Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Batakköylü Düğün Salonu

YÜKSEK DÖVİZ KURU VE ENFLASYONUN EKONOMİYE ETKİLERİ

2018-10-13 13:36:06
2234 OKUNMA

Halil AKAN

1.Bölüm: Döviz kurunun yükselmesinin ekonomimize etkileri:
 
Döviz kuru, her hangi bir ülkenin para biriminin bir başka ülke para birimi cinsinden fiyatı olarak tanımlanır. Döviz kurunu etkileyen faktörler neler olabilir; Avrupa ekonomilerinin durumu, FED kararları, cari açık, enflasyon beklentileri, ekonomik politikalar, yurt içi ve yurt dışı faiz oranları vb. bunları tek tek açıklamaya kalkarsak konu çok uzayacağından başlıklar halinde belirtmeye çalıştım.
 
Peki, yükselen döviz kurunun ekonomiye ne gibi etkileri olabilir birde onlara bakalım:
 
-Gayri Safi yurt İçi Hâsıla(GSYİH) düşer, (GSYİH: ülkenin kendi sınırları içerisinde belli bir zaman içinde üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin para birimi cinsinden değeri demektir).
 
-Satın alma gücü azalır, özellikle %95 oranında ithal ikameye dayalı ekonomiye sahip bizim gibi ülkelerde, kullanılmakta olan ürünlerin çoğunluğu ithal edilmiş olacağından hemen hemen her şeyin fiyatı artacağından vatandaşın satın alma gücü azalacaktır.
 
-Yatırımcı, sürekli yükselen kurlar yüzünden belirsizlikler artacak ve bu nedenle yatırım yapmaktan kaçınacaktır.
 
-Fiyatlar sürekli artacağındanEnflasyonu arttıracaktır. Hemen hemen her şey ithal edildiğinden(ham madde bile) bu artan maliyetler fiyatlara da yansıyacak ve ürün fiyatları da artacaktır. Özel sektör ve devletin yerli para cinsinden borç yük artacak, bu da kamusal yatırım harcamalarının azalmasına ve kamu ve özel sektörde İstihdamın düşmesine, işsizliğin artmasına sebep olacaktır.
 
Peki, yüksek döviz kuru her zaman kötü müdür?Elbette ki değildir. Döviz kurunun yükselmesinin en belirgin faydası,  yükselen kur nedeni ile ithalat cazibesini kaybedeceğinden cari açığın azalmasına katkı sağlayacaktır.Birde teknoloji ihraç eden ve büyüyen bir ülke iseniz mesela Çin gibi, dünyaya sattıklarınız (ihracatınız), dünyadan aldıklarınızdan (ithalatınızdan) çok daha fazla ise bu durum sizin için bir avantaja dönüşecektir. Hammadde ithal ediyor olsanız bile siz, aldığınızdan kat ve kat fazlasını sattığınız için maliyet fiyatlarınız artsa dahi sizin her zaman dış ticaret fazlanız olacaktır.
 
Yüksek kur, ihracatı fazla olan ülkeler için dış piyasada rekabet avantajı sağlar. Fakat siz sürekli dış ticaret açığı veren, kamu ve özel sektör olarak sürekli yabancı para birimi ile borçlanan bir ülkeyseniz, işler burada yukarıda bahsettiğimizden tersine dönecektir ülkemizde olduğu gibi. Yani döviz kuru artıkça, dış ticaret açığımız TL bazında hızla artacaktır. Gıda maddelerini bile ithal ediyor olduğumuzdan (canlı hayvandan, gübre, tohum, temel tüketim maddelerine varıncaya kadar) bu da bütçeyi felakete sürükleyecektir.
 
Bir zamanlar Dünya’nın tarımda kendi kendine yeten ülkeler arasında olmakla iftihar eden ülkem, bugün 2 milyar dolara yakın tohum, saman ve yem ithal ediyorsa, onca otlak ve meralarına rağmen canlı hayvan ithalatında çok ciddi artış gösteriyorsa, doların kurundaki her bir kuruş artışın bizim cebimizden daha fazla para çıkması demek olacaktır. Bizim ülke olarak yatırımdan tek anladığımız şey beton ve türevleri olduğu için, yapılan yatırımların ülke ekonomilerine kazancı zararından oldukça az olacaktır. Bizim derhalen azından temel meyve-sebzeyi yani, temel gıda ürünlerini üreten, kendi yerli tohumunu, hayvanını besleyecek samanı kendi üreten ve yeniden kendi kendine yetebilen bir ülke olmamız şarttır.
 
Evet, yükselen döviz kuru artan maliyetlerden dolayı kamusal yatırım harcamalarının da azalmasına neden olacaktır. Sınırsızca ülkeme sokulan döviz sadece tüketimde kullanıldığı için, üretim, özellikle de ağır sanayi ve teknolojik üretim yapılmadığı için paranın sahibi, emirlerine itaat etmediğini gördüğünde, döviz kurlarındaki yükselişi bir koz olarak kullanmak isteyecektir. Bu durumdan kurtuluş reçetesi ne olabiliri bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım. Bu yazımızda yükselen döviz kurlarının, yükseliş nedenlerini, ekonomimize etkilerini ve enflasyonla ilişkini kısaca aktarmaya çalıştım. İkinci bölümde, enflasyon,  yüksek enflasyonun ekonomiye etkilerini ve bu durumdan kurtulmak için neler yapılabileceğini aktarmaya çalışacağım. Allah cc. bu durumdan devletçe, milletçe, hükümetçe ders alıp israftan uzak Müslümana yakışır yaşama geçmeyi yüce milletime nasip etsin. DEVAMI GELECEK...

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Fırsatçılara 848 milyon lira ceza kesildi
1 / 15
Murat Optik

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Akgün Restoran