Çetinler Kereste İnşaat Akyazı
Toprak Turizm

DÖVİZ KURUNDA DÜŞMEYEN ATEŞ...

2022-08-12 11:54:54
1483 OKUNMA

Halil AKAN

Son zamanlarda yukarı doğru yükseliş istekli döviz kur hareketleri gözlemliyoruz. Her ne kadar birileri bu yükselişin nedeni olarak, faizlerin artırılmamasında görse de, bunun faizle bir alakası olmadığını size izah etmeye çalışacağım.
 
Hatırlarsanız, daha önce de döviz hızla yükselmişti ve o dönem faizler 13 iken, “merkez bankası 2 baz puan artırsa bu kurlardaki yükseliş durur “ diyenler bugün faiz artırılmadığı için kurlar yeniden yükseliyor diyenlerdi ve sonunda bir hafta sonu para politikası kurulu acil toplantı yaparak faizleri, 2 değil 5 puan artırdı. Peki sonuç değişti mi? Birkaç hafta kurlar düştü ve sonrasında kaldığı yerden yükselişine devam etti. Sonra bu faiz yetmedi, sıcak parayı elinde tutanlar, en büyük kayıp ve kaygıları olan kur artışlarına bir çözüm aradı ve nihayet onu da almayı başardılar. Geçenlerde yeniden kurları hızla yükselterek yine istediklerini ve yine istediklerinden de fazlası ile aldılar. Bu kez bu tavizin adı; kur korumalı mevduat fonu oldu. Bu kararla artık hem yüksek faiz elde etmiş olacaklardı hem de , gelirlerinin önemli kısmını kaybettikleri kur artışı sorunundan kurtulmuş olacaklardı. Yeni uygulama ile , Artık faiz kur farkı kazançları olacaktı. 20 tl den sattıkları doları 11 lere düşürerek faize geçtiler ve 11 den sonra ne kadar artırırsalar kazançları da o denli artacaktı. Peki bu çözüm oldu mu? Elbet deki hayır.
 
Peki soru? Yine kurları yükselterek tehdit edenlere bugün sus payı olarak ne vereceğiz? Bu kan emicilere bugün 10 verseniz yarın 100 isterler, birkaç gün sonra 1000 verseniz de yetinmezler.
 
Hala çıkıp kurların artışını durdurmada faizin yükseltilmesini çözüm görenleri anlamakta zorlanıyorum. Bu ara birde, Sosyal medya da sürekli , Eylül ayı ile birlikte kurlar çok hızlı yükselişe geçecek, neden mi? FED (ABD Merkez bankası) faiz artırmaya devam edecek. Yani para ABD ye geri gidecek”  video ve yazıları. Eeee  ABD bu karşılıksız parayı ülkesine çekince eline ne geçecek. Bu resmen aba altından sopa göstermek. Bu böyle gitmez usta. Bu ülkede biz bol sıfırlı faizlerin verildiği dönemleri de gördük. Ne kadar yüksek faiz verirseniz verin döviz kurlarında kalıcı düşüşü sağlayamazsınız, çözüm İthal ikame de…(yani neyi ithal ediyorsan onu üret)
 
Mesele farklı bunu iyi ayrıt etmek gerek. çözümün yüksek faiz vermekte olmadığını artık anlamalıyız. Bizde neler yapılıyor. Mesela; Kur korumalı ile sıcak para ile ülkemde ekonomik krizler çıkartanları korumak yerine, vakti zamanında ülkeme girmiş olan bol dolarları, tarımsal üretimde, gelecek nesli koruma paketi olarak açıklayabilseydik. Eğer, halk markete gittiğinde, istediği gıdayı ucuza alabilseydi bugün doların kaç liraya çıktığı kimsenin umurunda olmayacaktı.
 
Kur korumaya verilenleri; domates, buğday, pirinç, şeker pancarı vb üretimi için, hayvancılık için verseydik, dışarıdan almak yerine pahalı üretme pahasına da olsa kendimiz üretmiş olsaydık. Döviz kurları, faiz sopası bize vız gelir tırıs giderdi.
 
Bu kur artışının en büyük etkisi üretim üzerine oluyor. Çiftçilerimiz ; “maliyelter çok arttı, üretim yapamayacağız” diyor. Yapmayın, bu oyuna gelmeyin. Bugün 10 tl ye pahallı deyip üretmediğinizi yarın on katını vermek isteseniz de alamayacaksınız. Üretim ne kadar maliyetli, ithali ne kadar ucuz da olsa, zarar da ediyor olsak üretmekten başka çaremiz yok. Biliyorum hayat çok pahallı, biliyorum paramızın satın alma gücü azalıyor. Siz paranızın değerimi korumak için bir şey satın almak istiyorsanız bu döviz olmasın. Altın olsun toprak olsun, üretim olsun. Pandemi de gördük ki, ıphone, yat, otomobil üretmek değil, tarımsal gıda üretmek daha değerli ve gerçekçi.
 
Velhasılıkelam, ekonomik krizlerin üstesinden gelmekte, kur artışından kurtuluşta çözümü faizi artırmakta değil, üretmekte aramalıyız. Faizi Allah cc lanetledim diyor, biz Müslümanlar bundan bir türü vaz geçemiyoruz. Ya Allah’ın emrettiği gibi yaşayacak ve kurtuluşa ereceğiz ya da bugünleri bile mumla arayacağız...
 
Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere Allah’a emanet olun.

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:
ahmed 2 yıl önce2022-08-12 12:51:22

PETROL VARİLLİ 80 DOLAR DÜŞERSE DÖVÜZ DÜŞER CARİ AÇIK FAZLA VERİR ZAMANA GEREK BENCE OLOCAK

1
-0

Diğer Yazıları

 Kaldırımda yürüyen kadını hayattan koparan sürücü tutuklandı
1 / 15
Yakıcı Garden

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Turgay Usta (Akgün Restoran)