Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

BU RESMEN ÇEVRE KATLİAMIDIR OSB OLSAYDI BALIKLAR ÖLMEZDİ

18-09-2019 11:49:02 - AKYAZI
BU RESMEN ÇEVRE KATLİAMIDIR OSB OLSAYDI BALIKLAR ÖLMEZDİ

Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Z.Şinasi Bayraktar,Mudurnu Deresinde yaşanan irili ufaklı toplu balık ölümleri ile ilgili açıklama yaptı

Özgür Adımlar

Başkan Bayraktar, daha önceki yıllarda Mudurnu deresindeki balık ölümleri ve akarsuların kirletilmesi ile ilgili mevcut sanayi kuruluşlarını defalarca ikaz ettiğini, arıtma tesislerinin düzenli bir şekilde çalışır hale getirerek akarsularımızı kirletmemeleri için Kurum olarak ta kendilerini uyarılarda bulunduk. Uyarılarda bulunmamıza rağmen ara ara gizlice zehirli kimyasal maddeleri derelerimize akıtmaları utanç vericidir. Bu konu hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sık sık kontrollerde bulunmaları için kendilerine ricada bulunduk.

Bölgemizdeki tüm fabrikaların arıtma tesisleri bulunmaktadır. Hepsinin arıtma tesislerini hem tam kapasite çalıştırmaları için hem de atıkları derelere boşaltmamaları için dolaştık.  Arıtma tesislerini tam kapasite çalıştırmama sebepleri maliyet ve elektrik giderlerinin yüksek oluşundan kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Arıtma tesislerinin çalıştırılması konusunda maliyetlerin düşürülmesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hükümetin mutlaka katkıları olmalıdır. Ya elektrikte indirim yapılmalı ya da düzenlemeler yapılarak arıtma tesisleri çalıştırılmalıdır. Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü de denetimlerini düzenli bir şekilde yapmalıdır. Bütün sıkıntı maliyetlerin yüksek oluşu sebebiyle arıtma tesislerini çalıştırmayarak, arıtma tesisi gideri haricinde gizli bir hat çekerek kimyasal atıkların Mudurnu deresine akıtmaktadırlar.

Aslını arayacak olursak bu vurdumduymazlığın  sanayi bölgemizde bir OSB nin bulunmamasından kaynaklandığı görüşündeyim Sanayileşme konusunda Sakarya’dan sonra en büyük sanayi kuruluşlarının Akyazı’da bulunduğunu ifade eden Başkan Bayraktar, çarpık sanayileşme sebebiyle bugün bu durumla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Bu çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için defalarca Sanayi bakanlığımıza ve OSB Genel Müdürümüzle temasa girdik. Daha önce bölgemizde Karma OSB kurulmasıyla ilgili Bakanımızla yüzyüze görüşerek ve bölge hakkında kendisine brifing vererek ilçemizde OSB kurulması  kaçınılmaz olduğunu ifade ettik. Bakanın oluru alındıktan sonra Sanayi kuruluşlarının yazılı olur dilekçeleri   ve   Küçücek Belediye meclisinin kararı da alınarak Kaymakamlık kanalı ile Valiliğe müracaat ettik.  Valiliğimizin oluru ile Sanayi ve Ticaret  Bakanlığı OSB Genel Müdürlüğüne Müracaat iletildi. Bir ay boyunca Ankara OSB Genel Müdürlüğüne gidilerek işin çabuklaşması sağlandı.

 Akabinde Bakanlığın ve OSB Genel Müdürlüğünün oluru ile yer seçimi konusuna gelindi.Yer seçimi için her Bakanlıktan  19  kişilik heyet geldi. Alanlarda inceleme yapıldı. Yer seçimine gelen heyet üç gün kaldı, üç gün boyunca ilçe kaymakamımızca ilçemizde ağırladık. Akyazı Ticaret Borsası Toplantı salonunda olumlu raporlar yazılarak Sanayi Bakanlığına iletildi. Yurtdışında olan Bakan ülkeye döndüğüm  gibi dosyayı onaylayacağım. OSB’niz hayırlı  uğurlu olsun dedi. Bakanımızın imzalamasına bir gün kala ne olduysa zamanın Küçücek Belediye Başkanı, Belediye Meclisini toplayarak alel acele meclis kararı aldırdı. Akyazı OSB’nin daha önceki meclis kararında  istemiştik  fakat şuanda Akyazı OSB istemiyoruz diye gece yarısı karar alarak OSB Genel Müdürlüğüne yolladılar.  Küçücek Belediye Başkanı kimin etkisi altında kalarak bu kararı aldıklarını kendileri daha iyi bilmektedirler. Sonuç olarak OSB Kurulması engellenmiştir. OSB Genel Müdürü bu şartlarda Bakan Bey bunu onaylamaz diyerek ifade etti. Ayrıca Genel Müdür OSB kurulması için yapmış olduğumuz çalışmalar ve kaybetmiş olduğumuz zaman için üzüldüğünü belirtti. Görmüş olduğumuz bu durum karşısında Akyazı Kaymakamımız ve bizler şok olduk. OSB kurulmasına kim yada kimler engel olduysa hesabını öbür dünyada vereceklerdir.

Daha öncede akarsularımıza akıtılan zehirli atıklar sebebiyle Mudurnu deresi kenarında bulunan Kazancı Mahallesinde hayvan telef olduğunu ifade etmiştik. O günlerde kimse bizim aklımızı beğenmemişti. Ama  bugün herkes pişman oldu. Pişman olmaları da artık bir şey değiştirmiyor. O gün Akyazı’da OSB kurulsaydı ne akarsular kirlenecek ne balıklar ne de hayvanlar telef olmasına sebep olacaktı. Bugün akılsız başın cezasını toplum olarak bizler çekmekteyiz. O olaylardan sonrada girişimlerimiz devam etti. Üşenmeden bıkmadan Bakanımıza ilettik.

Akyazı OSB nin kurulması kaçınılmaz olduğu Bakanlardan talep ettik. Ama ne yazık ki siyasetçilerimize iletmemize rağmen Sakarya’lı hiçbir siyasetçiden yardım görmedik. Sakarya’lı siyasetçilerimize şunu söylemek istiyorum. Akyazı’ya sahip çıkın, Akyazı üvey evlat muamelesi görmesin. Seçimlerde Akyazı Halkı  % 71,40 oy vererek Marmara birincisi yapmışlardır. Oyu veren Akyazı, hizmeti alan başka yerlerdir. Karadenizlinin dediği gibi  ‘Acılı lahana çorbası içerek perhiz yapılmaz’  bu acılı lahana çorbasını kendileri içsinler.  Adapazarı’ndan sonra en büyük ilçe biziz. Sakarya’nın ilçelerinin hiç birinde Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası yoktur. Bunlar Akyazı için velinimettir. Bugün kurulmak istense de bu kurumların kurulma imkanı yoktur.

Başkan Bayraktar Fabrikaları bir yer de de himaye etmek zorunda kalıyoruz. Bu fabrikalarda bir sürü evlatlarımız ve kardeşlerimiz çalışarak rızkını temin etmektedir. Her haneden 2-3 kişi bu fabrikalarda işini aşını temin etmektedir. Fakat fabrikaların da kendilerine çeki düzen vermelerini ifade ediyorum. Hiçbir sanayi sektörünün  Akyazı’yı kirletmeye ve Akyazı’nın geleceği ile oynamaya hakkı yoktur.  Ben buradan siyasilerimize çağrıda bulunuyorum. Bir an önce Akyazı’ya OSB yi kurun. Ne derelerimiz kirlensin ne balık ve hayvan ölümleri olsun. Siz taşın altına elinizi koyun biz gövdemizi  koyalım. Akyazı’ya sahip çıkın. Seçim zamanı Akyazı’dan aldığınız oyların hakkını verin diyerek sözünü noktaladı.

Akgün Restoran Çorba

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
aaagyazılı 5 yıl önce2019-09-19 15:00:30

Kesinlikle OSB gerekli. Devlet bizden çevre kirlenmesin diye 0.25 kuruş poşet parası alırken, doğayı dereleri katleden fabrikalara doğru dürüst caydırıcı ceza kesemiyor mu?

0
-0
saf akyazılı 5 yıl önce2019-09-18 23:35:44

fabrikayı kapatırız çeker gideriz mi diyorlar. hee o zaman öyle bir ceza keseceksiniz ki fabrikayı satsa ödeyemeyecek. yalvaracak yapmayın etmeyin diye. sonra ne mi olacak bütün fabrikalar hizaya gelecek. bu mevzular bir tek bizim ülkemizde var. elin gevuru ormandan bir dal kırana yüklü ceza kesiyor

2
-0
Akyazili 5 yıl önce2019-09-18 18:02:17

Osb kurulur kurulmaz olayla hic alakasi yok. Bir yasak varsa ve ihlal ediliyosa geregi yapilir. Ceker gideriz kapatiriz fabrikayi mi diyorlar ? Korkutuyorlarmi devleti ? Ozaman belediye olarak açın bir kanal oraya akitsinlar pisliklerini

1
-0
Vatandaş 5 yıl önce2019-09-18 17:57:50

Yani diyorsunuzki osb olana kadar dereye zehir sacabilirler. Baliklar ölüyo gecen senelerde kazanci köyünde dere içinde inek zehirlenerek öldü. Yasak mi dereye kimyasal atmalari ? Yasaksa cezai islem uygulayin bunun otesi berisi yok. Devletin sözü bu adamlara geçmiyormu? Yazik. Vallahi yazik.

2
-0
Vedat Ocaklı 5 yıl önce2019-09-18 17:47:52

Kalbimizdeki ne tercüman olmuş ağzına yüreğine sağlık sayın Başkan

1
-0
Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden