koruma görevi veren bir sistem. bu anlamda türkiye batının 50 sene gerisinde. beyin olarak zaten 100 yıl geridesin.

3
-0
Kaçakçılık operasyonu; 98 hayvan ele geçirildi
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

HSK Temizlik Hizmetleri