İNOĞLU YAPI ÇELİK PREFABRİK YAPILAR
Ellidört Park

Akyazı’nın Bilinmeyen Tarihi

20-02-2017 18:25:16 - AKYAZI
Akyazı’nın Bilinmeyen Tarihi

Akyazı’ya gelerek Boztepe köyünü kuranlar ailelerden 84 yaşındaki eski milletvekili Barbaros Turgut Boztepe Akyazı’nın tarihini anlattı

Özgür Adımlar
Uzun yıllar Akyazı’yla ilgili araştırma yapan Barbaros Turgut Boztepe Akyazı Haber ofisini ziyaret ederek bilgilerini Akyazılılarla paylaştı. İlk bölümde Boztepe kuruluğu ve çeşitli bölgelere ait tarihi bilgileri paylaşan Boztepe devamını anlatacağını belirtti. Parça Parça bilgiler. Barbaros Turgut Boztepe Kimdir yazı biyografisi yazı sonunda yer almaktadır.  
 
4000 yıl evvel Mudurnu Akyazı’nın içinden akıyordu. Çakıl ve sel yatağıdır. Yakın zamanda ise Akyazı Bataklıktı. Zamanla yerleşim yapıldı.
 
Karaçalılık şimdiki fabrika muhitinin olan yerde karaçalılar vardı özellikle o bölgede çok fazla vardı. Mezarlığın oradan Mudurnu deresine kadar olan kısım Şimdiki Karaçalılığın ismi Kürt Kuzuluk’tur Kürtlerin Akyazı’ya gelip yerleştiği tarih 1825 yılında Akyazı’ya manavlardan sora ilk göç kürtlerdir. Bunlar Musul kürtleridir.  Kurt Kuzuluk ismi daha sonra Karaçalılık olarak değişti.
 
Aksartepe’nin eski ismi ağasartepe ‘dir o tepe Roma döneminden beri var o dönemde gözlem kulesiydi orası. Seferde gözlem yapılıyordu Bolu Ankara bu yolun ayrıştığı Hendek ve Düzce yok orada ereğliye gidiyor. Ereğli antik dönemde limandı En büyük ticaret merkezi burasıydı, En büyük yerleşim yeri İstanbul ve Bursa. Bursa, İznik, Mekece üzerinden gelen yol Sapanca’ya geliyor. İstanbul’dan gelen yol sapanca’ya geliyor. Sapanca’da hanlar var. Sapanca ilçe Akyazı nahiye,Adapazarı Ada köy olarak Akyazı’ya bağlı. Akyazı ‘da Sapanca’ya bağlı Roma döneminde roma yolları bulduk. Romalıların yolu büyük büyük düz taşlardır. Geyve’de çok fazla vardı. Hepsinin üstüne taş maş toprak koydular yok oldu gitti. Ali Fuat Paşa sağına doğru gidersen 40 bin kişilik şehir vardı o dönemde Rumların. Onun sırtından yol Romaya gidiyor. Bu bölgeden geçen kervanların güvenliği için Aksartepe gözlem kulesi olarak kullanılıyordu. Yük taşıyanlar deve kervanları yolda soyuluyordu. Osmanlı ve eski zamanda çok eşkıya vardı. Bir şey söyeleyelim ****** ’ler vardı bu bölgede Geyve’ye gider soyar geliyorlardı.  
2. Antik Liman Amasra sora Sinop ondan sora zaten liman yok. Şimdi Ereğli’ye gidecekler. Bu Aksartepe’nin yamacından Alaağaç’ın olduğu yerden dağ ovaya gelmeden. Ova bataklık zaten onun kenarından oradan yol var Roma yolu Pazarköye gidiyor. Pazarköy’de yerleşim yok. Burada Ermeniler Ticaret yapıyor. Buradan Beynevit üzerine gidiliyordu kervanlar. Beynevit’te ise rumlar var o dönemde. Hasanbey köyünde Ermeniler var. Pazarköy’de Ermeniler var. Alaağaç olduğu gibi ermeni. Sanıyorum hendek bugün olan yerinde değil.  Hendek bir köyü var sanıyorum adı Kadifekale adı. Orada kale var eskiden kalma. Osmanlıdan önce Bizans döneminde. Oradan gidiyorsun Düzce diye bir yer yok. Üskübu var. Anfi tiyatro var yolun kenarında orası çok batmamış.
Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon Pontus Rum işgali için bu yolu takip etti. Bizim bu yolu takip etti. Aksartepe’de yerleşim vardı. Bu bölgeyi kollayan gözetleyen asker veya görevlilerin yerleşimi. Yerleşkesi bulunuyordu. Aksartepe’de bazı yerlerde yapı kalıntıları vardır.
Boztepe’nin elektriği tarafımdan yaptırıldı
Kiremitlinin arkasında orman içinde bir ev var. Elektrik var. Şimdi bakıyorum direkler betondan yapılmış. Ama onun temeli özeldir. Ben bunların hepsini Adalet Partisi dönemlerinde yaptırdım. Çünkü ben o dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi Teknoloji Ticaret Komisyonu başkanlığını yaptım.
Akyazı’da enteresan yerler var. Reşadiye’nin olduğu yerde ve bizim tarafta ( Boztepe) çok büyük Genç Roma dönemine ait yerleşim yeri var. Helenistik dönem, antik döneme ait.Malesef burada hiç bir zaman çalışma yapılmamış. 70 ler de büyük bir yağmurla toprak kayması olmuştu ve Altından büyük mermer sütün çıktı. Muhtar sütünün bir kısmını görünce aha buldum burada altın var diye kazmaya başlıyor aşağı doğru kaz kaz sütünün dibini bulamıyor .Sutün aşağıya gidiyor. O sütün en az 20 metre. Orada ya anfi tiyatro var ya da sunak var ibadet yeri. O dönem çok tanrılı din dönemi. Maalesef bu tarihi eserlerle ilgili araştırma yapılmadı toprak altında kaldılar.
Kayabaşında su kanalları var. Su depoları var. Boztepe’de benim bulduklarım var. Kayabaşı tarafında Barutçuların nineleri çapa yaparken mezar buluyorlar. Onlardan duydum. Kiremit mezar bulmuşlar. Çocuk mezarı bulmuşlar.  Bu oralarda yerleşim olduğunun ispatıdır.
Boztepe en az ispat edebildiğim Milattan 75 evvelki yerleşim yeri. Boztepe köyü Sakarya’nın Akyazı ilçesinin güneydoğusundaki köydür. Bir tarafı Göynük bir tarafı Taraklıya kaçıyor. Bugün ki Boztepe’nin yerleşimini yapan dedem Ahmet Hamdi Boztepe bir de Şevki Çavuşun babası Yetim Mehmet Çavuş Ağa bunların soyadı Civan. Diğeri dedem. 
1877 yılında Şerefiye ve Kuzuluk kurulmuş. 1891 yılında bizimkiler buraya ( ŞEREFİYE-BOZTEPE) geliyor. Daha tam yerleşmeden Reşadiyeliler geliyor. Ne yapıyorsunuz burada diyorlar . Yerleşecez diyor bizimkiler. Yerliler burası bizim harmanlığımız diyorlar. Biz ava şu tepeye gidiyoruz. Eski yerleşim yeri kilise kalıntıları var. Geyik avı filan yapıyoruz orada diyor. Burayı götürüyorlar.(şimdiki Boztepe köyü) Burayı görünce dedemler beğeniyorlar yerleşiyor. Orman olmayan yerlere yerleşiyorlar. Boztepe kayabaşı mevkiinde bizimkiler hep tütün ektiler. Çok güzel tütün oluyordu. 1891’de cami düzünde yerleşiyorlar. İlk yaptıkları iş cami yapmak. Oranın imamlığını dedem yapıyor. Ben çocukluğumda o kilisenin kalıntıları hep taştı. Dedem 2 katlı ev yapmıştı. O taşları kullanmıştı evin cephesine. Şimdi o işlenmiş güzel işlenmiş taşları göremiyorum. Ev yaparken kazıyorlar 3 küp çıkıyor. Biz bu küplerin içinde saklambaç oynardık düşünün o kadar büyük. . Bunları içi ağzına kadar şarap dolu. Kilisenin şaraphanesiymiş orası. Fakat o kadar koyu ki. Sanıyorlar ki en az 300 yıl evvel yaşamışlar ve terk etmişler burada bu küpler kalmış. 2 derin vadinin gittikçe düzleşen yerinde kurulmuş Boztepe. Doğusunda fındıksuyu deresi var. Batısında Taşyatak deresi var. 10 Km’lik sahadır Boztepe denizden 900 metre yükseklikte.
Boztepe köyünün Kuzeyden güneye doğru Samanlı doğrusuna gittiğimizde 2 yayla var. En eskisi Acelle ve Sultanpınar yaylası. Acelle yaylasında benim çocukluğumda Fransızlar tarafından işletilen Hızar fabrikası vardı. Atatürk zamanında da devam etti bu fabrika sonrasında bırakıp gittiler. Bu fabrikanın motoru buharlı çalışıyordu. Dünya’da ilk icat edilen motor bunlardı. Ham maddesi odun içine odun atıyorlardı. Buhar yaptırıyorlardı. Orada kestikleri tahtaları öküz arabalarıyla taraklı üzerinden İzmit’ten sevk ediyorlardı. Her sene yazın kadırga yapılırdı eğlencedir bizim dükkanımızda ben peştamal satardım. Her yörenin peştamalının yolluklarının rengi farklıdır. Bunu kimse bilmiyor, kayboldu o kültürlerimiz. Denize yaklaştıkça uçuk, bugünkü Trabzon sporun rengidir. Dağlara çıktıkça renkler koyulaşır. Ben çocukken bunları herkes köyde giyerdi. Her yıl kemençeyle horonla yaylaya çıkılırdı.
 
Sultanpınar yaylasına geldiğimizde. Sağ tarafta bir oba vardır. Ahıryan obası. Tam çıktığımız yerde bir oba vardır o aba Çepni obasıdır. Sol tarafa devam ettiğinizde tepenin arkasında Ninikli obası vardır yani Ünlütürklerin obası. Ahıryan obası 75 hane, çepni obasıda 75 hane. Ninikli hanesi 150 hane. Zaman içinde elektrik getirdim. Her evde yaylada yayık vardır. Buzdolabı bulaşık, çamaşır makinası artık modernleşmeye başlamıştı.
Boztepe köyünün eğitim sistemi Akyazı’nın ilk yüksek tahsil eğitimi yapan yerdir. 1950 liler benim amcamın büyük oğlu  Kazım Boztepe Boztepe köyünden ilk çıkan hakimdir.  Bolu’da 40 seneye yakın ağır ceza reisliği yaptı. Bolu hâkimliği yaptı. Abim hukuku bitirdi. Ben iktisat bitirdim. Çatalkaya’dan ilahiyat profesörü vardır. Yatakyanı denilen derenin yanında buralarda Özdemirler oturur. Burada Niyazi Özdemir var. Bugün Türkiye’nin en meşhur romancısıdır. 20’nin üstünde eseri vardır.  Boztepe köyü Kılıçkeserlerden Türkiye’nin ilk kadın pilotu var. Yine dizilerde oynayan Boztepeli sanatçılar ismini çıkartamadım şimdi.  DEVAMI GELECEK
 
Barbaros Turgut Boztepe Kimdir ?
Yaşayan Tarih olarak anılan Barbaros Turgut Boztepe Akyazı’nın ilk seçilmiş milletvekili. Akyazı’nın tarihiyle ilgili yaptığı araştırmalar ve bilgileri Akyazı Haber okurlarıyla paylaştı.
Barbaros Turgut Boztepe
Akyazı boztepe Köyü Boztepe köyüne kayıtlı 6.6.1933 doğumlu Orta Okulu Bilecik, liseyi Haydar paşa lisesi, İstanbul Üniversitesi İktisat fakültesinde 3 disiplin bitirdi. İktisat, işletme ve maliye bölümleri. İstanbul Hukuk Fakültesinde okudu.
İstanbul Belediyesi müdürlüklerinde yöneticilikler. İstanbul şehir operası kuruculuk yaptı, İktisadi teftiş heyetinde belediyede müfettişlik yaptı. 1969 Yılında Sakarya’dan CHP Millet Vekili olarak seçilerek milletvekilliği yaptı.
Marmara Göz
Akyazı’nın Bilinmeyen Tarihi
Ürdüç

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
Ali duru 4 yıl önce2020-05-26 22:10:53

Kurt kuzuluk deil kürt kuzuluk oranın ismi ordaki kürt lerde aslında Kerkük den gelen Türkmen lerdir Kürtler deil

2
-0
Kayan tır yoldan çıktı
1 / 15
İstanbul Outlet

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)