Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre Sakarya'da ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 75,65 arttı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden yapılan derlemeye göre, Ocak-Ekim döneminde ülke ihracatına yüzde 2,5 katkı sağlayan Sakarya, başta otomotiv olmak üzere demir ve demir dışı metaller, makine ve aksamları, iklimlendirme sanayi, kimyevi maddeler ve mamulleri gibi çeşitli sektörlerle ekonomiye güç katmaya devam ediyor.
Geçen yıl Ocak-Ekim döneminde 3 milyar 947 milyon 913 bin dolarlık ihracat yapan Sakarya, bu yılın aynı döneminde yüzde 17,5 artışla 4 milyar 639 milyon 473 bin dolarlık dış satım gerçekleştirdi.
ATSO Başkanı Z.Şinasi Bayraktar; Sakarya iş dünyasının çeşitli sektörlerde dünya pazarlarına açılarak Türkiye'nin ekonomisine katkı sağladığını söyledi.
Bayraktar; "
Sakarya iş dünyası Ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 20,48 ve geçen yılın Ekim ayına göre ise yüzde 75,65’lik artışla 528,24 milyon dolarlık ihracat yaparak geçtiğimiz ayı en çok ihracat yapan 7. il olarak kapattı. Sakarya ülke ihracatındaki payına göre Türkiye’nin Otomotiv ihracatının %15,23’ü, Süs Bitkileri ve Mamulleri ihracatının %4,55’i, İklimlendirme Sanayii ihracatının ise 1,16’sını tek başına karşıladı. İhracatta lokomotif sektörü otomotiv, toplam ihracatın yüzde 89’unu tek başına karşıladı. Bu başarı, kentin otomotiv sektöründeki önemini bir kez daha gözler önüne serdi" dedi.
Bölgelerinde yaşanan gelişmeler ve dünyadaki gerilimler, enflasyon, kur baskısı ve finansmana erişim ile yüksek fiyatlar da dikkate alındığında ürün tedarikindeki sorunların ve ticari risklerin devam ettiğini belirten Bayraktar “Bu sebeple proje bazlı çalışarak pazar çeşitliliğimizi artırmalı, yeni pazarlara yönelmeliyiz. Sorunlarımızın üstesinden gelmek için de ülke olarak Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları ile üretimlerimizdeki katma değeri ve buna bağlı olarak ihracat birim değerlerimizi artırmak durumundayız" diye konuştu.
Sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza tüm zorluklara rağmen vermiş oldukları mücadeleden dolayı teşekkür eden Bayraktar, sürdürülebilir bir sanayi ve sürdürülebilir ihracat için var güçleri ile çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Okunma Sayısı: 34