2018 yılı fındık hasadı nedeniyle, fındık toplama işlerinde çalışacak tarım işçilerine ödenecek ücretleri belirlendi.
Buna göre, fındık toplama işinde çalışacak işçilere cinsiyet ayrımı yapılmaksızın günlük bürüt ücret 67 lira 65 kuruş olacak.
İş aracıları yönetmeliğe göre, işçilerden ücret alamayacak.
İş aracıları işe başlamadan önce işçilere yapılacak iş, ücret ve diğer hususlar hakkında bilgiler verecek. İşçilerin konaklama yeri ile işleri arasında uygun araçlarla güvenilir şekilde ulaşımının sağlanması hususunda iş verenler doğrudan kontrol ve gözetim yapacak.
Ücretler kararlaştırılan ödeme biçimine göre günlük, hafta,aylık, parça parça götürü iş verence her işçinin kendisine ödeme sağlanacak.
Yol parası giderleri işçiler tarafından ödenecek.
Muhtarlar kendi köylerindeki işçi talep eden üreticilerle bağlantı kurarak kaç işçi istediklerini ve hangi işçi temsilcisi ile anlaştıklarını bir liste halinde hazırlayarak kaymakamlık makamına sunacak.
Fındık toplama günlük örf ve adetlere göre günlük çalışma saatleri 8 saat olarak belirlenmiş olup iş veren ve işçi arasında yapılacak sözleşme ile çalışma saatleri belirlenecek ve 8 saati geçmeyecek. İşçilerin günlük istirahat ve ihtiyacı için bir saat istirahat molası verilecek. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen müktarının yüzde elli yükseltilmesiyle ödenecek.
10 kişiden aşağı işçi çalıştıran yerlerde çavuş olmayacak. Çalışan işçi ne kadar çok olursa olsunbir bahçede birden fazla çavuş olmayacak. Çavuş çalıştığında 1,5 yevmiye, çalışmadığında 1 yevmiye alacak.
Öte yandan fındık harman ücreti ise hortumlu 170 TL Hortumsuz 160 tl olarak belirlendi.