Bilal Soykan ve Osman Karaoğlan ve Hasan Akcan, HASAN YAZICI
YÖNYAP YAPI
Akyazı Aktaş Sürücü Kursu

TATANGALAR

2014-12-19 00:00:00
8309 OKUNMA

Tacettin FURUNCUOĞLU

"Tatangalar" denilince size ne anlam ifade ediyor. Bu sıralar çokça telafuz ediliyor bu kelime. Gerek spor bültenlerinde gerek Maraton, Stadyum, Telegol, Derin Futbol, Beyaz Futbol  gibi spor yorum programlarında. Üç beş senedir yoktu bunlar yine nerden çıktı demeyin. Anadolu Güneşi yeniden doğuyor.

Tatangalar; Sakaryaspor  taraftarlarının kendilerini ifade ettikleri bir oluşumdur. 1987-1988 sezonu Sakaryaspor un  Aykut Kocaman, Oğuz Çetin, Turan Sofuoğlu, Engin İpekoğlu, Serdar Şenkaya, Sinan Turhan, Kemal Yıldırım'lı kadrosu ile takım tarihindeki en büyük başarısına Türkiye Kupası şampiyonu olarak ulaşmıştır. O zamanlarda tribünlerde Sakaryaspor seyircisi yanında Sakaryaspor Altyapı oyuncuları takımın destekcisi oluyordu. Altyapı maçları bittikten sonra abilerinin maçlarını takip eder oldular. Her maçta trübindeki yerlerini aldılar. Sezon sonunda Aykut, Oğuz, Turan ve Serdar Fenerbahçe ye transfer oldu. Takımın ana omurgası gidince zamanla ivme kaybetti. 1989-1990 sezonu takım küme düştü. Dönemin başkanı sanki bu başarısızlığın sorumlusu Altyapı oyuncularıymış gibi herkesi kapının önüne koydu.

Kanlarına Sakaryaspor sevdası işlemiş bu çocukar tribünden vazgeçer mi? Tabiki hayır. Artık birşeyler yapma zamanı geldi dediler. Ellerini koydular taşın altına ve kendilerini ifade etmek için bir tabir buldular "Tatanga". O dönemde vizyonda olan Kurtlarla Dans filmden esinlendiler. Tatanga; savaşçı kızılderili kabilesi Sioux topluluğunun en değer verdiği, yaşayışında mânâ, duruşunda berklik olan bizonlara verdiği addır. Güçlüdür, korkusuzdur, kutsaldır, değerlerine inançlıdır, haksızlıklara karşı savaşçıdır, yaşadığı yere tamamıyla sahiplenen bir varlıktır. Benimsediler bu tanımı. Kendilerine yakışan en iyi ifade biçimi "Tatangalar" olarak tribünlerde boy gösterir oldular. Sakaryaspor taraftarının bittiği, Sakaryaspor Kulübü’nün bitmek üzere olduğu öylesine bir dönemde onbeş civarında  gencin var ettikleri isimdir aslında Tatanga.

STADLARA SIĞMIYORUZ
Sakaryaspor ligin 16. haftasında deplasmanda Beylerbeyi ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan önce Sakaryaspor taraftarı stada akın etti. Kendilerine 400 kişilik kontenjan ayrıldığını öğrenen taraftarlar şok yaşadı. 5 bin kadar taraftar dışarıda kaldı. Güvenlik güçleri ile zaman zaman gerginlikler yaşandı. Polis Toma, biber gazı ve plastik mermi ile taraftarlara müdahele etti. Sanki her şey kurgulanmış gibiydi. 550 kişilik Beylerbeyi Stadı'na önlem almak için o kadar polisin görevlendirilmesine anlam vermek mümkün değildi. Ayrıca taraftarın güvenlik güçlerini etkileyecek hiçbir taşkınlığı yoktu. Taraftarın güvenlik güçleri ile sohbetlerine dahi tanık oldum. TFF yetkililerinin herkesin tribüne alınacağı şeklinde tenkinleri oldu. Ne yazık ki ufak bir tartışmada Toma'nın su sıkarak müdahele etmesiyle ortalık karıştı. Daha sonra polis biber gazı ve plasitk mermi ile taraftarları dağıtmaya çalıştı. Oysaki Sakaryaspor taraftarları sadece takımına destek vermek için tribündeki yerlerini almak istiyordu. Stada giremeyeceğini anlayan birçok taraftar, maçı Beylerbeyi'nin tepelerinden kuşbakışı izlemek zorunda kaldı.
Ayrıca tribünde süpriz isimler maçı takip etti. Sakaryaspor Başkanı Selahattin Aydın'ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve iş adamı Orhan Kocabıyık takımı deplasmanda yalnız bırakmadı.
Sakaryalıların dışında tribünde Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Türkiye Federasyonu eski başkanı Haluk Ulusoy, teknik direktörler Yılmaz Vural ve Giray Bulak, eski futbolculardan Ogün Temizkanoğlu da maçı izleyenler arasındaydı.

ZİRVEYİ SEVDİK
Ligin 16. haftasında Beylerbeyi ile berabere kalan Sakaryaspor puanını 30'a yükselterek zirvedeki yerini korudu. Sakaryaspor  son 3 maçta 7 puan kaybetmesine rağmen en yakın rakibinin 2 puan önünde lider konumunda. Ligin 17. haftasında 21 Aralık Pazar günü 13:30'da Orhangazispor' u konuk edecek  takım 3 puan alarak ilk devreyi  lider kapatmanın hesaplarını yapıyor. Haftaiçi Başkan Selahattin Aydın ve yöneticiler Rüstemler Tesisleri'ni ziyaret ederek futbolculara ve teknik heyete moral verdi. Ayrıca trasfer çalışmlarına da başlayan yönetim ligin ikinci yarısı ve gelecek için daha istikrarlı bir takım kurmanın planlarını yapıyor. Ercüment Coşkundere ise takıma yapılacak takviyelerin devre arası kampına yetiştirilmesi için Başkan'a rica da bulunduğu öğrenildi.
Öte yandan  PFDK Sakaryaspor'un geçtiğimiz hafta sonu deplasmanda oynadığı Beylerbeyi müsabakasında hakeme yaptığı itirazlar sonucu tribüne gönderilen yardımcı antrenör Birol Us'a 1 maç resmi müsabakada "Soyunma odasına ve Yedek kulübesine giriş yasağı" verdi.

Tacettin Furuncuoğlu
     19.12.2014
 

 

 

 

YORUM YAZ

ADINIZ SOYADINIZ:
YORUMUNUZ:

Diğer Yazıları

Bekirpaşa kavşağında kaza
1 / 15
BELLONA

YAZARLARIMIZ

   

EN ÇOK OKUNANLAR

EN ÇOK YORUMLANANLAR

AKYAZI HABER

Arşiv Haber Arama

Green Garden